Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat că negocierile de pace cu Rusia sunt acum „în pauză”, enumerând mai multe motive pentru situație, relatează Ukraîinska Pravda.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Procesul de negociere este într-adevăr în pauză. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu demonstrează o înțelegere cheie a proceselor de astăzi din lume și a rolului său extrem de negativ. În al doilea rând, Rusia nu înțelege că în niciun fel războiul nu mai decurge conform regulilor, programului sau planurilor Rusiei”, a declarat el marți.

„Rezistența Ucrainei și rezistența profesionistă este în creștere. Prin urmare, niciun obiectiv al Federației Ruse nu va fi atins”, a mai spus el.

Comentariile sale vin în contextul în care la televiziunile de stat rusești au început să apară voci care avertizează că războiul nu merge conform planului și că trebuie regândit.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a avertizat de asemenea într-o postare făcută pe canalul său de Telegram că noua ofensivă a armatei ruse din estul Ucrainei a eșuat și că Rusia trebuie să se pregătească pentru un război „dificil de durată”.

Ucraina afirmă că rușii negociază doar de dragul propagandei

Podoliak a numit și un al treilea motiv, faptul că Rusia nu poate renunța la propaganda de pe plan intern și, prin urmare, elitele politice se tem să spună adevărul, mai ales cel legat de eventuala încheiere a războiului în „condiții complet diferite decât cele anunțate la început”.

Consilierul lui Volodimir Zelenski afirmă că, dat fiind acest lucru, Rusia folosește negocierile doar ca element al propagandei adresate populației sale și că obiectivul strategic al Kremlinului pentru războiul din Ucraina este în continuare „totul sau nimic”.

Mihail Podoliak a precizat însă că delegația ucraineană nu s-a retras din procesul de negociere, ci că este vorba doar de oportunitatea discuțiilor în această etapă a războiului. „Negocierile politice vor fi continuate”, a adăugat acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 83-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.