Marea Birtanie a anunțat vineri că a impus o nouă rundă de sancțiuni care îi vizează pe apropiații lui Vladimir Putin, inclusiv pe presupusa iubită a acestuia Alina Kabaeva, dar și pe fosta soție Ludmila Ocheretnaya și verișorii președintelui rus.

Vladimir Putin si Alina KabaevaFoto: kremlin.ru

Sancțiunile vizează întreaga rețea financiară care sponsorizează viața luxoasă a liderului de la Kremlin, a spus ministrul britanic al afarcerilor externe Liz Truss, într-o declarație de presă citată de Reuters.

Recent, Bruxellesul a propus și sancționarea fostei gimnaste ruse Alina Kabaeva pentru rolul său în "propaganda" Kremlinului și pentru legăturile sale "apropiate" cu președintele Vladimir Putin.

Presa susține că președintele rus ar fi avut o relație cu Alina Kabaeva timp de ani de zile, lucru pe care Vladimir Putin l-a negat în 2008.

Alina Kabaeva "este președinta consiliului de administrație al National Media Group (NMG), un holding care deține participații importante în aproape toate principalele media federale rusești care reproduc propaganda guvernului rus", notează Serviciul European de Acțiune Externă.

Truss a precizat că Londra va continuă să impună sancțiuni pentru toți cei care susțin într-un fel sau altul agresiunea lui Putin asupra Ucrainei, iar sancțiunile vor rămâne valabile până la victoria Kievului.

Marea Birtanie, alături de aliații Occidentali, a impus o serie de sancțiuni de a debutul invaziei, pe lista neagră figurând sute de oligarhi ruși, dar și instituții financiare și companii industriale din Rusia.

Pe lista britanicilor au fost introduse acum alte 12 nume noi, printre care cel al fostei prime doamne a Rusiei Ludmila Ocheretnaya și al altor câteva rude care dețin funcții executive în companii mari cum ar fi Gazprom.

Sancțiunile vizează interdicția de călătorie și înghețarea activelor.

Omul de afaceri Mikhail Shelomov, verișor primar al președintelui rus, este și el unul dintre numele noi care au fost introduse pe lista neagră.

În total, de la debutul războiului la 24 februarie, Londra a sancționat peste 1.000 de persoane și 100 de entități.

Potrivit declarațiilor oficiale, averea lui Putin ar fi una realtiv modestă, însă președintele rus duce o viață luxoasă finanțată de o întreagă rețea coruptă fomată din familie, prieteni și elitele rusești.