​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă, informează vineri AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Captura de ecran

Într-un mesaj video difuzat joi seară, preşedintele Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

"Nu este corect să facă un recensământ. (...) Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie", a avertizat preşedintele ucrainean.

Ucraina acuzase deja, la începutul lunii martie, Rusia că a încercat să organizeze un referendum la Herson precum cel care, în 2014, a pecetluit anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi care este considerat ilegal de Kiev şi de ţările occidentale.

În estul Ucrainei, teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa ca republici populare după referendumuri considerate nule de comunitatea internaţională.

"Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva doreşte o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia", a ameninţat preşedintele Zelenski.

Herson a fost primul oraş important capturat de forţele ruse după invazia începută pe 24 februarie. Puţin mai la nord-est, armata rusă controlează de asemenea un sector important din jurul oraşului Zaporojie, care rămâne sub controlul autorităţilor ucrainene.