Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis sâmbătă omologului său finlandez Sauli Niinisto că ar fi o greșeală ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO, precizează Kremlinul citat de Reuters.

Vladimir Putin la televizorFoto: Alexander Ryumin /TASS / Profimedia Images

Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO.

”Vladimir Putin a subliniat că abandonarea tradiției privind politica militară de neutralitate ar fi o greșeală, devreme ce nu există nicio amenințare la adresa securității Finlandei. O astfel de shimbare în politica externă a țării ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, a transmis Kremlinul citat de Reuters.

Moscova a catalogat convorbirea telefonică dintre cei doi președinți drept ”un schimb sincer de puncte de vedere”, ceea ce, în termeni diplomatici, reprezintă un eufemism pentru ”convorbire dificilă”.

Președintele, prim-ministrul și miniștrii seniori ai cabinetului Finlandei se vor întâlni duminică pentru a lua o decizie oficială cu privire la depunerea unei cereri.

Finlanda, care împarte cu Rusia o frontieră de 1.300 km și o istorie complicată (Finlanda a fost sub ocupația Rusiei un secol, în perioada 1809-1917 n.red), și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în calitate de partener după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Însă, până la invazia Rusiei în Ucraina, țara nordică s-a abținut de la aderare pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO", au transmis Niinisto și Marin într-o declarație comună. „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile", au adăugat ei.

Rusia a declarat că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la care va răspunde, dar nu a specificat cum.

De altfel, ca urmare a anunțului făcut de Helsinki, exporturile de energie electrică din Rusia către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează AFP.