Rusia a luat decizia oficială de a se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, potrivit News.ro. Comunicatul publicat de MAE rus susţine că statele occidentale „au pus monopol asupra Consiliului pentru propriile obiective conjuncturale” şi nu se întrevăd perspectivele restabilirii funcţionării normale a organizaţiei, care se „scufundă tot mai adânc în rusofobie şi minciuni” şi care a fost transformată într-un „instrument de politică anti-rusă”, scrie agenţia de presă rusă TASS.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

„Drept răspuns la acţiunile ostile, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a trimis un mesaj emisarilor statelor membre Consiliul Statelor Mării Baltice, Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe (n.r. Josep Borrell), precum şi Secretariatului Consiliului de la Stockholm, notificându-i despre retragerea (Rusiei) din organizaţie”, se arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

Ministerul rus spune că statele occidentale „au pus monopol asupra Consiliului pentru propriile obiective conjuncturale” şi că „nu se întrevăd perspectivele restabilirii funcţionării normale” a Consiliului, care se „scufundă tot mai adânc în rusofobie şi minciuni”.

De asemenea, MAE rus a luat decizia de a părăsi Conferinţa Parlamentară de la Marea Baltică.

Moscova subliniază însă că această decizie nu va afecta prezenţa ţării în regiune, continuând să colaboreze cu „parteneri responsabili” pe probleme-cheie de dezvoltare a regiunii baltice.

Rusia era oricum suspendată din acest Consiliu încă de pe 5 martie

„Situaţia din Consiliul Statelor Mării Baltice este degradantă”, spune diplomaţia rusă. Statele NATO şi UE din cadrul Consiliului au respins un „dialog egal”, mai susține ministerul rus, afirmând că organizaţia a fost transformată într-un „instrument de politică anti-rusă”.

Rusiei i-a fost „interzisă” participarea la proiectele Consiliului, în timp ce Belarus a fost „suspendat” din postura de „observator”, se mai menţionează în comunicat.

Comunicatul susţine că prezenţa Rusiei în Consiliu este „inutilă şi contraproductivă”, iar Moscova nu va participa la transformarea organizaţiei într-o altă platformă pentru „activităţi de sabotaj şi «vanitate occidentală»”.

Cu toate acestea, deşi în comunicatul oficial al Moscovei nu este specificat acest aspect, Rusia a fost suspendată din Consiliul Statelor Mării Baltice încă de pe 5 martie, în urma invaziei ruse în Ucraina.

____