Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a declarat că războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură la mijlocul lunii august și că este probabil să se încheie până la sfârșitul anului, relatează BBC.

soldati ucraineni in Izium, nu departe de linia frontului cu rusiiFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Într-un interviu acordat Sky News, generalul-maior Kyrylo Budanov a spus că „punctul de cotitură va fi în a doua parte a lunii august” și „majoritatea acțiunilor de luptă active se vor fi încheiat până la sfârșitul acestui an”.

„Ca urmare, vom reînnoi puterea ucraineană în toate teritoriile noastre pe care le-am pierdut, inclusiv Donbas și Crimeea”.

El a adăugat că pierderea războiului de către Rusia va duce la o lovitură de stat împotriva președintelui rus Vladimir Putin, despre care a susținut că este deja în curs.

BBC nu a verificat această afirmație.

El a mai susținut că președintele Putin se afla într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și este foarte bolnav”. O astfel de afirmație nu a fost susținută cu probe.

Pe de altă parte, au tot fost speculații în ceea ce privește sănătatea liderului de la Moscova, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat drept „ficţiune şi minciună" informaţiile privind problemele de sănătate pe care le-ar avea preşedintele rus Vladimir Putin.

Site-ul de investigații rus Project citat de Kyiv Independent a spus că Vladimir Putin ar fi permanent înconjurat de doctori, inclusiv de un specialist în cancer tiroidian.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, informaţiile potrivit cărora Vladimir Putin ar avea cancer tiroidian şi ar fi suferit intervenţii chirurgicale legate de afecţiuni oncologice nu sunt adevărate, a relatat portalul Lenta.ru, citând un mesaj postat pe Telegram de fostul redactor-şef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, despre care se ştie că are relaţii personale cu Dmitri Peskov, chiar dacă asta nu l-a ajutat ca postul de radio să nu fie închis.

Pe 7 octombrie, fostul agent KGB aflat la conducerea Rusiei de peste două decenii, va împlini vârsta de 70 de ani. De-a lungul timpului, maestru la judo (titlurile i-au fost retrase și a fost suspendat din toate funcțiile deținute la Federația Internațională de Judo imediat după invadarea Ucrainei), Putin a pozat în ipostaza ”masculului alfa”.

Recent, aliatul său din Belarus Aleksander Lukașenko susținea că Putin este complet sănătos și la cap și la trup, ba chiar ar fi în mare formă. Lukașenko a comentat chiar că Putin ”ne va îngropa pe toți”.

Institutul pentru Studierea Războiului a spus că dacă Putin consideră că forțele ruse sunt capabile de progrese suplimentare, probabil că va amâna anexarea în speranța că va acoperi mai mult teritoriu cu Ucraina, iar atunci conducerea sa slabă și contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă către o stare de colaps.

Prin urmare, Ucraina și aliații săi „au probabil o fereastră îngustă de a susține o contraofensivă ucraineană în teritoriul ucrainean ocupat înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”.