Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat luni că Finlanda și Suedia nu ar trebui să își facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu aderarea lor la alianța militară NATO, calificând-o drept o greșeală care ar avea consecințe de anvergură, transmite Reuters.

​Serghei RiabkovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Situația se schimbă, desigur, în mod radical în lumina a ceea ce se întâmplă", a declarat Riabkov, citat de agenția de presă Interfax.

„Este foarte clar pentru noi faptul că securitatea Suediei și a Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii”, a spus oficialul rus.

„Ei nu ar trebui să își facă iluzii că noi pur și simplu vom accepta (decizia lor de aderare la NATO)", a amenințat Riabkov.

„Nivelul general al tensiunii militare va crește, predictibilitatea în această sferă va scădea. Este o rușine că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice cu privire la ceea ce ar trebui făcut în această situație în desfășurare", a mai spus el.

NATO și Statele Unite au declarat duminică că sunt încrezătoare că Turcia nu va întârzia aderarea celor două state nordice la alianța militară occidentală.

----------