Statele Unite au acuzat Rusia că folosește Consiliul de Securitate al ONU pentru a răspândi dezinformare și teorii ale conspirației despre armele biologice din Ucraina, pentru a distrage atenția de la invadarea acestei țări fost sovietice, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia (dreapta) și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (stânga), în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate pe tema crizei din UcrainaFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills a calificat afirmațiile Rusiei cu privire la presupusa implicare a SUA într-un program de arme biologice „categoric false și ridicole”.

El a avertizat vineri consiliul că acțiunile Moscovei urmează un model de acuzare al altora de încălcări pe care Rusia le-a comis sau intenționează să le comită, avertizând cu privire la „posibilitatea unui atac chimic sau biologic fals din partea forțelor Rusiei”.

Adjunctul șefului ONU pentru dezarmare, Thomas Markram, a reiterat ceea ce a spus șeful său la ședințele consiliului din 11 și 18 martie cu privire la acuzații similare ale Rusiei: Națiunile Unite nu au cunoștință de niciun program de arme biologice în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat mai devreme în cadrul întâlnirii că a cerut o a treia ședință a consiliului, deoarece guvernul său continuă să primească „dovezi documentare foarte îngrijorătoare” că departamentul de apărare al SUA este direct implicat în realizarea „proiectelor biologice periculoase care arată ca un program militar biologic secret” în Ucraina.