Noi imagini realizate din dronă au surprins amploarea înfrângerii suferite de armata rusă săptămâna trecută în timpul unei tentative de traversare a râului Doneț, malurile acestuia devenind un cimitir de tancuri și vehicule blindate rusești.

Zeci de tancuri și blindate rusești distruse pe malurile râului DonețFoto: Captura video

Operațiunea declanșată de armata rusă a avut loc între 7 și 10 mai, lângă localitatea Bilohorivka de lângă răul Doneț, aceasta având obiectivul de a încercui și cuceri localitățile Lisichansk și Sievierodonețk.

Armata Ucrainei ar fi reușit să depisteze din timp operațiunea rușilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece răul cu toată tehnica grea și ar fi folosit focuri de artilerie și de aviație care i-au surprins pe ruși în același loc cu toate vehiculele militare.

Noile imagini surprinse din dronă arată amploarea pierderilor suferite de armata rusă în timpul tentativei forțelor sale de traversare a podului, zeci de tancuri și vehicule blindate fiind distruse pe malul Donețului, unele fiind scufundate în apele sale.

Rușii și-ar fi pierdut o treime din trupele trimise în Ucraina

Noile imagini vin în contextul în care serviciul de informații al ministerului britanic al Apărării estima duminică la o treime numărul trupelor terestre rusești ucise în Ucraina după ce au fost trimise la război pe 24 februarie.

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „şi-a pierdut avântul şi este mult întârziată”, a afirmat duminică dimineaţa serviciul de informaţii militare al Regatului Unit.

Tot duminică, armata ucraineană estima la 27.400 de soldați, 1.220 tancuri și 2.958 blindate pierderile pe care le-a provocat forțelor de invazie de la începerea războiului.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite nota în ultima sa evaluare privind războiul din Ucraina Forțele rusești au abandonat probabil obiectivul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium în favoarea finalizării cuceririi regiunii Luhansk.

Pierderi „șocante” suferite de Rusia în fața forțelor armate ucrainene

ISW nota de asemenea că forțele rusești au rămas probabil fără rezerviști pregătiți de luptă, forțând comandamentul militar rus să amestece soldați din mai multe elemente diferite, inclusiv companii militare private și miliții proruse, în unități aparent regulate ale armatei și ale infanteriei navale.

Mai mult ISW observa că unitățile de mercenari ruși par că formează unități combinate cu elemente aeropurtate din cauza pierderilor semnificative de efective.

„Denaturarea unităților aeropurtate de elită cu mercenari este șocantă și ar fi cel mai clar indiciu de până acum că Rusia și-a epuizat rezervele disponibile de efective pregătite pentru luptă”, nota Institutul pentru Studiul Războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 82-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.