Un tribunal din Turcia a condamnat-o vineri pe Ahlam Albashir, o femeie cu cetățenia siriană, la închisoare pe viaţă pentru atacul cu bombă din 2022 care a ucis şase persoane pe principala stradă comercială a Istanbulului, au declarat agenţia de ştiri Demiroren (DHA) şi alte publicații turce citate de Reuters.

Momentul exploziei din IstanbulFoto: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Șase cetățeni turci, câte doi membri din trei familii, au fost uciși în atacul din 13 noiembrie 2022. Explozia a rănit alte aproximativ 100 de persoane pe strada aglomerată plină de turiști și clienți ai magazinelor.

DHA a relatat că instanța a impus un total de șapte pedepse pe viață lui Albashir, care a fost identificată anterior de poliție drept persoana care a pus bomba. Verdictele asupra celorlalți 35 de inculpați din dosar nu au fost încă anunțate.

Turcia a dat vina pe militanții kurzi pentru atacul cu bombă, spunând că ordinul pentru atentantul de pe bulevardul Istiklal a fost dat la Kobani, în nordul Siriei, unde forțele turce au condus operațiuni împotriva unei miliții kurde siriene în ultimii ani.

Acea miliție și gruparea militantă interzisă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat cu o insurgență timp de decenii împotriva statului turc, au negat implicarea în atac. Niciun grup nu și-a revendicat responsabilitatea.

Istanbulul a fost atacat în trecut de militanți kurzi, cât și de grupări islamiste. Un val de bombardamente și atacuri a început la nivel național, după ce armistițiul între Ankara și PKK a fost întrerupt la jumătatea anului 2015.