​Rusia a decis în mod deliberat să extindă războiul militar împotriva Ucrainei într-un „război al cerealelor”, a declarat ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în conferința de presă susținută la finalul reuniunii de sâmbătă din Germania a miniștrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate economii ale lumii, potrivit CNN.

Annalena BaerbockFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
  • „Acțiunile Rusiei determină eșecul livrărilor, prețurile cresc nemăsurat, nu numai în țara noastră, ci în întreaga lume, existând amenințarea foametei.
  • Nu trebuie să fim naivi - nu e vorba despre daune colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care este purtat chiar acum”, a spus Baerbock.

Ea a mai acuzat că Rusia pregătește terenul propice pentru noi crize, pentru a slăbi coeziunea internațională împotriva războiului Rusiei, care generează foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice, dar și a drepturilor omului, prin dezinformare.

Lansată la 24 februarie, invazia rusă perturbă grav activitatea agricolă în zona rurală a Ucrainei, care, înainte de război, era al patrulea exportator mondial de porumb şi pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

Din cauza blocadei din porturile ţării, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

CITEȘTE ȘI: G7 spune că nu va „recunoaște niciodată” granițele pe care Rusia încearcă să le modifice cu forța