Biserica Ortodoxă Rusă se teme că monahii săi aflați la muntele Athos ar putea fi evacuați cu forța, afirmând că patriarhul ecumenic Bartolomeu ar putea fi implicat în decizie, relatează TASS.

Vladimir Putin si patriarhul Kirill in vizita la muntele Athos in 2016Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

Anunțul a fost făcut de preotul Dimitri Safonov, secretarul pentru relații interreligioase al Departamentului pentru relații externe bisericești al Patriarhiei Moscovei, acesta adăugând că măsura ar putea să fie luată cu ocazia vizitei Patriarhului ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului la muntele Athos la sfârșitul lunii mai.

„Este planificat ca Patriarhul Bartolomeu să viziteze Muntele Athos la sfârșitul lunii mai și poate că aceasta va coincide cu acțiunea pe care poliția greacă a desfășurat-o deja împotriva călugărilor mănăstirii Esfigmenu care nu sunt de acord cu politica lui Bartolomeu”, a declarat Safonov.

„Nu spun acum că mănăstirea Esfigmenu a adoptat linia corectă, aceasta este o discuție separată, dar există precedentul evacuării politice a călugărilor, cu forța, cu folosirea forței, cu folosirea unor mijloace speciale. Și ne temem că, poate, același lucru amenință monahismul rusesc, călugării ruși de pe muntele Athos”, a mai spus Safonov în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o luni.

Biserica Ortodoxă Rusă spune că Patriarhul Bartolomeu ar fi implicat în decizia de evacuare a călugărilor săi

Oficialul rus a afirmat că puterea politică asupra Athosului aparține autorităților elene, susținând că „Patriarhul Bartolomeu a vizitat recent Grecia și s-a întâlnit cu prim-ministrul, a primit din partea sa, potrivit presei, potrivit unor surse deschise, consimțământul său pentru evacuarea monahismului rus de la Athos”.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Rusie a mai afirmat că, „în cadrul actualului război informațional al Occidentului împotriva Rusiei și al ortodoxiei canonice ca fundație de o mie de ani a statului rus, cartea Athos a început să fie jucată și în mass-media occidentală”.

„Atât German Bild, cât și alte publicații dedică acum pagini întregi despre presupusa necesitate de a evacua toți călugării ruși din Athos, deși nu sunt mulți acolo”, susține el.

Safonov a amintit că la începutul secolului XX din 7.000 de călugări de pe Athos, 3.800 erau ruși dar că după expulzarea lor în masă din peninsulă între 1912-1913 au mai rămas zeci și apoi doar câțiva.

Prezența actuală a monahismului rus pe Muntele Athos, potrivit lui Safonov, este foarte mică și că aceasta este reprezentată în principal de locuitorii Mănăstirii Sf. Panteleimon, care sunt subordonați canonic Patriarhului Constantinopolului.

Patriarhul ecumenic a cerut oprirea războiului din Ucraina, spunând că a devenit o țintă pentru Rusia

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, conducătorul spiritual al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume și care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, declara la începutul lunii martie că a devenit „o țintă” pentru Rusia.

„Ne-ar plăcea totuşi ca statul şi Biserica rusă să nu arate atât de multă animozitate, faţă de mine şi de Patriarhie, şi să accepte această decizie. Dar nu este cazul, Patriarhia şi eu însumi, ca persoană, am devenit o ţintă”, afirma acesta într-un interviu acordat pe 3 martie postului de televiziune CNN Turk.

El a mai spus că a făcut o vizită la consulatul Ucrainei din Istanbul pentru a-şi exprima susținerea faţă de această ţară şi că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Patriarhul ecumenic a făcut un apel la pace imediat după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, reiterându-și la scurt timp după apelul pentru oprirea imediată a războiului.

„Adresăm un nou apel pentru a pune capăt războiului acum. Pentru a opri imediat orice act de violență, orice lucru care răspândește durere și moarte” a transmis el într-o declarație remisă presei pe 27 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 82-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.