Forțele ucrainene se află în plină contraofensivă în apropiere de orașul Izium, relatează Reuters citându-l pe guvernatorul regiunii Harkiv.

soldati ucraineni in Izium, nu departe de linia frontului cu rusiiFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Reuters relatează că mișcarea forțelor ucrainene este una esențială având în vedere că strategia Rusiei se bazează pe încercarea de a obține progrese în estul Ucrainei și notează că o contraofensivă majoră și de succes pe această linie a frontului ar însemna o pierdere importantă pentru Moscova în campania sa de cucerire a Donbasului.

Trupele Moscovei au încercat să străpungă zona spre sud de la Izium.

Guvernatorul Oleg Sinegubov a declarat: ”Punctul cel mai fierbinte rămâne zona Izium. Forțele noastre armate au schimbat direcția spre o contraofensivă acolo. Inamicul se retrage din anumite segmente ale frontului de acolo și asta datorită determinării forțelor noastre armate”, a spus el.

În ceea ce ar putea fi un punct cheie al războiului, Ucraina a început să recupereze teritorii în partea de nord-est, alungând armata Moscovei din al doilea cel mai mare oraș al țării, Harkiv.

Aceasta este cea mai rapidă contraofensivă a armatei Ucrainei de după retragerea rușilor din zona Kiev.

Forțele ruse s-au retras din zona orașului Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, în direcția graniței cu Rusia, a declarat sâmbătă, pentru BBC, și primarul localității, Ihor Terekhov.

El a spus că trupele ruse reușiseră să intre, o singură dată, într-o mică parte din oraș, dar nu au rămas acolo multă vreme.

”Rușii bombardau în mod constant Harkovul pentru că stăteau foarte aproape de oraș. Și, datorită eforturilor de apărare ale Forțelor Armate ucrainene, rușii s-au retras departe de zona orașului în direcția graniței cu Rusia”, a declarat sâmbătă primarul Harkovului.

El a mai spus că „acum este calm la Harkov”, iar oamenii se întorc treptat în oraș, subliniind că în localitate nu au mai avut loc de cinci zile bombardamente ale rușilor.

---