Evacuarea luptătorilor ucraineni din Azovstal a continuat marți, ziua 83 a războiului, răniții find preluați de forțe pro-ruse în condițiile în care Kievul spune că îi va primi ulterior în schimbul unor prizonieri ruși. Trupele ruse au tras cu rachete către ținte din mai multe regiuni ucrainene, inclusiv lângă granița cu Polonia. Tot marți, un înalt oficial rus a acuzat Ucraina că s-a retras din negocierile de pace.

Luptătorii ucraineni evacuați din Azovstal sunt preluați de trupele ruse și pro-ruse din autoproclamata Republică Populară DoneţkFoto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante evenimente de marți, ziua 83 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

06:53Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că în ultimele 24 de ore au lovit 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră, notează Ukrinform

06:38OMS înregistrează 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene de la începutul războiului, transmite The Kiev Independent. Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că s-au înregistrat "aproape trei atacuri pe zi începând cu 24 februarie".

06:13Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat

05:39Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei. ”Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei”, afirmă Zelenski.

01:21Șeful diplomației UE, Josep Borrell, spune că Rusia pare să fi suferit „pierderi impresionante” de la declanșarea invaziei în Ucraina: „Un record mondial pentru o armată invadatoare”

00:49Soldaţii ruşi morţi în Ucraina: Tineri, săraci şi proveniţi din minorităţi etnice

23:55 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

23:21 Ultimul Big Mac: Rușii au făcut coadă înainte de ieșirea McDonald's din Rusia

22:59Zelenski, discuţie „lungă şi semnificativă” cu omologul său francez. Macron i-a transmis că livrările de arme ale Franţei vor creşte „în intensitate”

22:21 Rusia anunță că se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice. Organizaţia „se scufundă în rusofobie şi minciuni” - acuză MAE rus. Moscova era însă deja suspendată din Consiliu, încă din 5 martie.

22:10 Ministrul Apărării din Ucraina: Războiul intră într-o „fază prelungită” / Rușii își fortifică pozițiile în Zaporojie și Herson

21:55 Marea Britanie: Din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni au rămas fără adăpost și, în multe cazuri, fără bani, în urma unor divergenge cu gazdele lor din Marea Britanie, au declarat organizațiile comunitare, citate de The Guardian.

21:35Președintele ucrainean Zelenski s-a adresat de la Kiev Festivalului de Film de la Cannes

"Avem nevoie de un nou Chaplin pentru a dovedi că cinematograful nu este prost" în fața războiului din Ucraina, a declarat președintele ucrainean Zelenski într-un mesaj video transmis de la Kiev în deschiderea celei de-a 75-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, marți seara, potrivit AFP..

"Vom continua să luptăm, nu avem altă opțiune (...) Sunt convins că 'dictatorul' va pierde", a declarat el în fața celei mai importante industrii cinematografice din lume, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin și la filmul lui Charlie Chaplin.

21:25 Postul Radio Liberty/Radio Free Europe, amendat în Rusia cu peste 150.000 de dolari, pentru că nu a şters „conţinut interzis” de pe site-urile de internet. „Conţinutul interzis” se referea la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina, denumit oficial la Moscova „operaţiune militară specială”.

20:35Rusia anunţă expulzarea unor diplomaţi finlandezi

Rusia vrea să-i judece pentru „crime de război” pe militarii ucraineni de la Azovstal

20:22 Ambasada Israelului de la Kiev a fost redeschisă marți, drapelul israelian fiind arborat lângă clădirea misiunii diplomatice, scrie The Kyiv Independent.

20:21Militarii ucraineni de la Azovstal care s-au predat marți ar fi fost duși cu autobuzele într-o fostă colonie penală din orașul Olenivka, aflat lângă Donețk și controlat de ruși, scrie Reuters, citând un martor. Nici Ucraina, nici Rusia nu au confirmat oficial.

20:18 Macron i-a transmis lui Zelenski că livrările de arme ale Franței vor crește „în intensitate”, potrivit AFP.

20:07Rusia anunță că îi va ancheta pentru „crime de război” pe militarii ucraineni de la Azovstal

19:40 Serbia: Premierul Ana Brnabic denunţă o serie de alerte cu bombă ca fiind „o formă de presiune pentru că Belgradul nu a impus sancţiuni Rusiei”

19:33Cel puțin 7 autobuze cu soldați ucraineni din Azovstal au părăsit marți oțelăria, sub escorta forțelor ruse, a transmis Reuters, citând un martor.

Unii dintre luptătorii ucraineni nu păreau să fie răniți, a precizat martorul.

18:54Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat marţi desfăşurarea în Ucraina a unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi, cea mai mare misiune în termeni de efectiv trimisă vreodată în teren, pentru a ancheta crimele comise în timpul invaziei ruse.

Finlanda și Suedia își vor depune miercuri cererile oficiale de aderare la NATO

18:32Un oraș din regiunea Donețk a fost lovit de o rachetă rusească, anunță autoritățile ucrainene.

Orașul Bahmut din regiunea Donețk a fost marți ținta unui atac cu rachetă, semn că forțele ruse și-ar putea extinde raza atacurilor, spun oficiali ucraineni, potrivit CNN.

Atacul cu rachetă a distrus o clădire de cinci etaje, conform poliției regionale. O persoană a fost ucisă, iar un copil de 9 ani a fost grav rănit. „Numărul exact al victimelor urmează însă să fie stabilit”, a precizat poliția.

Bahmut este un hub important pentru armata ucraineană, iar spitalele din oraș tratează soldați răniți. Se află la circa 20 de kilometri de linia frontului din apropiere de Popasna (în Luhansk).

18:10 Finlanda și Suedia își vor depune cererile oficiale de aderare la NATO miercuri, la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles, au anunțat premierul suedez Magdalena Andersson și președintele finlandez Sauli Niinisto într-o conferință de presă comună, la Stockholm.

17:52​Gigantul energetic italian Eni a anunțat marți decizia de a deschide un cont în euro și un altul în ruble la Gazprombank, astfel încât să poată plăti furnizarea de gaz rusesc în zilele următoare, pliindu-se astfel pe cerințele Moscovei.

17:49Ministerul rus al Justiției a cerut Curții Supreme să declare batalionul „Azov” organizație teroristă

17:24 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au participat, la Kiev, la funeraliile primului președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, care a murit în 10 mai, scrie Guardian.

17:21Vladimir Putin avertizează Europa că se „sinucide economic” din cauza politicii sale energetice

16:46Premierul suedez Magdalena Andersson și președintele finlandez Sauli Niinistö vor merge joi la Washington pentru a se întâlni cu președintele SUA Joe Biden, pentru a discuta despre solicitările Suediei și Finlandei de aderare la NATO, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de BBC.

16:35Podul feroviar şi rutier Zatoka, ce leagă oraşul-port Odesa de partea de sud-vest a Ucrainei, a fost lovit de atacuri ale rușilor pentru a cincea oară, potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent. Podul de peste Nistru este avariat grav și va necesita reparații costisitoare, pentru o perioadă lună de timp. Oficialii ucraineni mai spun că la acest moment este imposibil să poată fi începută reconstrucția podului.

16:26Peste 3.000 de civili din Mariupol ar fi fost torturați și duși de ruși într-un „centru de filtrare” - oficial ucrainean

Negocierile de pace Ucraina-Rusia sunt suspendate

15:56 Parlamentul Finlandei a aprobat marți, cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă, propunerea de a solicita aderarea la alianța militară NATO, a anunțat președintele legislativului, Matti Vanhanen.

Se așteaptă acum ca Finlanda să semneze o cerere oficială și să o depună la sediul NATO în zilele următoare, alături de Suedia, al cărei guvern a făcut ieri un anunț similar.

15:47Ucraina a confirmat că negocierile de pace cu Rusia au fost suspendate

15:45 Toate statele UE vor sprijini Finlanda și Suedia în vederea aderării la NATO, a declarat șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.

Reprezentanții UE vor discuta dorința celor două țări nordice de a se alătura Alianței, pentru care vor primi „un sprijin puternic", a spus Borrell înainte de o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE.

El a adăugat că „speră" că NATO va depăși obiecțiile Turciei față de oferta Suediei și Finlandei de a se alătura Alianței.

15:42 Vladimir Putin a declarat că este imposibil ca unele țări europene să renunțe complet la petrolul rusesc.

Vorbind în cadrul unei întâlniri televizate cu directori din domeniul petrolului și oficiali guvernamentali din țară, Putin a mai spus că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețurilor globale ale petrolului.

SUA va propune UE să suprataxeze petrolul rusesc

15:11 Reprezentanții Trezoreriei americane au declarat că intenționează să propună ideea ca țările europene să impună o taxă pe petrolul rusesc în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din G7 care va avea loc săptămâna aceasta, ca o alternativă mai rapidă la un embargou total asupra petrolului.

Oficialii UE iau în prezent în considerare un embargo gradual asupra petrolului rusesc, dar îngrijorările țărilor din Europa de Est cu privire la aprovizionare reprezintă un obstacol major în calea acestor planuri.

Mecanismul tarifar ar fi menit să mențină petrolul rusesc pe piață, dar să limiteze valoarea veniturilor care pot ajunge la Moscova din exporturi, au declarat oficialii Trezoreriei reporterilor la Bruxelles.

15:02 Ambasadorul Ucrainei la Berlin, noi ironii la adresa cancelarului Olaf Scholz: Iar ne este frică?

15:00 Comisia Europeană a declarat marți că deschiderea de conturi în ruble la o bancă rusă pentru a plăti gazul ar încălca sancțiunile impuse de blocul comunitar împotriva Moscovei, după ce Bruxelles-ul a publicat orientări actualizate privind modul în care companiile pot continua să cumpere în mod legal combustibil rusesc.

În recomandările actualizate, transmise vineri țărilor UE, Comisia a confirmat sfatul său anterior conform căruia sancțiunile UE nu împiedică societățile să deschidă un cont la o bancă desemnată.

Potrivit acesteia, companiile pot plăti pentru gazul rusesc, atât timp cât o fac în moneda convenită în contractele existente și declară tranzacția încheiată în momentul în care se plătește în moneda respectivă.

Fostul vicepremier de la Chișinău: „Securitatea R. Moldova depinde de Ucraina”

14:47Opt persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite în urma atacurilor cu rachete lansate luni noapte asupra localității Desna din regiunea Cernihiv, potrivit serviciului de urgență al Ucrainei, citat de Reuters.

14:41Imagini dramatice arată momentele în care luptători ucraineni refugiați în Azovstal se predau forțelor proruse, cei care pot merge singuri cărând tărgi cu răniți.

14:36EXCLUSIV Fostul vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău: „Securitatea Republicii Moldova depinde de Ucraina. Trebuie să spunem acest lucru direct”

14:34 Parlamentul rus ar putea interzice schimbarea luptătorilor capturați la uzina Azovstal pentru prizonieri ruși

14:00Trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a câștigat Eurovision 2022, a anunțat că va începe un turneu în Europa pentru a strânge bani pentru nevoile armatei și ale fundațiilor caritabile din Ucraina.

„Vom face un turneu în Europa pentru a strânge fonduri pentru Ucraina și Forțele Armate. Vom anunța în curând pe pagina noastră de Instagram orașul în care vom concerta”, a anunțat marți, într-o conferință de presă, liderul formației, Oleg Psyuk, citat de CNN.

Potrivit acestuia, membrii trupei plănuiesc să popularizeze limba ucraineană în muzică și vor să promoveze cultura țării. El a adăugat că trupa va scoate la licitație statueta Eurovision.

Bătălia pentru Mariupol s-a terminat, rușii rămân stăpâni peste un oraș în ruină

13:53VIDEO Sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din războiul din Ucraina. Mariupol, un oraș în ruină capturat de ruși

13:44 Un incendiu masiv s-a declanșat marți la o fabrică de produse chimice din Novosibirsk:

13:35 Olaf Scholz a discutat cu Volodimir Zelenski despre situația militară și umanitară din Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice, a declarat marți un purtător de cuvânt al cancelarului german.

”Au fost de acord că o soluție diplomatică negociată între Ucraina și Rusia ar necesita o încetare imediată a ostilităților din partea Rusiei și o retragere a trupelor rusești din Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

De asemenea, ei au discutat despre modalitățile de sprijinire a Ucrainei și au convenit să păstreze în continuare o legătură strânsă, a adăugat sursa citată.

Kievul s-a retras din negocierile de pace, afirmă Moscova

13:28 Andrei Rudenko, adjunctul ministrului rus de externe, a declarat că, în prezent, nu se desfășoară practic nicio discuție de pace, acuzând Ucraina că s-a retras din proces.

„Nu, negocierile nu continuă. Ucraina s-a retras practic din procesul de negociere", a spus Rudenko, citat de Interfax

13:04VIDEO Trupele antitanc ucrainene se distrează și pun ținta lansatorului pe un porc de pe câmp: „Ăsta probabil e un general rus”

13:03FOTO Eveniment ciudat într-un oraș de lângă Moscova, unde un lansator antitanc de fabricație suedeză a explodat în portbagajul unei mașini Kia parcate, fiind rănite două persoane.

12:41 Kremlinul cere ca țările „neprietenoase” față de Rusia să fie considerate „ostile”

12:29 Potrivit Spiegel, Germania a furnizat Ucrainei în ultimele două săptămâni 2.450 de lansatoare antitanc RGW 90 (Matador). De asemenea, la armata locală au ajuns și 1.600 de mine antitanc DM22 și 3.000 de mine antitanc DM31.

Informația despre noile livrări a fost confirmată pentru Spiegel de către cercurile guvernamentale de la Kiev. Ucraina a comandat și a plătit armele antitanc RGW-90 direct de la un producător german. În schimb, se pare că minele antitanc au venit din stocurile Bundeswehr.

Ucraina spune că va ceda prizonieri ruși pentru răniți din Azovstal

12:22Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, spune că 52 dintre militarii grav răniți aflați în uzina asediată Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din orașul Mariupol, au fost evacuați luni.

"Azovstal: operațiunea umanitară continuă. 52 dintre militarii noștri grav răniți au fost evacuați ieri. După ce starea lor se va stabiliza, îi vom schimba cu prizonieri de război ruși. Lucrăm la următoarele etape ale operațiunii umanitare. Dacă vrea Dumnezeu, totul va fi bine", a scris Vereșciuk pe Facebook.

Anterior, separatiștii susținuți de Rusia au susținut că 256 de militari ucraineni care erau ascunși în oțelăria Azovstal „s-au predat" și că 51 dintre ei sunt răniți.

12:02 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu creează probabil „o mare diferență", deoarece cele două țări participă de mult timp la exercițiile militare ale alianței.

„Finlanda și Suedia, precum și alte țări neutre, participă de mulți ani la exercițiile militare ale NATO", a declarat Lavrov.

„NATO ia în considerare teritoriul lor atunci când planifică avansări militare spre est. Deci, în acest sens, probabil că nu există o mare diferență. Să vedem cum este folosit teritoriul lor în practică în cadrul Alianței Nord-Atlantice", a adăugat șeful diplomației ruse.

Rușii au atacat cu rachete mai multe regiuni

11:48 Separatiștii susținuți de Rusia au afirmat marți că 256 de militari ucraineni care erau ascunși în oțelăria Azovstal din Mariupol „s-au predat" și că 51 dintre ei sunt răniți.

Armata ucraineană a spus marți minineață că lucrează pentru a evacua toate trupele rămase în ultima fortăreață din portul asediat Mariupol, cedând controlul orașului după luni de bombardamente rusești.

11:40Un colonel rus comentează în direct situația din Ucraina: Noi suntem complet izolați, ucrainenii sunt pregătiți să lupte până la ultimul om

11:35Forțele ruse au lansate luni noapte atacuri cu rachete și în regiunea Cernihiv, fiind vizată localitatea Desna, conform guvernatorului regional Viaceslav Şaus, citat de The Kyiv Independent.

"Sunt morţi şi numeroşi răniţi”, a anunţat guvernatorul regional într-o postare pe Telegram.

Desna se află la aproximativ 80 de kilometri de frontiera cu Belarusul, la nord de Kiev. Presa ucraineană scrie că aceste atacuri ruse cu rachete şi artilerie s-au intensificat, recent, în mai multe zone de frontieră.

11:30 Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a semnat marți dimineață cererea prin care declară oficial că țara sa dorește să adere la NATO.

„Nu știm cât timp va dura, dar calculăm că ar putea dura până la un an. În această săptămână, cererea va fi depusă, împreună cu Finlanda, într-o zi sau două, iar apoi va fi procesată de NATO", a spus Linde.

Noi estimări ucrainene asupra pierderilor provocate rușilor

11:26Bilanțul publicat marți de Statul Major al Armatei Ucrainei arată că 27.900 de soldați ruși ar fi fost uciși, răniți sau capturați de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie.

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia, conform Statului Major al Armatei Ucrainei:

  • 27.900 de soldați
  • 1.235 de tancuri
  • 3.009 vehicule blindate
  • 578 de sisteme de artilerie
  • 198 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
  • 90 de sisteme de apărare antiaeriană,
  • 167 de elicoptere
  • 201 avioane
  • 436 de drone
  • 13 bărci / nave

11:23 Vladimir Putin s-a implicat atât de personal în războiul din Ucraina încât ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau general de brigadă", potrivit unor surse militare occidentale citate de Guardian.

Astfel, președintele rus contribuie la stabilirea mișcărilor de forțe în Donbas, unde săptămâna trecută invadatorii au suferit o înfrângere sângeroasă în timp ce au încercat în mai multe rânduri să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei.

Sursele au adăugat că Putin lucrează în continuare îndeaproape cu generalul Valeri Gerasimov, comandantul forțelor armate, spre deosebire de afirmațiile făcute de Ucraina săptămâna trecută, potrivit cărora șeful militar rus ar fi fost tras pe linie moartă.

Atacuri cu rachete asupra Liovului, lângă granița cu Polonia

11:22VIDEO Cum a funcționat apărarea ucraineană anti-rachetă în Liov: O interceptare a fost surprinsă chiar deasupra celui care filmează

11:17VIDEO ​​„Nu fiți ca rușii, vă rog” - apelul primarului din Liov

11:13 Costul tratamentelor vitale pentru cei mai grav malnutriți copii va crește cu până la 16% din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a perturbărilor cauzate de pandemii, potrivit agenției ONU pentru copii.

Ingredientele brute ale alimentelor terapeutice gata de utilizare au înregistrat un salt de preț pe fondul crizei alimentare mondiale declanșate de război și pandemie, a precizat UNICEF.

În lipsa unei finanțări suplimentare în următoarele șase luni, alți 600.000 de copii ar putea să nu beneficieze de acest tratament esențial, care este o pastă cu un conținut energetic ridicat, alcătuită din ingrediente precum alune, ulei, zahăr și nutrienți adăugați.

UNICEF a precizat că o cutie de nutriție specializată care conține 150 de pliculețe - suficient pentru 6-8 săptămâni pentru a readuce la sănătate un copil grav subnutrit - costa în medie aproximativ 41 de dolari înainte de creșterea de până la 16% a prețului.

Rușii restricționează circulația cetățenilor din Hersonul ocupat

10:20 O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina. La ceremonia solemnă a participat și protopopul Ioan Bragin, care a sfințit tancurile și a explicat de ce este nevoie de binecuvântarea armamentului.

10:01 Rusia introduce permise de rezidență în regiunea Herson pentru a restricționa circulația cetățenilor, spune adjunctul șefului administrației Herson, Yuriy Sobolevsky, citat de The Kyiv Independent. Forțele ruse ar bloca, de asemenea, căile de ieșire din regiune, a mai spus el.

09:50 Zece persoane au fost ucise, iar alte trei rănite, în urma bombardamentelor rusești din noaptea de luni spre marți în regiunea Lugansk, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Serghei Gaidai.

El spune că au fost lovite de bombardamente spitalul multifuncțional din Severodonețk, clădirea unei asociații științifice, un magazin de materiale de construcții și patru imobile cu mai multe etaje.

De asemenea, forțele ruse au lansat noi atacuri în raionul Popasna, a mai spus Serghei Gaidai.

09:48VIDEO VIRAL Viteza nu ajută când treci peste o mină: Cum au fost distruse două blindate rusești în estul Ucrainei.

Operațiunea de scoatere a luptătorilor din Azovstal continuă

09:43Cinci rachete au fost lansate luni noapte de forțele ruse în regiunea Sumî, vizând ținte civile și provocând pagube majore, conform guvernatorului Dmytro Zhyvytskyi, citat de The Guardian. În urma atacurilor, cel puțin 5 oameni au fost răniți.

El a spus că au fost lovite mai multe case, iar într-o clădire cu două etaje mai mulți oameni ar fi rămas prinși în interior, după ce ușa s-a blocat. De asemenea, au fost lovite de rachete o biserică și o grădiniță, conform guvernatorului regional.

09:19 Operațiunea de salvare a luptătorilor ucraineni din uriașa oțelărie Azovstal era în curs de desfășurare marți dimineață, potrivit Kievului, care consideră acum că acești oameni și-au „îndeplinit" misiunea.

Soldații din Azovstal, dintre care peste 260 fuseseră deja evacuați luni, „și-au îndeplinit misiunea de luptă", a precizat statul major al armatei ucrainene într-un comunicat, iar comandanții lor au primit ordin să „salveze viețile" celor rămași.

„Din păcate, astăzi, Ucraina nu poate debloca Azovstalul prin mijloace militare", a declarat Ministerul ucrainean al Apărării pe Telegram. (AFP)

08:58 O bază militară ucraineană situată la aproximativ 15 kilometri de granița cu Polonia a fost ținta unui atac cu rachete rusești azi-noapte, potrivit informațiilor furnizate de Maksym Kozytsky, șeful administrației militare regionale din Lviv.

O serie de explozii au fost auzite în centrul orașului Lviv în jurul orei locale 12:45 (aceeași oră în România), la scurt timp după ce sirenele de alarmă aeriană au sunat în oraș.

Un membru al echipei CNN aflat în oraș a văzut apărarea antiaeriană reacționând spre nord-vest - în direcția instalației militare Yavoriv, la aproximativ 40 de kilometri distanță. Yavoriv a fost vizat de cel puțin trei ori de la începutul războiului. În primul atac, la 13 martie, peste 30 de persoane au fost ucise.

Trupele rusești învinse în Harkov încearcă să reziste la graniță pentru a proteja Belgorodul

08:45 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • În regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, se estimează că aproximativ 3.500 de clădiri au fost distruse sau avariate în timpul incursiunii Rusiei spre capitala ucraineană. 80% din pagube au fost cauzate clădirilor rezidențiale.
  • Amploarea acestor pagube indică faptul că Rusia este pregătită să folosească artileria împotriva zonelor locuite, cu o atenție minimă față de criteriul evitării acestora sau proporționalității răspunsului.
  • Rusia a recurs probabil tot mai mult la bombardamentele de artilerie nediscriminatorii din cauza capacității limitate de lovire precisă a țintelor și a reținerii de a risca să zboare cu avioane de luptă în mod curent dincolo de propriile linii de front.
  • În săptămânile următoare, este probabil ca Rusia să continue să se bazeze în mare măsură pe loviturile de artilerie în masă, în timp ce încearcă să reia inițiativa în Donbas.

08:18 Un sat din provincia Kursk, situată în vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, a fost ținta unor tiruri ucrainene marți, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit, adăugând că nu s-au înregistrat răniți, deși trei case și o școală au fost lovite.

Forțele de frontieră rusești au ripostat pentru a reprima focurile de armă de calibru mare asupra satului de frontieră Alekseyevka, a scris Starovoit pe Telegram.

08:11 Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele de invazie învinse în Harkov încearcă să reziste la granița cu Rusia pentru ca Belgorodul să nu ajungă în raza artileriei ucrainene.

Forțele ruse au desfășurat ofensive terestre limitate luni și în mare parte fără succes de-a lungul liniei frontului din Ucraina, afirmă ISW.

Recapitularea de marți dimineață a informațiilor recente privind invazia:

  • Comandamentul militar ucrainean a anunțat în noaptea de luni spre marți că misiunea de luptă din Azovstal, apărată de „eroii vremurilor noastre" în portul strategic Mariupol, s-a încheiat fiind salvați peste 260 de luptători și s-a angajat să salveze militarii încă blocați înăuntru.
  • Ucraina a spus că trupele care apără al doilea oraș ca mărime, Harkov, au respins forțele rusești și au avansat până la granița cu Rusia.
  • Nouă civili au fost uciși de atacurile rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii.
  • Orchestra Kalush s-a întors acasă după o victorie emoționantă la Eurovision. Solistul Oleh Psiuk a declarat că speră să strângă sute de mii de dolari pentru efortul de război prin vânzarea trofeului Eurovision.
  • Senatul american a aprobat un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pregătind terenul pentru un vot decisiv asupra proiectului de lege, posibil în cursul acestei săptămâni.
  • Vladimir Putin a declarat că nu există nicio amenințare pentru Rusia dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO - cea mai mare consecință strategică a războiului de până acum. Dar reacția neașteptat de calmă a președintelui rus a venit cu un avertisment că Moscova va răspunde la orice consolidare militară a noilor membri nordici ai alianței.
  • Miniștrii de externe ai UE au eșuat în efortul lor de a face presiuni asupra Ungariei pentru a ridica dreptul de veto asupra unui embargo petrolier propus împotriva Rusiei.
  • McDonald's, a cărui sosire în Rusia a fost un simbol al sfârșitului Războiului Rece, a declarat că își va vinde toate restaurantele din această țară.
  • Renault a anunțat că vinde participația sa majoritară la producătorul auto Avtovaz unui institut științific rus, se pare că pentru doar o rublă, cu o opțiune de răscumpărare timp de șase ani.
  • Suedia va solicita aderarea la NATO, a spus luni premierul suedez Magdalena Andersson, anunțul venind la o zi de la decizia similară a Finlandei de a cere intrarea în alianța nord-atlantică.
  • Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat luni că ţara sa nu are nicio intenţie de a adera la Alianţa nord-atlantică.
  • Viktor Orban a denunţat, luni, „valul sinucigaş” care agită Occidentul şi care „experimentează marele program de înlocuire”, referindu-se la teoria potrivit căreia popoarele europene vor fi înlocuite cu imigranţi. El a vorbit de asemenea de „linia roşie” privind sancţiunile impuse Rusiei, în cadrul ceremoniei de învestire în faţa Parlamentului.

---------