Imagini apărute pe rețelele de socializare arată momentele în care luptători ucraineni refugiați în Azovstal se predau forțelor proruse, clipurile postate arătând că o parte dintre soldații ultimei redute din Mariupol sunt răniți.

HotNews.roFoto: Hotnews

În unul din clipurile video, filmat din dronă, se vede cum soldații ucraineni ies la lumină, ducând răniți întinși pe tărgi, iar în alt video se vede cum sunt percheziționați de cei cărora li se predau (cel mai probabil forțe pro-ruse din Donețk), iar răniții sunt urcați în unele autobuze, iar ceilalți în altele.

Ministerul rus al Apărării a transmis marți că peste 250 de luptători ucraineni ascunși în uzina siderurgică din Mariupol s-au predat.

„În ultimele 24 de ore, 265 de militanți au depus armele și s-au predat, dintre care 51 grav răniți", a declarat ministerul, o cifră ușor diferită de cea anunțată anterior de separatiștii susținuți de Rusia potrivit căruia 256 de luptători s-au predat.

Ministerul Apărării a precizat că cei care au avut nevoie de tratament medical au fost trimiși la un spital din Novoazovsk, un oraș din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal vor fi tratați „în conformitate cu standardele internaționale" și că Vladimir Putin a garantat acest lucru.

Comandanții ucraineni le-au ordonat să se predea

Armata ucraineană a declarat marți că lucrează pentru a evacua toate trupele rămase din ultima lor fortăreață din portul asediat Mariupol, cedând controlul orașului Rusiei după luni de bombardamente.

„Reduta 'Mariupol' și-a îndeplinit misiunea de luptă", a spus Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat.

„Comandamentul militar suprem a ordonat comandanților unităților staționate la Azovstal să salveze viețile soldaților... Apărătorii din Mariupol sunt eroii vremurilor noastre".

Apărătorii din Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia rezistând timp de 82 de zile, a declarat marți consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.

Acesta a spus, la televiziune, că discuțiile privind evacuarea și mai multor persoane din Azovstal sunt dificile, dar există speranțe că vor avea succes.