Premierul ungar Viktor Orban a denunţat, luni, „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi care „experimentează marele program de înlocuire”, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţii din afara Europei. El a amintit de asemenea de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei, în cadrul ceremoniei de învestire în faţa Parlamentului, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Un „val sinucigaş” agită „lumea occidentală”, care ”experimentează marele program de înlocuire”, a declarat premierul ungar Viktor Orban, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţii din afara Europei.

Acest „program vrea să înlocuiască copiii creştini pe cale de dispariţie cu migranţi din alte civilizaţii”, iar „eu percep nebunia teoriilor de gen” în acelaşi mod, a adăugat el.

Orban a câştigat detaşat alegerile legislative de la începutul lunii aprilie, depunând jurământul pentru al patrulea mandat consecutiv, după ce a fost reales cu 133 de voturi din cele 199 din Parlament.

Viktor Orban a prezentat Ungaria drept un „paradis al bunului simţ”, unde a avea „binecuvântarea lui Dumnezeu rămâne importantă”.

El a mai calificat Ungaria drept „ultimul bastion, alături de Polonia, al Occidentului creştin conservator”, în timp ce „UE a renunţat” la aceste valori.

Două partide de opoziţie au părăsit hemiciclul, numind noul guvern „ilegitim”, după 12 ani de construire a unui stat „iliberal”, după cum a afirmat Viktor Orban. De asemenea, organizaţiile internaţionale au condamnat la rândul lor o „derivă autoritară”.

Ungaria respinge ultimul pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei din cauza lipsei garanţiilor privind menţinerea aprovizionării sale cu energie

Pe măsură ce în cadrul Uniunii Europene nemulţumirea faţă de refuzul Budapestei de a aproba embargoul asupra petrolului rusesc creşte, Viktor Orban, care s-a apropiat în ultimii ani de preşedintele rus Vladimir Putin, a reamintit că „ameninţarea securităţii energetice” rămâne „o linie roşie” (n.r. limită) care nu trebuie depăşită.

Ungaria respinge cel de-al şaselea pachet de sancţiuni din cauza lipsei garanţiilor privind menţinerea aprovizionării sale cu energie. Budapesta a estimat luni costul sistării achiziţiilor de petrol rusesc între 15 şi 18 miliarde de euro.

În pofida acestei discordii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a „felicitat” pe Twitter pe Viktor Orban pentru „realegerea sa”, spunând că „aşteaptă cu nerăbdare să abordeze cu succes în mod colectiv provocările fără precedent” cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Orban a mai apreciat că apartenenţa Ungariei la NATO este „o chestiune existenţială”, el regretând totodată escaladarea actuală a Ucrainei.

„Ruşii au lansat o aşa-zisă operaţiune militară, iar Statele Unite au decis să finanţeze Ucraina cu echipamente şi aparatură militare nelimitate, ceea ce a dus la cea mai gravă combinaţie posibilă”, a subliniat el.