Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO, a declarat sâmbătă agenția de presă Interfax, citată de Bloomberg, scrie Reuters.

Sauli NiinistoFoto: Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei se vor întâlni duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Însă, până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", au transmis Niinisto și Marin într-o declarație comună. „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au adăugat ei.

Rusia a declarat că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la care va răspunde, dar nu a specificat cum.

Moscova va lua "măsuri de precauţie corespunzătoare" dacă NATO desfăşoară "forţe şi infrastructuri nucleare" mai aproape de frontierele Rusiei, a declarat sâmbătă viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „extinderea NATO nu face lumea mai stabilă și mai sigură”. El a adăugat că reacția Rusiei va depinde „de cât de departe și de cât de aproape de granițele noastre se va deplasa infrastructura militară”.