În ziua 82 a invaziei comandate de Vladimir Putin, ​trupele ucrainene au respins forțele rusești din orașul Harkov din nord-estul țării, iar unele forțe au avansat până la granița cu Rusia, au declarat luni oficiali ucraineni.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de luni, ziua 82 a războiului din Ucraina:

07:30Articolul LIVE cu informațiile privind invazia rusă s-a mutat marți dimineață aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

06:40Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC, citând preşedinţia Ucrainei. Cu toate acestea, forţele ruse au făcut puţine progrese, autorităţile ucrainene spunând că intensitatea bombardamentelor asupra oraşului din nord-estul Harkiv s-a „redus semnificativ” iar trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

06:16Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis în mesajul zilnic către popor că a discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre modul de accelerare a acordării de asistenţă financiară Ucrainei, având în vedere deficitul bugetului de stat în timpul războiului, care este de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună. Liderul ucrainean mai spune că lucrează pentru a se asigura că Uniunea Europeană este de acord asupra unui al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar embargoul petrolier trebuie să facă parte din el, pentru că este în interesul nu numai al Ucrainei ci şi al întregii Europe.

05:36O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri (9 mile) de granița cu Polonia a fost vizată într-un atac cu rachete rusești marți dimineața devreme, potrivit informațiilor furnizate de Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lviv.Kozytsky nu a oferit alte detalii, spunând doar că informații suplimentare vor fi publicate în cursul zilei.

01:27 Peste 260 de luptători ucraineni, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați luni din uzina asediată Azovstal, a anunțat ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Într-o declarație video difuzată luni noapte, Hanna Maliar a precizat că, împreună, Ministerul Apărării, Forțele Armate ale Ucrainei, Garda Națională și Serviciul de Grăniceri au lansat o operațiune de salvare a apărătorilor orașului Mariupol blocați în complexul metalurgic Azovstal.

Potrivit ei, luni, 16 mai, „53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, ambele localităţi aflându-se în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse.

Hanna Maliar precizează că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri.

„Cât despre apărătorii care au rămas încă pe teritoriul complexului Azovstal, eforturi comune de salvare a lor sunt efectuate de instituțiile menționate anterior”, a mai spus ea.

00:59Viktor Orban, reînvestit premier al Ungariei. El a vorbit despre „sinuciderea” Occidentului și despre „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei

00:34Kremlinul acuză SUA de tentative de a recruta agenţi din rândul personalului ambasadei ruse la Washington

23:42Autobuze cu soldați ucraineni răniți au plecat din Azovstal

23:27 Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 milioane de milioane de dolari

23:07Dmitro Kuleba: O singură țară din UE se opune interzicerii importurilor de petrol din Rusia

22:56 O explozie puternică a fost auzită luni noaptea în apropierea orașului Odesa de la Marea Neagră după ce rușii au atacat cu rachete și orașul Nikolayev

22:50Austria nu intenţionează să adere la NATO, spune ministrul de externe Alexander Schallenberg. „Avem o situaţie geografică complet diferită. Avem şi o istorie diferită şi cred că trebuie pur şi simplu să se ţină seama de asta”, a explicat el.

22:28 Biserica Ortodoxă Rusă spune că se teme că monahii săi vor fi „evacuați” de pe muntele Athos

22:15 Guvernatorul regiunii ucrainene Donețk a anunțat luni seara că 9 civili au fost uciși de atacurile rusești în zonă și că alți 6 au fost răniți

21:43 Imagini cu evacuarea unui soldat ucrainean rănit din uzina Azovstal.

Amintim că Moscova a anunțat anterior că un armistiţiu a fost instituit la oțelăria Azovstal, ultimul bastion de rezistență ucraineană din orașul Mariupol, în vederea evacuării ucrainenilor răniți. Potrivit Moscovei, armistiţiul este rezultatul negocierilor purtate chiar cu luptătorii ucraineni, fiind deschis „un coridor umanitar prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk”.

Novoazovsk se află la circa 40 de kilometri de Mariupol, în teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse.

21:36Rușii încearcă să obțină mărturii false de la locuitorii din Mariupol, acuză un oficial local, citat de Kyiv Independent.

Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, spune că „ocupanții ruși au anunțat că vor oferi compensații pentru casele distruse și membrii familiei uciși”.

Potrivit oficialului local, compensațiile ar urma să fie „plătite în schimbul unor mărturii false, cum că trupele ucrainene le-au ucis rudele și le-au distrus locuințele”.

Andriușcenko menționează că „ocupanții oferă în jur de 6.000 de dolari pentru o casă distrusă și 33.000 de dolari pentru un membru al familiei ucis”.

21:30VIDEO De ce armata Ucrainei încă folosește o mitralieră veche de 100 de ani. Povestea M1910

21:20Recep Erdogan trântește ușa în nas Suediei și Finlandei: „Să nu se obosească să vină la Ankara”

20:47 Fostul comandant al separatiștilor din Donbas spune că Rusia a pierdut bătălia din estul Ucrainei: Nu vom provoca nici măcar o înfrângere limitată inamicului

20:28Pleacă marile branduri din cauza războiului? Nu-i nimic, rușii au găsit soluții: Vor produce modelul Dacia Duster sub brandul Lada, iar în loc de Cocoa-Cola, Fanta și Sprite rușii vor bea „CoolCola”, „Fancy” și „Street”.

20:05Ucraina ar fi reușit să doboare un elicopter de atac rusesc Mi-28 în zona Harkovului:

19:52Cehia: Praga închide un centru pentru refugiaţii ucraineni după depăşirea limitei de capacitate

19:38VIDEO Cine este Stefania? Povestea mamei cu care Ucraina a inspirat o lume întreagă la Eurovision

19:16Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba avertizează UE că riscă să plătească de două ori costurile pentru război

19:13Lovituri termobarice lansate de armata Rusiei și filmate dintr-o dronă de recunoaștere Orlan-10:

18:46Depozitul de azotat de amoniu lovit de ruși în regiunea Harkov: „Explozia din regiunea Harkov nu reprezintă o amenințare pentru populația locală”, a dat asigurări pe pagina sa de Telegram guvernatorul regiunii vecine Donețk, el însoțind mesajul cu o imagine în care se vede un impresionant nor de fum portocaliu ce se ridică deasupra câmpurilor.

18:40Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a trimis un mesaj de mulțumire soldaților ucraineni care au alungat trupele ruse din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

"Mulțumesc frumos! De la toți ucrainenii, de la toată lumea, de la mine și de la familia mea. Recunoștința mea nu are limite" a transmis Zelenski, într-un videoclip postat pe Instagram, conform BBC.

Amintim că o unitate militară ucraineană care luptă la nord de Harkov a transmis un videoclip în care afirmă că a ajuns la granița cu Rusia, iar imaginile sunt însoțite de mesajul: "Domnule președinte, am reușit!". Forțele ucrainene au reluat teritorii în zonele de nord-est în ultimele zile, împingându-i pe ruși din raza de artilerie a orașului, care a suferit săptămâni de bombardamente.

18:23 Forțele ruse au lansat în ultimele 24 de ore atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune care păreau să țintească unitatea militară de antrenament Iavoriv de lângă orașiul Liov din vestul Ucrainei, aflat în apropierea frontierei cu Polonia, a declarat luni un înalt oficial american al apărării, citat de CNN. El a spus că atacurile au provocat „daune minore ” la câteva clădiri.

18:16VIDEO Improvizație rusească: grenade de mână puse în pahare de plastic și aruncate din drone comerciale

17:49Rusia pregăteşte terenul pentru referendumuri în Herson şi Zaporojie, susţin autorităţile de la Kiev

Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat într-o intervenţie televizată luni că ocupanţii ruşi au primit ordin de la Kemlin să pregătească un referendum în regiunile Herson şi Zaporojie în următoarele luni.

„În acest moment, ei nu înţeleg încă foarte clar despre ce să fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregătirea terenului pentru consultare”, a declarat oficialul ucrainean. „Ei încearcă să-şi impună puterea, în multe aşezări îşi instalează „supraveghetori”, adeseori din lumea criminală”, a spus Denisenko, adăugând că sunt cazuri când amante şi rude apropiate sunt instalate în funcţii.

17:40Președintele României Klaus Iohannis a salutat, pe Twitter, anunțul Suediei privind aderarea la NATO:

h2: Harta războiului în ziua 82

17:35Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate, potrivit Reuters.

"Împreună cu Danemarca şi Islanda, Norvegia este pregătită să îşi ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare dacă ar fi victimele agresiunii pe teritoriul lor înainte de a obţine statutul de membru al NATO", a afirmat premierul norvegian Jonas Gahr Store.

17:32HARTA RĂZBOIULUI în ziua 82, conform Ministerului Britanic al Apărării:

17:27Un depozit în care era stocat azotat de amoniu a fost bombardat de ruși, luni, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile regionale.

17:19Președintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat Suedia și pe prim-ministrul suedez, Magdalena Andersson, pentru decizia de a adera la NATO, calificând-o drept „o decizie în beneficiul securității și apărării colective".

„Odată cu cererea Suediei de a adera la NATO alături de partenerul său strategic, Finlanda, securitatea noastră devine și mai puternică", a scris pe Twitter șeful Consiliului European.

17:14Moscova spune că un armistiţiu e în vigoare la Azovstal, pentru evacuarea ucrainenilor răniți.

„Un regim de tăcere (a armelor) este în vigoare la acest moment și un coridor umanitar este deschis prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk”, în teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse, a informat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Autoritățile ucrainene nu au transmis deocamdată nicio informație în acest sens.

Suedia solicită și ea oficial aderarea la NATO

16:55Blindatele Bushmasters donate de către Australia au început să fie folosite de Ucraina și au fost surprinse deja în estul țării:

16:17Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO, la o zi de la decizia similară a Finlandei

15:55Din buncărele Azovstal, un militar ucrainean cântă „Stefania” în timp ce combinatul este bombardat de ruși

15:52 Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Budapesta nu a primit nicio nouă propunere serioasă din partea Bruxellesului privind sancțiunile petroliere contra Rusiei.

„Comisia Europeană a cauzat o problemă cu o propunere, așa că este o așteptare îndreptățită din partea Ungariei ... ca UE să ofere o soluție: să finanțeze investițiile și să compenseze ... creșterile de prețuri (care vor rezulta) care necesită o modernizare totală a structurii energetice a Ungariei de o amploare de 15-18 miliarde de euro", a afirmat el.

15:43 Israelul își mărește producția de gaze naturale offshore și urmărește să ajungă la un acord de furnizare cu Europa în următoarele luni.

Israelul este pe cale să își dubleze producția în următorii câțiva ani, ajungând la aproximativ 40 de miliarde de metri cubi (mld. mc), de la aproximativ 20 mld. mc, pe măsură ce extinde proiectele actuale și pune în funcțiune noi zăcăminte, spun oficialii din industrie.

În prezent, Israelul își aprovizionează propria piață și, printr-o rețea locală de conducte, exportă către vecinii Egipt și Iordania, în timp ce o mare parte din gazul suplimentar este destinat Europei.

15:29 În ciuda speculațiilor din presa italiană, care a scris, citând surse anonime, că Vladimir Putin a fost spitalizat și operat de cancer, liderul de la Kremlin a apărut luni la o reuniune cu liderii celorlalte cinci țări din alianța militară CSTO.

McDonald's va ieși de tot de pe piața rusă

15:22 Guvernul Suediei i-a informat oficial pe Regele Carl Gustav și pe prințesa moștenitoare Victoria cu privire la procesul de aderare la NATO.

"Astăzi, Consiliul consultativ pentru Afaceri Externe s-a reunit la Palatul Regal, unde guvernul a informat cu privire la problemele actuale de politică externă și de securitate", a scris luni ministrul suedez de externe, Ann Linde, pe contul său de Twitter.

Șefa diplomației suedeze a reiterat, de asemenea, că intenția guvernului suedez este de a solicita aderarea la NATO, subliniind că este "o zi istorică pentru Suedia".

14:53 Președintele belarus Alexander Lukașenko i-a îndemnat luni pe ceilalți membri ai alianței militare dominate de Moscova să rămână uniți și a acuzat Occidentul că speră să prelungească conflictul din Ucraina pentru a încerca să slăbească Rusia cât mai mult posibil.

Lukașenko, vorbind la un summit al liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, a declarat că „sancțiunile infernale" împotriva țării sale și a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă grupul ar fi vorbit pe o singură voce.

„Fără un front unit, Occidentul colectiv va crește presiunea asupra spațiului post-sovietic", a spus Lukașenko în cadrul declarațiilor de deschidere, transmise la TV, adresându-se președintelui rus Vladimir Putin și liderilor Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului.

14:43 Gigantul american de fast-food McDonald's va ieși de pe piața rusă și își va vinde afacerile din această țară tot mai izolată, a anunțat luni compania.

McDonald's a închis în martie toate cele 850 de restaurante pe care le deținea în această țară, unde spune că are 62.000 de angajați. Dar compania a decis să facă un pas mai departe, spunând într-o declarație:

„Criza umanitară provocată de războiul din Ucraina și mediul operațional imprevizibil care a precipitat-o au determinat McDonald's să concluzioneze că nu mai este sustenabil să dețină în continuare afacerea din Rusia și nici nu mai este în concordanță cu valorile McDonald's.”

Gazprom nu a rezervat capacități de export în iunie nici prin Velke Kapusany, nici prin Yamal

14:38 O imagine cu un luptător ucrainean aflat în catacombele Azovstal (FOTO) a devenit virală pe Twitter, fotografia fiind făcută luni, când la nivel mondial este celebrată Ziua Internațională a Luminii.

14:30 Imagini dramatice din Mariupol, cu mormintele oamenilor îngropați între blocuri:

13:53 Primarul din Melitopol: Aproape jumătate dintre locuitori au fugit din orașul ocupat.

Ivan Fedorov a declarat la televiziune că până la 65.000 de locuitori au fugit din Melitopolul ocupat de trupele de invazie. Potrivit oficialului, aproape 70.000 au rămas în oraș.

13:45 Gazprom nu a rezervat pentru luna iunie capacități de transport de gaze pentru exporturi către Europa prin Velke Kapusany, la granița dintre Slovacia și Ucraina, conform rezultatelor licitației. În total, fusese oferită o capacitate de tranzit de 70,4 milioane de metri cubi pe zi.

Gazprom nu a rezervat, de asemenea, capacitate de tranzit de gaze pentru exporturi nici prin conducta Yamal-Europa pentru luna iunie, au arătat rezultatele unei alte licitații.

La Stampa susține că Putin a fost operat de cancer

13:36 Vladimir Putin a fost operat de cancer, scrie ziarul italian La Stampa, citând mai multe surse. Potrivit ziarului italian, liderul de la Kremlin se luptă cu o afecțiune a sângelui, iar pentru a-i acoperi absența au fost realizate clipuri preînregistrate pentru zece zile.

O lovitură de stat este în curs de desfășurare pentru a-l înlătura pe Putin, care este „foarte bolnav" din cauza cancerului, potrivit șefului serviciilor de informații militare din Ucraina.

„Asta va duce în cele din urmă la schimbarea conducerii Federației Ruse. Acest proces a fost deja lansat și ei se îndreaptă în această direcție", a declarat generalul-maior ucrainean Kyrylo Budanov pentru postul britanic Sky News într-un interviu publicat sâmbătă.

13:13Ucraina și Japonia au semnat luni un acord privind un împrumut de 100 de milioane de dolari, care va fi folosit în special pentru persoanele vulnerabile din Ucraina în urma invaziei Rusiei, a anunțat luni ministerul ucrainean de finanțe. Împrumutul are o durată de 30 de ani și include o perioadă de grație de 10 ani, iar dobânda va fi de 1% pe an.

12:50 Gărzile de frontieră ucrainene au respins luni o incursiune a unui grup rusesc de sabotaj și recunoaștere în regiunea nord-estică Sumî, a declarat guvernatorul regiunii.

Dmytro Zhyvytsky a scris pe Telegram că grupul rus a intrat pe teritoriul ucrainean sub sub acoperire de lovituri de mortiere și tiruri de mitralieră, dar s-a retras după ce polițiștii de frontieră au ripostat.

Forțele rusești au intrat în regiunea Sumî la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie. Forțele ucrainene au preluat controlul asupra regiunii la 8 aprilie și s-au pregătit pentru noi atacuri.

Inflația va atinge cote record anul acesta în zona euro

12:36 Invazia Rusiei în Ucraina și creșterea puternică a prețurilor la energie și la materiile prime care rezultă din aceasta vor reduce creșterea economică a zonei euro în acest an și anul viitor, în timp ce inflația va atinge niveluri record, potrivit previziunilor Comisiei Europene publicate luni.

Comisia și-a redus prognoza de creștere economică pentru cele 19 țări care împart moneda euro la 2,7% în acest an, de la 4,0% cât preconiza în februarie, cu puțin timp înainte de începerea războiului din Ucraina.

Inflația, pe care Banca Centrală Europeană dorește să o mențină la 2,0%, va fi de 6,1% în acest an, potrivit previziunilor Comisiei și va scădea abia la 2,7% anul viitor. Înainte de război, Comisia se aștepta ca prețurile să crească cu 3,5% în 2022 și cu 1,7% în 2023.

12:30Soldații ruși pun mine antipersonal în jucării sau frigidere / „Lasă după ei iadul"

12:17 UE va mai avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

„Ca germani, știm că acesta [un embargo petrolier] nu este un pas ușor. Anumite chestiuni trebuie încă rezolvate, iar acest lucru nu se va întâmpla astăzi", a declarat ea reporterilor la sosirea la Bruxelles pentru o întâlnire cu omologii săi din UE.

„Dar sunt încrezătoare că vom găsi un acord în zilele următoare", a adăugat ea.

Rusia pretinde că a mai doborât trei avioane ucrainene

12:04 Ken Rhee, fost soldat al forțelor speciale sud-coreene, este acum luptător în Legiunea Internațională care luptă în Ucraina, scrie pe Twitter Anton Gerashchenko, oficial al ministerului de interne de la Kiev.

„Datorită experienței sale în domeniul operațiunilor speciale, se pare că armata Ucrainei l-a plasat într-o poziție de lider și i-a dat o mare libertate de acțiune în planificarea misiunilor împotriva forțelor rusești”, spune Gerashenko.

11:53Rusia susține că a mai doborât trei avioane de luptă ucrainene / În total Rusia susține că a distrus mai multe avioane decât avea Ucraina în total pe hârtie la începutul războiului - bilanțul celor două armate

11:26 Rusia a spus luni că Finlanda și Suedia nu ar trebui să își facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu aderarea lor la alianța militară NATO, calificând-o drept o greșeală care ar avea consecințe de anvergură

11:20Liderul Kalush Orchestra se întoarce în prima linie în Ucraina / „Vom găzdui Eurovision într-o Ucraină fericită”

11:08 Ramzan Kadîrov a făcut apel la președintele turc Recep Tayyip Erdogan, să revină asupra ofertei sale și să nu faciliteze evacuarea soldaților ucraineni blocați combinatul Azovstal din Mariupol, liderul cecen spunând că luptătorii Azov „sunt bandiți care insultă marile valori islamice”

Malurile râului Doneț au devenit un cimitir de tancuri rusești

10:43 Suedia trimite diplomați în Turcia pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei față de planul său de aderare la NATO, a declarat ministrul apărării, Peter Hultqvist: „Vom trimite un grup de diplomați pentru a purta discuții și a avea un dialog cu Turcia, astfel încât să vedem cum se poate rezolva această problemă și despre ce este vorba cu adevărat”.

Turcia a declarat că dorește ca țările nordice să înceteze să mai susțină grupurile militante kurde prezente pe teritoriul lor și să ridice interdicțiile privind vânzarea unor arme către Turcia.

10:42 De la invazia Rusiei în Ucraina, cel puțin 229 de copii au fost uciși, iar alți 421 au fost răniți, conform informațiilor transmise luni de Procuratura Generală a Ucrainei. De asemenea, au fost avariate 1.748 de unități de învățământ, dintre care 144 au fost complet distruse.

10:40VIDEO Malurile râului Doneț au devenit un cimitir de tancuri rusești după victoria ucraineană de săptămâna trecută

10:33Bombardamentele forțelor ruse au continuat în regiunea Luhansk, iar primele informații arată că două persoane au fost ucise și alte două rănite, conform șefului administrației militare regionale, Serhiy Haidai.

Trupele ucrainene din regiunea Harkov au ajuns la granița cu Rusia: „Domnule președinte, am reușit"

10:04 Lituania spune că embargoul UE contra petrolului rusesc este blocat doar de o țară: „Întreaga Uniune este ținută ostatică de un singur stat membru”

09:52 Imagini cu o lovitură antitanc Javelin executată de ucraineni împotriva unui tanc rusesc:

09:48 Trupele ucrainene care apără orașul Harkov au ajuns la frontiera de stat cu Rusia, a declarat luni guvernatorul regional. Reuters precizează nu a putut verifica în mod independent afirmațiile făcute de guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Sinegubov.

Nu a fost imediat clar câte trupe au ajuns la granița cu Rusia și unde. Ucraina a recâștigat teritoriu în nord-est, îndepărtând forțele rusești de Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime.

Pe Twitter a apărut un clip cu soldați ucraineni ce pun un stâlp în culorile țării lor la granița cu provincia rusă Belgorod. Mesajul acestora: "Domnule președinte, am reușit!".

Renault a cedat participația de 68% pe care o avea la Avtovaz

09:46 Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că uzina din Moscova cedată rușilor de Renault va relua producția de automobile sub marca "Moskvitch".

Moskvitch a fost o marcă de automobile sovietică/rusă care și-a încetat producția în 2002, când a intrat în faliment. (Nexta TV)

09:37 Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor de apărare teritorială Iuri Haluşkin, înlocuindu-l cu general-maiorul Ihor Tanţura, conform unui comunicat scurt difuzat duminică de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Decretele cu ambele decizii, despre care nu s-au oferit alte informaţii, au fost publicate pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, potrivit agenţiilor de presă locale. Haluşkin fusese numit comandant al Forţelor de apărare teritorială ale Ucrainei la 1 ianuarie. (Agerpres)

09:13 Oficiali americani și europeni din domeniul comerțului se întâlnesc luni la Saclay, lângă Paris, pentru o nouă reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (TTC), într-un context marcat de războiul din Ucraina.

Lansat pentru a apropia cele două blocuri după terminarea administrației Trump, pe fondul tensiunilor crescânde cu China, TTC este un organism informal, care nu are rolul de a pecetlui acorduri, ci de a permite oficialilor europeni și americani să rezolve probleme complexe și strategice.

Discuțiile se vor axa pe sancțiunile impuse Rusiei, în condițiile în care UE se străduiește să adopte cel de-al șaselea pachet de măsuri, care include un embargo asupra petrolului rusesc, la care se opune însă Ungaria.

09:04Renault va vinde participația sa majoritară pe care o are la producătorul auto Avtovaz unui institut științific rus, a anunțat luni constructorul auto francez, adăugând că tranzacția include o opțiune de răscumpărare a participației în următorii șase ani.

Constructorul auto occidental cel mai expus pe piața rusă, Renault, a adăugat că participația sa de aproape 67,69% în Avtovaz va fi vândută Institutului Central de Cercetare și Dezvoltare a Automobilelor și Motoarelor din Rusia, numit Nami.

„Încheierea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții, iar toate aprobările necesare au fost obținute", a adăugat compania. (Reuters)

Rămași fără rezerviști pregătiți, rușii amestecă soldați cu pregătiri diferite

08:50 Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar spori securitatea regiunii baltice, a declarat ministrul estonian de externe Eva-Maria Liimets.

„Când vom vedea că în vecinătatea noastră și alte țări democratice aparțin NATO, ar însemna că am putea avea exerciții comune mai ample și, de asemenea, ... o mai mare cooperare în domeniul apărării", a spus Liimets.

Ea a declarat și că speră că Suedia, Finlanda și Turcia vor depăși divergențele privind aderarea statelor nordice la alianță, adăugând că atmosfera reuniunii de la Berlin a fost foarte favorabilă. (Reuters)

08:42 Evaluare a serviciilor secrete militare britanice: Forțele desfășurate de Belarus lângă graniță probabil vor bloca o parte din trupele ucrainene, care nu vor putea trimise în Donbas

08:28 Sancțiunile care au fost impuse Belarusului au blocat exporturi anuale în valoare de 16-18 miliarde de dolari către Occident, a spus premierul belarus Roman Golovchenko, citat de agenția de știri Belta.

„Din cauza sancțiunilor, aproape toate exporturile Belarusului către țările din Uniunea Europeană și America de Nord au fost blocate. Acest lucru ... se ridică la aproximativ 16-18 miliarde de dolari pe an", a declarat Golovchenko.

08:02Rușii au rămas fără rezerviști și amestecă soldați cu pregătiri diferite, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul. „Denaturarea unităților aeropurtate de elită cu mercenari este șocantă”, apreciază ISW

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a informațiilor recente privind invazia rusă:

  • Ucraina se pregătește pentru o intensificare a atacurilor rusești în estul regiunii Donbas, o țintă prioritară pentru Moscova, dar unde forțele sale pierd teren, în timp ce armata ucraineană își continuă contraofensiva în regiunea Harkov.
  • Dar, potrivit serviciilor de informații militare britanice, ofensiva rusă din est „a pierdut din elan". „Rusia a suferit acum, probabil, pierderi de o treime din forțele de luptă terestre pe care le-a angajat în februarie", au adăugat acestea. „În condițiile actuale", este „puțin probabil" ca Rusia „să își accelereze semnificativ ritmul de avansare" în următoarea lună.
  • Partidul Social-Democrat din Suedia, aflat la guvernare, a aprobat duminică seară candidatura la NATO, ceea ce reprezintă o schimbare de poziție istorică pentru acest partid. Premierul Magdalena Andersson a declarat că o candidatură comună cu Finlanda este „cea mai bună pentru Suedia" și pentru securitatea sa.
  • Helsinki anunțase cu câteva ore mai devreme că va solicita oficial aderarea la NATO, în pofida amenințărilor de represalii din partea Rusiei, care are o frontieră de 1.300 de kilometri cu Finlanda.
  • Aceste cereri sunt dovada „că agresiunea nu plătește", a declarat secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, asigurând că NATO este gata să consolideze „garanțiile de securitate" pentru aceste două țări. Ucraina ar putea câștiga războiul, a mai spus Stoltenberg.
  • Trupele ucrainene au primit un impuls de moral în urma victoriei țării la concursul Eurovision din weekend, unii spunând că acesta este un semn al victoriilor care vor urma pe câmpul de luptă.
  • Armata ucraineană a susținut că forțele ruse „au suferit pierderi semnificative de oameni și echipamente” în timp ce încearcă să avanseze spre vest, până la granițele regiunilor Lugansk și Donețk.

06:44 Este apărătorul înverşunat al războiului din Ucraina, consideră America întruchiparea diavolului şi vrea acum să facă economia rusă complet independentă. Un portret al „super-şoimului” Nikolai Patruşev, omul din umbră care modelează viziunea asupra lumii a lui Putin.

06:28 Volodimir Zelenski anunță că se va adresa participanţilor Forumului de la Davos: Se va discuta reconstrucţia după război.

06:11 Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.