Cel mai mare lanț de restaurante de burgeri din lume își închide porțile în Rusia după mai bine de 30 de ani, devenind unul dintre cele mai mari branduri globale care pleacă în urma acțiunilor Moscovei în Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania decisese deja să își închidă temporar restaurantele din această țară în luna martie.

Printre acestea se număra locația emblematică din Piața Pușkin din centrul Moscovei, care a bătut recorduri la nivel mondial atunci când a fost deschisă, la 31 ianuarie 1990, când peste 30.000 de persoane au stat la coadă în jurul blocului pentru Big Mac-uri care costau trei ruble.

Rușii s-au aliniat și marți la coadă într-o gară din Moscova pentru ceea ce ar putea fi ultimul lor Big Mac de la unul dintre puținele restaurante McDonald's încă deschise în țară, potrivit Al Jazeera.

"McDonald's operează în puține locuri acum", a declarat Irina, în vârstă de 32 de ani, care stătea la coadă la filiala din stația Leningradski din Moscova, de unde trenurile se îndreaptă spre nord către Sankt Petersburg.

"Mi-e dor de McDonald's, așa că, atunci când merg la Sankt Petersburg, trec pe acolo și mă răsfăț cu un Big Mac.", spun ea.

Frica pentru scăderea calității

McDonald's intenționează să vândă 84% din cele aproape 850 de restaurante din Rusia unui cumpărător local. Viitorul restaurantelor rămase, operate de francizați, este neclar.

Noilor proprietari nu li se va permite să folosească numele, logo-ul, marca și meniul Mcdonald's. Acest lucru i-a făcut pe unii ruși să se teamă că va avea de suferit calitatea.

"Am citit ieri că McDonald's se va închide în curând și se va deschide sub un nou nume, așa că m-am grăbit astăzi să vin aici pentru a-mi cumpăra cheeseburgerul, milkshake-ul și cartofii prăjiți preferați", a declarat Alla, 21 de ani. "Dar dacă calitatea se va înrăutăți după schimbarea de brand?", spune ea reporterilor Al Jazeera.

Restaurantele francizate rămân însă deschise și au înregistrat o revenire a afacerilor de când McDonald's și-a închis punctele de vânzare.

"În locațiile accesibile din centrul Moscovei și Sankt Petersburg, observăm o cerere ridicată", a declarat marți francizorul Rosinter Restaurants.

McDonald's lasă loc pentru o revenire

McDonald's își va păstra marca comercială în Rusia, ceea ce, potrivit analiștilor, a lăsat ușa deschisă pentru o revenire. Între timp, restaurantele vor începe să se redeschidă sub un nou proprietar și o nouă marcă în luna iunie, a declarat o sursă apropiată companiei.

Să conduci 250 km pentru McDonald's

În sudul Rusiei și în Siberia, unele puncte de vânzare francizate încă își desfășoară activitatea.

Un bărbat din sudul Rusiei a condus timp de două ore și jumătate pentru a găsi un restaurant deschis, a declarat acesta într-o recenzie online postată pe Yandex la 21 aprilie.

"Am venit la acest McDonald's special din Samara, la doar 250 km", a scris utilizatorul. "Mi-am amintit de atmosferă și m-am scufundat cu plăcere în ea. Mâncarea și burgerii sunt la fel de gustoși și aromați. Vă mulțumesc că sunteți relativ aproape", a scris el.

Lanțul de burgeri a ajuns să simbolizeze dezghețarea tensiunilor din timpul Războiului Rece și a fost o modalitate pentru milioane de cetățeni sovietici de a gusta din mâncarea și cultura occidentală, chiar dacă costul unui burger era de câteva ori mai mare decât bugetele zilnice ale multor locuitori ai orașelor.

În ultimii câțiva ani, McDonald's a devenit una dintre cele mai accesibile și rapide opțiuni de prânz din Rusia, potrivit Al Jazeera.