Statele Unite au acuzat joi armata rusă că a transferat "cu forța" "mai multe mii" de ucraineni în Rusia de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, adesea prin "tabere de filtrare", unde sunt supuși unui tratament "brutal", scrie AFP.

Civili ucraineni evacuati din IrpinFoto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kievul a avansat cifra de 1,2 milioane de persoane deportate de Moscova în Rusia. Autoritățile ucrainene denunță, de asemenea, existența unor "tabere de filtrare" rusești, adesea în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei, prin care trec acești "deportați".

Statele Unite consideră că forțele rusești au transferat cel puțin câteva mii de ucraineni în aceste "tabere de filtrare" și au evacuat cel puțin alte câteva zeci de mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, uneori fără să le spună celor evacuați care era destinația lor finală", a declarat joi ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

"Fie și numai din Mariupol", un oraș-port strategic controlat acum practic de Rusia, "credem că forțele rusești au mutat cu forța câteva mii de civili pe teritoriul rus", a adăugat el într-un discurs la Viena, potrivit unei transcrieri publicate de Departamentul de Stat american.

Diplomatul s-a referit la relatări despre "interogatorii brutale", inclusiv "tortură", în aceste "lagăre de filtrare", menite să identifice orice persoană cu "cea mai mică loialitate față de Ucraina".

"Există multe relatări despre confiscarea telefoanelor mobile ale deținuților" și chiar a pașapoartelor lor, "parole obținute sub constrângere, rețele sociale și sisteme de mesagerie scotocite pentru orice semn de opoziție față de războiul barbar al Rusiei împotriva Ucrainei", a spus el.

---

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro