Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, au participat marți, la Kiev, la funeraliile primului președinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, care a murit în 10 mai, relatează The Guardian.

Președintele ucrainean Volodomir Zelenski și soția sa Olena Zelenska, la funeraliile lui Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independenteFoto: Evgeniy Maloletka / AP - The Associated Press / Profimedia

La funeraliile fostului șef al statului au fost de asemenea prezenți și alți trei foşti preşedinţi ai Ucrainei - Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko.

Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente

Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, a murit marțea trecută, la vârsta de 88 de ani, după o lungă boală, a anunțat presa locală.

Fostul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk a murit în plină invazie rusă a țării, a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe contul său de Telegram.

„O mare pierdere pentru toată Ucraina. Astăzi a murit Leonid Kravciuk - primul președinte al Ucrainei, primul președinte al Radei (parlamentul ucrainean) și omul care a pus bazele statului ucrainean modern”, a afirmat Kliciko.

Deputatul ucrainean Dmitri Razumkov a spus că Kravciuk, care a ocupat funcția de președinte între 1991 și 1994, a fost „o figură care a stat la originile statului ucrainean modern”.

Consilierul prezidențial ucrainean Anton Gerașcenko a scris pe Twitter că Kravciuk este „o figură istorică și a jucat un rol important în ca Ucraina să devină independentă în mod pașnic”.

Kravciuk a fost între 1988–1990 secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina.

____