Forţele Armate Ruse susțin că au distrus elemente ale sistemului ucrainean de apărare antiaeriană S-300 în regiunea Odesa și Harkov, potrivit Interfax.ru.

Sisteme antiaeriene S-300Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

'Au fost distruse în regiunea Odesa o stație radar pentru ghidarea sistemului ucrainean de rachete antiaeriene S-300', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, în cadrul unui briefing susţinut joi, citează Rador.

Potrivit acestuia, trupele de rachete și unitățile de artilerie din districtul Korotici din regiunea Harkov au distrus sistemul de rachete antiaeriene S-300. Konașenkov a anunțat și distrugerea de către armata rusă a 13 drone în ultimele 24 de ore, în cinci regiuni ale Ucrainei.

''În ultimele 24 de ore, sistemele de apărare aeriană au distrus 13 vehicule aeriene fără pilot ucrainene în zonele așezărilor Velihie Prohodi, Velihi Kamişevaka, regiunea Harkiv, Panteleimonovka, Avdeevka și Dolia din autoproclamata republică populară Donețk, din Oknino și Fabricinoie din autoproclamata republică populară Luhansk. Din Hlibokoie, regiunea Cernihiv, Barvinok și Vladimirovka, regiunea Dnipropetrovsk. Un vehicul aerian fără pilot Bayraktar-TB2 a fost doborât în zona Insulei Şerpilor'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, 14 obuze ucrainene de sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) Smerci au fost interceptate în aer deasupra localităţilor Plants, Suhaia Kamenka, Pimonovka, Izium, Malaia Kamişevaha din regiunea Harkov, precum și Honciarivka, Topolske și Donețk.

Konașenkov a spus că în timpul ofensivei ruse urcrainenii au pierdut 164 de avioane, 125 de elicoptere și 821 de drone.

În plus, au fost distruse 303 sisteme de rachete antiaeriene, 3.013 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 364 de lansatoare de rachete multiple, 1.471 de piese de artilerie de câmp, precum și 2.824 de unități de vehicule militare speciale, a spus el.

Pe 10 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în ultimele zile, în încercarea de a captura Insula Şerpilor din Marea Neagră, armata ucraineană a pierdut peste 50 de militari, inclusiv din unitățile de elită.

Acțiunea ar fi dus și la pierderea de către forțele armate ucrainene a patru avioane de luptă, 10 elicoptere, trei bărci de asalt blindate Centaur și 30 de drone militare, inclusiv nouă drone de atac Bayraktar, a declarat Konașenkov. Potrivit acestuia, armata ucraineană a încercat să preia controlul insulei în ajunul zilei de 9 mai.

---

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro