​Gigantul energetic italian Eni a anunțat marți decizia de a deschide un cont în euro și un altul în ruble la Gazprombank, astfel încât să poată plăti furnizarea de gaz rusesc în zilele următoare, pliindu-se astfel pe cerințele Moscovei.

Rusia vrea doar ruble pentru gazul exportat în EuropaFoto: DreamsTime

„Obligația de plată poate fi îndeplinită prin transferul de euro” și „nu trebuie să fie incompatibilă cu sancțiunile existente”, a precizat compania, într-un comunicat citat de AFP.

Eni, companie susținută de guvernul italian, adaugă că „decizia este împărtășită de autorități”.

„Deschiderea conturilor are loc cu caracter temporar și fără a aduce atingere vreunuia dintre drepturile contractuale ale companiei, care prevăd satisfacerea obligației de plată contra plată în euro. Această rezervă expresă va însoți și executarea plăților aferente”, a mai precizat compania italiană, potrivit La Repubblica.

Deschiderea de conturi în euro poate fi considerată „o eludare” a sancțiunilor existente impuse Rusiei, a precizat recent vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Plătirea gazului în ruble implică o încălcare a sancțiunilor, am clarificat acest lucru în ultimele zile. Deschiderea de conturi bancare în euro nu este o încălcare, dar poate fi folosită pentru eludarea sancțiunilor. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă”, a spus el.

Mecanismul conceput de Rusia stabileşte că ţările considerate neprietene trebuie să deschidă un cont special în ruble şi un altul în valută la Gazprombank.

Patru cumpărători europeni de gaze au plătit deja pentru livrări în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei persoane apropiate gigantului rus Gazprom, citată de Bloomberg.

Până acum se știe că Ungaria a anunțat că va plăti gazul rusesc în ruble și Austria se pregătea să o facă.