Armata ucraineană a furnizat primele imagini cu ceea ce susține că reprezintă distrugerea a doua tancuri aflate în spatele frontului cu rachete Brimstone furnizate de Marea Britanie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rachetele Brimstone vor fi folosite folosite împotriva forțelor rusești din est.

Pe platformele social media au apărut în ultima perioadă imagini video cu racheta „Brimstone” (pucioasă) livrată de Marea Britanie forțelor armate ucrainene pentru războiul dus împotriva invadatorilor ruși.

James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate, a confirmat pe 28 aprilie că Londra va trimite Ucrainei sute de rachete Brimstone, anunțând la momentul respectiv că acestea vor ajunge pe front „în următoarele câteva săptămâni”.

Ce știm despre racheta „Brimstone” folosită de ucraineni

Această rachetă dezvoltată de producătorul internațional de armament MBDA Systems pentru forțele armate britanice poate fi folosită împotriva navelor sau unor ținte terestre.

Experții care monitorizează armele folosite în războiul din Ucraina afirmă că racheta a fost modificată pentru a fi lansată de la sol cu ajutorul unui lansator mobil care a fost dezvoltat special pentru armata ucraineană într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Fiecare rachetă Brimstone are o lungime de 1,8 metri, cântărind 50 de kilograme. Ea este ghidată de un sistem dual care folosește unde radar și un laser semi-activ, ceea ce înseamnă că poate fi folosită pe timp de noapte și în condiții meteorologice adverse.

Ea are și un sistem de navigație inerțial pe bază de autopilot care o ghidează până la zona generală a țintei înainte de a începe să caute în mod activ și autonom ținta.

Faptul că poate fi folosită și împotriva navelor va reprezenta încă un motiv de îngrijorare pentru Flota Mării Negre a Rusiei după ce ucrainenii au anunțat joi noaptea că au lovit încă o navă rusească în apropierea Insulei Șerpilor.

„Moskva”, nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, s-a scufundat la jumătatea lunii aprilie după ce a fost lovită cu rachete Neptun dezvoltate de ucraineni.