​Faptul că Rusia a reușit să impună o conducere pro-rusă doar în regiunea Herson - evidențiază eșecul invaziei Rusiei de a face progrese în ceea ce privește obiectivele sale politice în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, relatează BBC.

Manifestanti dispersati de soldatii rusi in HersonFoto: Captura

În cea mai recentă evaluare, Marea Britanie spune că administrația militaro-civilă impusă de Rusia din Herson a anunțat că va cere ca regiunea să fie inclusă în Rusia prin organizarea unui referendum.

Potrivit evaluării serviciilor britanice de informații, dacă se va desfășura un astfel de referendum, Rusia „va truca aproape sigur rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei”.

„Cetățenii din regiunea Herson cel mai probabil vor continua să își manifeste opoziția față de ocupația rusă”.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a reușit să impună o conducere locală pro-rusă într-un singur oraș ucrainean evidențiază eșecurile planului său inițial de a plasa „majoritatea regiunilor Ucrainei sub autoritate pro-rusă pe termen lung”.

Oficialii ucraineni spuneau la finalul lunii aprilie că Rusia are probleme cu planurile de a organiza miercuri un referendum în regiunea Herson, ocupată de ruși, relatează CNN. Cu toate acestea, Kremlinul ar fi reușit să schimbe guvernul local.