Prima reacție a Rusiei după ce Finlanda a anunțat că va cere aderarea la NATO a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Peskov a spus că intrarea Finlandei în NATO reprezintă „cu siguranță" o amenințare la adresa Rusiei.

Potrivit acestuia, Finlanda s-a alăturat pașilor neprietenoși făcuți de Uniunea Europeană, un lucru regretabil ce va da motiv Moscovei pentru un răspuns simetric.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a afirmat că toată lumea dorește să evite o ciocnire directă între Rusia și NATO și că extinderea Alianței Nord-Atlantice nu va face lumea sau Europa mai stabile.

„Totul va depinde de modul în care se va desfășura acest proces de extindere a NATO, de măsura în care infrastructura militară se va apropia de granițele noastre”, a adăugat Peskov.

Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere", au declarat joi președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin.

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând astfel exemplul Finlandei, a anunțat joi cotidianul Expressen.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, Dmitri Medvedev, a amenințat joi Occidentul că sprijinul militar tot mai mare acordat Ucrainei riscă să declanșeze un conflict între Rusia și alianța militară NATO

-----------