Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunțat luni premierul suedez Magdalena Andersson, potrivit BBC. Anunțul vine la o zi de la decizia similară a Finlandei de a cere intrarea în alianța nord-atlantică.

Magdalena AnderssonFoto: Fredrik Persson / AFP / Profimedia Images

Premierul suedez Magdalena Andersson a făcut anunțul la începutul unei conferințe de presă susținute la Stockholm.

''Părăsim o eră pentru a intra în una nouă''

Ea s-a declarat încrezătoare că va exista sprijin în rândul poporului suedez pentru aderarea la NATO.

  • ''Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei.
  • Părăsim o eră pentru a intra în una nouă'', a afirmat premierul Suediei.

O dată pentru cererea oficială este încă neclară, deoarece Suedia își va trimite solicitarea împreună cu Finlanda, a precizat premierul suedez.

Ea a subliniat că nu vede încă nicio amenințare militară directă la adresat Suediei.

Guvernul Suediei a anunțat și pe site-ul său că a decis să solicite aderarea la NATO, conform CNN:

  • „Evaluarea Guvernului este că apartenența la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei în lumina mediului de securitate schimbat fundamental după invadarea Ucrainei de către Rusia”.

Declarația spune că decizia se bazează pe o „analiza de securitate” la care guvernul a invitat „alte partide Riksdag (parlamentului) la care să participe”. Concluziile sale au fost prezentate într-un raport din 13 mai.

Partidul de guvernământ din Suedia (Partidul Social-Democrat) anunțase duminică că susține aderarea țării la NATO, abandonând decenii de opoziție, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și creând o mare majoritate în parlament în favoarea aderării.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță de care s-au separat în timpul lungului Război Rece.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește "operațiune militară specială", dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane, a spulberat politicile de securitate de lungă durată și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

Finlanda a cerut oficial că vrea aderarea la NATO: O "decizie istorică"

Duminică, Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO.

Anunțul oficial a fost făcut într-o conferință de presă de către președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin.

"Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe", a spus preşedintele finlandez.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus, la rândul său, că speră că Parlamentul Findandei va confirma în următoarele zile decizia de a aplica pentru aderarea la NATO, iar aceasta se va baza pe un mandat puternic.

„În Finlanda avem încă procesul parlamentar în fața noastră, dar am încredere că Parlamentul va dezbate această decizie istorică cu hotărâre și responsabilitate”, a afirmat premierul Finlandei, citat de BBC.

De altfel, comisia parlamentară de apărare a dat deja undă verde propunerii, transmițând că este cea mai bună opțiune pentru securitatea Finlandei.

Sanna Marian a mai spus că atât ea, cât și președintele Finlandei au fost în contact strâns cu țările membre NATO.

Turcia se opune intării Finlandei și Suediei în NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a transmis că nu este posibil ca Turcia să susțină aderarea Finlandei și Suediei la NATO, susținând că acestea găzduiesc „numeroase organizații teroriste”.

Turcia nu vrea repetarea unor greșeli asemănătoare”, a declarat Erdogan cu referire la aderarea Greciei, precizând că, „mai mult, țările scandinave în discuție sunt case de musafiri pentru organizații teroriste”.

Secretarul general adjunct al NATO s-a declarat încrezător în privința unui consens pentru aderarea Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

”Sunt încrezător că dacă Suedia și Finlanda vor decide să-și depună candidatura la NATO vom putea să le primim și să întrunim toate condițiile pentru un consens”, a declarat, potrivit Reuters, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

El s-a referit la obiecțiile exprimate recent de Turcia, referitoare la activitatea organizațiilor kurde de pe teritoriul Suediei și Finlandei, organizații pe care Ankara le consideră ”teroriste”. "Turcia este un aliat important și a exprimat îngrijorări care sunt discutate între prieteni și aliați”, a mai spus Geoană.

El a făcut aceste declarații duminică, la reuniunea de la Berlin a ministrilor de externe ai statelor NATO, organizată în contextul în care Finlanda și Suedia vor să adere la alianța nord-atlantică.

Tot duminică, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, s-a declarat "gata" pentru o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, conform Reuters.

Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată prin decizie unanimă de către țările membre.

Carta NATO afirmă că „orice stat european aflat într-o poziție de a promova principiile acestui tratat și contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord” poate cere aderarea.

Avertismentul Moscovei

Președintele finlandez Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-l anunța despre această decizie, el spunând că în ultima sa discuție cu Putin despre cererea țării sale de a adera la NATO nu a existat nicio amenințare.

"A confirmat că crede că este o greșeală. Nu vă amenințăm. În total, discuția a fost foarte, aș putea spune, calmă și relaxată", a spus Niinisto într-un interviu pentru CNN. „De fapt, surpriza a fost că a luat-o atât de calm”, a spus el pentru CNN. „Dar până acum, se pare că nu vor apărea probleme imediate”, a adăugat el.

Luni, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Finlanda și Suedia nu ar trebui să își facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu aderarea lor la alianța militară NATO, calificând-o drept o greșeală care ar avea consecințe de anvergură, conform Reuters.

„Situația se schimbă, desigur, în mod radical în lumina a ceea ce se întâmplă", a declarat Riabkov, citat de agenția de presă Interfax.

„Este foarte clar pentru noi faptul că securitatea Suediei și a Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii”, a spus oficialul rus.

„Ei nu ar trebui să își facă iluzii că noi pur și simplu vom accepta (decizia lor de aderare la NATO)", a amenințat Riabkov.

„Nivelul general al tensiunii militare va crește, predictibilitatea în această sferă va scădea. Este o rușine că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice cu privire la ceea ce ar trebui făcut în această situație în desfășurare", a mai spus el.

Citește și: De ce Finlanda și Suedia nu sunt deja în NATO și alte întrebări înainte ca statele nordice să își anunțe oficial candidatura