Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat luni că planurile Uniunii Europene de a impune un embargo petrolier asupra Rusiei sunt blocate doar de unul dintre cei 27 de membri ai blocului, transmite Reuters.

UE face tot mai mulți pași către o interzicere a petrolului rusescFoto: DreamsTime

„Întreaga Uniune este ținută ostatică de un singur stat membru... trebuie să ne punem de acord, nu putem fi ținuți ostatici", a declarat Landsbergis la sosirea la o întâlnire cu omologii săi.

Ungaria este țara care opune rezistență, au declarat diplomați UE.

Katalin Novak, învestită, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Ungariei a susținut că „Ungaria este pregătită să facă sacrificii pentru pace" şi nu îi împiedică nici pe aliaţii săi să facă sacrificii, dar nu va fi de acord cu decizii care cer ungurilor „sacrificii mai mari decât durerea pe care ar provoca-o Rusiei".

Embargoul propus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc ar duce la o creștere cu 55% a prețului gazelor în Ungaria, a declarat joi șeful diplomației ungare într-un interviu publicat de El País, explicând opoziția Budapestei față de această măsură.

UE încă vizează ca până la sfârșitul lunii mai țările să ajungă la un acord asupra unui embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea în Europa de Est, au declarat vineri patru diplomați și oficiali, care au respins varianta unor amânări sau de a diminua puterea propunerilor.

----------