Capitala cehă, Praga, îşi va închide unul dintre centrele de primire a refugiaţilor ucraineni pentru ca aceştia să se deplaseze către alte regiuni ale Republicii Cehe, după ce la Praga a fost depăşită limita de capacitate pentru găzduirea refugiaţilor, a anunţat luni primarul oraşului, Zdenek Hrib.

Refugiaţi ucraineni în gara din PragaFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Primarul a dat guvernului ceh un ultimatum să prezinte înainte de 17 mai un plan de „redistribuire justă” în toată ţara a persoanelor care fug de războiul din Ucraina, ameninţând că în caz contrar va închide un centru pentru refugiaţi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Între Praga şi alte regiuni există diferenţe de până la patru ori în privinţa numărului de refugiaţi la o mie de locuitori”, a declarat luni edilul capitalei, referindu-se la saturarea capacităţilor de primire pentru aceşti refugiaţi la Praga, unde familii şi copii înnoptează în gara centrală a oraşului.

Ca măsură de urgenţă, sâmbătă a fost ridicată în districtul Troha din Praga prima tabără de corturi pentru refugiaţi.

Cehia a acordat până în prezent circa 320.000 de vize speciale pentru refugiaţii ucraineni. Aceste vize permit rămânerea în ţară până pe 31 martie 2023, iar statul ceh le oferă în acest timp refugiaţilor ucraineni ajutoare pentru spaţiile de locuit, asigurare medicală sau acces liber pe piaţa muncii.

__