Colonelul rus în rezervă Mihail Hodarionok a oferit o evaluare sumbră asupra situației militare a Rusiei în direct la postul de televiziune Rossiya-1, afirmând că țara este complet izolată pe plan geopolitic și că Ucraina este pregătită să lupte „până la ultimul om”.

Colonelul in rezerva Mihail HodarionokFoto: Captura video

Hodarionok, invitat la televiziunile rusești în calitate de expert pe probleme de apărare, începe prin a avertiza că rușii nu ar trebui să se „tranchilizeze” cu informații, respingând relatările din mass-media rusă privind o prăbușire psihologică și de moral iminentă a forțelor armate ucrainene.

„Toate aceste lucruri, sunt, ca să mă exprim cu blândețe, false”, subliniază el.

Vorbind despre ajutorul masiv acordat de Occident Ucrainei el afirmă că „trebuie să ținem cont în calculele noastre operaționale și strategice că situația în această privință se va înrăutăți” și că ucrainenii sunt pregătiți să mobilizeze un milion de persoane, odată sosit armamentul necesar.

Colonelul în rezervă afirmă că ucrainenii sunt pregătiți să lupte „până la ultimul om”

Hodorianok mai afirmă că în mintea politologilor ruși este înrădăcinată ideea că militarii angajați pe bază de contract sunt soldați profesioniști dar că acest lucru este „departe de realitate” și că mai importante sunt instruirea lor și disponibilitatea de a „vărsa sânge pentru patria mamă”, lucru care poate fi văzut în cazul forțelor armate ucrainene.

„O armată de recruți poate fi de asemenea foarte profesionistă”, subliniază el, vorbind despre „dorința de a proteja patria, în sensul în care există în Ucraina, există cu adevărat acolo, ei intenționează să lupte până la ultimul om”.

El a comentat și dorința Finlandei și a Suediei de a se alătura NATO, subliniind importanța de a menține „un simțământ al realismului politico-militar”.

„Dacă treci peste asta, mai devreme sau mai târziu realitatea istorică te va lovi atât de puternic încât o vei regreta”, continuă el.

„Nu vânturați rachete în direcția Finlandei. Chiar pare amuzant. Până la urmă, principala deficiență a poziției noastre politico-militare este că, într-un fel, ne aflăm în izolare geopolitică totală și acest lucru, indiferent cât de mult urâm să îl recunoaștem, înseamnă că practic întreaga lume este împotriva noastră”, mai spune colonelul in rezerva Mihail Hodarionok.

Jurnalistul BBC Francis Scarr, care a tradus comentariile acestuia, afirmă că discuția a continuat timp de mai multe minute, Hodarionok contestând și sugestia făcută de prezentatoarea emisiunii potrivit căreia doar Occidentul se află în război cu Rusia.

Colonelul în rezervă a subliniat că nici sprijinul Indiei și al Chinei nu este „atât de necondiționat”.

Mihail Hodarionok a criticat și perspectiva decretării mobilizării generale în Rusia

Aceasta nu este prima intervenție dură pe care colonelul rus a avut-o la postul Rossiya-1, el explicând într-o emisiune care a avut loc înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial de ce mobilizarea generală nu ar ajuta forțele armate rusești.

„Cât de curând putem primi primul regiment de avioane de luptă? Nu înainte de Anul Nou”, începe colonelul Mihail Hodarianok. „Nave noi? Nu înainte de doi ani”, continuă el. „Și când va fi gata o nouă divizie de tancuri? În cel puțin 90 de zile”, explica acesta pe 8 mai.

Hodarianok a afirmat de asemenea că Rusia nu are în rezervă echipamente și arme moderne:

„Trimiterea soldaților cu armele de ieri într-un război al secolului XXI împotriva celor din NATO nu ar fi lucrul corect. Mobilizarea nu ar fi de mare ajutor în această situație”, afirma militarul, comentariile sale părând să îi lase siderați pe prezentatorii ruși, potrivit La Libre Belgique.

Luni, Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a criticat la rândul său conducerea militară de la Moscova, afirmând că noua ofensivă din estul Ucrainei a eșuat și că forțele armate rusești nu vor putea provoca nici măcar o înfrângere limitată armatei ucrainene.

Săptămâna trecută Ghirkin l-a acuzat pe minstrul Apărării Serghei Șoigu de „neglijență criminală”, afirmând că îl suspectează de trădare dar că nu are dovezi pentru a-l acuza și de acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 83-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.