Rusia expulzează doi diplomaţi finlandezi ca măsură simetrică la expulzarea a doi diplomaţi ruşi de la Helsinki, la începutul lunii aprilie, a anunţat marţi Ministerul de Externe de la Moscova.

Sediul Ministerului rus de Externe, din Piața Smolenskaia, MoscovaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Expulzările din aprilie au fost realizate „ca parte a unei campanii de sancţiuni anti-ruse, dusă de Uniunea Europeană”, potrivit diplomaţiei ruse, citate de DPA și Agerpres.

De asemenea, Moscova a criticat livrările de arme finlandeze către Ucraina şi „atitudinea, bazată pe confruntare”, manifestată de Finlanda faţă de Rusia.

Anunţul MAE rus are loc la câteva ore după ce parlamentul Finlandei a votat marţi în favoarea aderării ţării la NATO, cu o majoritate de peste 95%, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale la sediul organizaţiei.

Finlanda şi Suedia îşi vor depune miercuri, împreună, candidaturile pentru aderarea la NATO.

Agresiunea militară rusă asupra Ucrainei lansată în 24 februarie a redeschis dezbaterea în Finlanda şi Suedia - în mod tradiţional nealiniate - cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări vecine sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului „Parteneriat pentru Pace”.

____