Embargoul propus de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc ar duce la o creștere cu 55% a prețului gazelor în Ungaria, a declarat șeful diplomației ungare într-un interviu publicat joi de El País, explicând opoziția Budapestei față de această măsură.

Peter SzijjartoFoto: Profimedia Images

"Pentru a înlocui gazoductul din Rusia, trebuie să fie mărită capacitatea celui din Marea Adriatică, ceea ce ar costa 200 de milioane de euro și fără să știm cât timp va dura", a declarat Peter Szijjarto pentru cotidianul spaniol. "Creșterea prețului la gaze în Ungaria ar fi de 55%", a continuat el, citează AFP.

El a reamintit că Ungaria este o țară fără ieșire la mare și că depinde în întregime de gazul și petrolul rusesc.

"Rafinăria noastră este proiectată pentru petrolul rusesc. Pentru a rafina încă unul, ar trebui să investim între 500 și 550 de milioane de euro în patru ani", a adăugat ministrul.

Și, potrivit acestuia, nota de plată pentru Ungaria nu se va opri aici, deoarece ar fi necesară și "finanțarea procesului de modernizare a întregului sistem energetic pentru a evita creșterea prețurilor cu 55%, care este insuportabilă pentru populație".

"Pentru moment, nu a fost prezentat niciun plan de acest fel", a spus el, adresându-se Bruxelles-ului. Potrivit acestuia, soluția "rațională" ar fi ca embargoul asupra petrolului rusesc să se aplice importurilor maritime, dar să nu fie afectate importurile prin conducte.

Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanții privind aprovizionarea cu energie, ca o condiție pentru a accepta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv oprirea achizițiilor de petrol rusesc.

În interviul acordat pentru El País, Szijjarto a mai spus că, de la începutul conflictului, în Ungaria au sosit aproximativ 700.000 de refugiați din Ucraina, iar aproximativ 100.000 se află încă în această țară cu aproximativ 10 milioane de locuitori.