Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, spune că „elemente interne” din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile, în timp ce țara sa continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Annalena Baerbock si Nicu PopescuFoto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Temerile că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina au crescut în ultimele zile, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea transnistreană a Moldovei au acuzat Kievul pentru ceea ce au spus că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Într-un interviu acordat Reuters, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe G7 în nordul Germaniei, Popescu a spus că este clar că exploziile recente au loc ca urmare a războiului din Ucraina.

„Vrem să rezolvăm conflictul transnistrean prin dialog pașnic și diplomație. Ceea ce vedem este că majoritatea absolută a cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor să trăiască într-o zonă de război și vor pace, dar există forțe în interior care vor să alimenteze destabilizarea”, a spus el.

„Sunt limitati, dar vor să facă jocuri care aprind tensiunile, provocând, (făcând) populația din Transnistria isterică și producând nervozitate în rândul populației Moldovei. Sunt forțe interne care vor să destabilizeze această regiune și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă”.

Republica Moldova s-a luptat să facă față fluxului de refugiați din vecinul său, în timp ce aproximativ 450.000 de refugiați au trecut granița, iar aproximativ 95.000 au rămas, dintre care jumătate sunt copii. A pus o presiune economică asupra țării, în timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană.

Popescu a spus că are nevoie de mijloace financiare pentru a aloca bani pentru refugiații care au rămas în Moldova și familiile locale care i-au primit.

Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la invazia rusă și a depus o cerere oficială de aderare la UE la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Popescu a spus că țara sa continuă eforturile de combatere a corupției, de a reforma justiției și liberalizarea economiei pentru a putea îndeplini cerințele UE, ceea ce speră că va convinge blocul să îi permită să înceapă procesul lent de a deveni membru.