Rudele soldaților ucraineni rămași captivi în oțelăria Azovstal din Mariupol fac apel la președintele Chinei Xi Jinping să-i salveze pe militarii încercuiți de trupele rusești, afirmând că este singurul lider al lumii pe care Moscova l-ar asculta, transmit AFP și The Guardian.

Lupte in Mariupol și la Azovstal Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Soțiile a cinci soldați și un tată au susținut o conferință de presă la Kiev, într-o nouă tentativă disperată de a salva viețile celor dragi, rămași în complexul metalurgic încercuit de ruși de săptămâni întregi, după alte apeluri repetate la adresa liderilor de pe scena internațională.

Iadul pe pământ

”A mai rămas un singur om în lumea asta căruia putem să ne adresăm, acesta este liderul Chinei”, a spus Stavr Vychniak, tatăl unuia dintre luptătorii de la Azovstal. ”China are o mare influență asupra Rusiei și asupra lui Putin, la nivel personal. Îi cerem să intervină”, a mai spus el.

Bărbatul i-a cerut lui Xi să ia măsurile necesare pentru extragerea soldaților de la Azostal.

”Sunt în plin iad, supuși în permanență bombardamentelor”, a mai afirmat el, cerând totodată extragerea soldaților răniți și a trupurilor neînsuflețite rămase în oțelărie.

Statele Occidentale și Ucraina au solicitat Beijingului în repetate rânduri să condamne invazia Rusiei în Ucraina, însă, în virtutea relațiilor bune cu Moscova, China și-a păstrat o poziție mai degrabă neutră.

Tortura dureroasă practicată de Rusia

”Mai există totuși o persoană în lumea asta căruia Putin nu prea poate să-i zică Nu”, a declarat și Natalia Zarytska, soția unuia dintre soldați, făcând apel la președintele chinez să se alăture eforturilor de salvare a militarilor.

”Suntem încrezători că China, care este o țară puternică și nobilă, este capabilă să ia decizii dificile în numele binelui”, a mai spus femeia.

Zarytska a precizat că primește zilnic mesaje de la soțul său și că soldații sunt în permanență atacați din toate direcțiile, de pe mare, aer sau de la sol, în timp ce Rusia prelungește acest ”proces dureros de tortură”.

Ea a făcut apel la lumea întreagă să nu asiste pasiv la distrugerea Azovstal.

---