G7 nu va „recunoaște niciodată” granițele pe care Rusia vrea să le impună cu forța prin războiul său din Ucraina, au declarat sâmbătă miniștrii de externe ai grupului celor șapte mari puteri, relatează AFP.

Annalena Baerbock a gazduit summitul G7Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nu vom recunoaște niciodată granițele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin intervenția sa militară”, spun miniștrii de externe într-o declarație publicată după o întâlnire de trei zile la Wangels, nordul Germaniei.

„Ne vom menține angajamentul de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a Crimeei (...)”, precizează aceștia.

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock, a cărei țară deține președinția G7 în acest an, a insistat asupra faptului că îi revine Ucrainei „să decidă singură”, „pentru că este teritoriul său”.

„Vom sprijini măsurile (...) pe care le va lua Ucraina pentru a garanta libertatea și pacea în țară”, a spus ea la o conferință de presă de la încheierea întâlnirii.

Aceste declarații vin în urma unor lupte deosebit de violente în regiunea Donbass (est), controlată parțial din 2014 de separatiștii pro-ruși și asupra căreia Moscova se concentrează de săptămâni întregi fără a face progrese semnificative.

Miniștrii și-au reiterat apelul către Rusia de a „încheia războiul pe care l-a început fără a fi provocată (de Ucraina) și suferințele tragice și pierderile de vieți pe care le provoacă în continuare”.

Aceștia au cerut din nou Belarusului „să nu mai faciliteze intervenția Rusiei și să-și respecte angajamentele internaționale”.

Cele șapte țări (Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit) au condamnat, de asemenea, „amenințările iresponsabile cu utilizarea armelor chimice, biologice sau nucleare” făcute de președintele rus Vladimir Putin.

Ei au promis sâmbătă că vor „extinde sancțiunile economice” care vizează Moscova pentru invadarea Ucrainei la „sectoare de care Rusia este în mod deosebit dependentă”, îndemnând China „să nu submineze” aceste măsuri.

„Facem apel la China să nu ajute Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, să nu submineze sancțiunile impuse Rusiei pentru atacul său asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, să nu justifice acțiunea Rusiei în Ucraina și să se abțină de la (...) dezinformare și alte mijloace de legitimare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit declarației finale.