„Procedura secretă”, un material video în care vloggerița Marilu își descrie lupta pierdută cu infertilitatea, finalizată cu despărțirea de partenerul ei, a stârnit un val de reacții puternice online. Tinerele care visau la o relație ca a ei nu mai cred în iubire. Cele care sunt pe cale să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată pentru a deveni mame se tem acum de durerile pe care le-ar putea implica acestea. „Procedura secretă” a fost hulită de unii pe motiv că e un video explicit/traumatizant/ înșelător/o prefăcătorie și apreciată de alții pentru că aduce în atenția publică tema delicată a infertilității. Am stat de vorbă cu un psihoterapeut și cu un medic specializat în tratarea infertilității (și părinte al unui copil obținut prin FIV) pentru a înțelege, social și medical, de ce a creat atâta vâlvă în mediul online acest video, care înregistrează la ora redactării acestui articol 1,9 milioane de vizualizări.

Lupta cu infertilitatea, documentată pas cu pas de bloggerița Marilu Dobrescu. În urma procedurilor FIV eșuate, relația cu iubitul ei s-a încheiatFoto: YouTube

Vloggerița Marilu Dobrescu, o fată de 25 de ani, celebră în mediul online, și-a deschis sufletul într-un video publicat pe canalul său de YouTube, care a înregistrat un milion de vizualizări în prima zi. Marilu a vorbit în detaliu despre procedurile de obținere a sarcinii ei prin fertilizare in vitro (FIV) și a arătat, cu lux de amănunte, toate etapele dureroase prin care a trecut alături de fostul ei partener. Fertilizarea in vitro presupune combinarea ovocitelor și a spermei în afara corpului, într-un laborator. Odată ce se formează unul sau mai mulți embrioni, aceștia sunt apoi plasați în uter.

Cu „Procedura secretă”, Marilu a șocat audiența din mai multe motive. O dată, pentru că persoanele care o urmăresc online și o admiră se așteptau ca acest video să conțină marele anunț că este însărcinată – dar au aflat că, de fapt, a pierdut lupta cu infertilitatea și că relația ei cu partenerul, prezentată până atunci ca fiind una de invidiat, s-a încheiat. Apoi, pentru că în mediul online nu s-a vorbit până acum cu atâta franchețe despre suferința prin care trec unele femei care apelează la proceduri de reproducere umană asistată. Și, nu în ultimul rând, a șocat faptul că materialul video conține scene de suferință fizică pe care vloggerița le-a experimentat și filmat de-a lungul procedurilor FIV.

Iluzia cuplului perfect, cu o poveste ca în filme

Există și bine și rău în această situație creată de dezvăluirea „procedurii secrete”. „Fertilizarea in vitro este o procedură grea, iar prin această dezvăluire, Marilu și Iustin (fostul ei iubit – n. red) au făcut ca persoanele care trec sau au trecut prin asta să se simtă înțeleși sau validați”, spune psihoterapeutul de cuplu și familie Raluca Predescu. Mai mult de atât, Marilu și Iustin au dat dovadă de mult curaj împărtășind problemele pe care le-au întâmpinat în lupta cu infertilitatea, pentru că infertilitatea nu este o rușine, ci o problemă reală cu care se confruntă tot mai mulți oameni. Aceasta este partea bună a poveștii.

Partea mai puțin bună este că fani ai ei, care se luptă cu provocările infertilității și cu cele ale relațiilor de cuplu, sunt debusolați. Psihoterapeutul, care urmărește activitatea cuplului Marilu-Iustin în Social media, spune că, pentru următorii lor, care au „trăit” alături de ei din primul moment al relației, „Procedura secretă” a fost finalul unei povești de dragoste ca în filme. Cuplul și-a expus viața pe platformele de socializare de la primele întâlniri, apoi a purtat urmăritorii prin vacanțe, proiecte și activități de zi cu zi, totul culminând cu dezvăluirea celui mai greu proces prin care au trecut, fertilizarea in vitro.

CITEȘTE CONTINUAREA PE TOTULDESPREMAME.RO