Comisia Europeană a anunțat luni că a redus prognoza de creștere economică pentru zona euro în 2022 cu 1,3 puncte procentuale, la 2,7%, și a majorat prognoza de inflație cu 3,5 puncte procentuale, la 6,1%, din cauza războiului din Ucraina, transmite AFP.

Inflația în zona euro o ia spre cote recordFoto: DreamsTime

„Nu există nicio îndoială că economia UE trece printr-o perioadă dificilă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, iar noi ne-am revizuit prognoza în scădere în consecință. Cel mai important factor negativ este creșterea prețurilor la energie, care împinge inflația la niveluri record și afectează întreprinderile și gospodăriile europene", a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Aceste previziuni sunt supuse unei „incertitudini ridicate" legate de evoluția conflictului, iar tabloul ar putea deveni și mai sumbru, a avertizat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

„Sunt posibile și alte scenarii, în care creșterea ar putea fi mai mică și inflația mai mare decât cea pe care o prognozăm astăzi", a explicat el.

Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, prognoza de creștere economică pentru acest an este, de asemenea, redusă la 2,7%, iar inflația este așteptată să fie chiar mai mare (6,8%) decât în cele 19 țări care împart moneda unică.

Inflația ar trebuie să scadă anul viitor

Bruxelles-ul se așteaptă ca produsul intern brut să crească cu 2,3% în 2023, atât în zona euro, cât și în UE, iar inflația ar urma să scadă anul viitor la 2,7%, respectiv 3,2%.

Războiul din Ucraina a amplificat dificultățile care existau înainte de începerea conflictului, dar care ar fi trebuit să se disipeze pe parcursul anului.

Printre acestea se numără creșterile de prețuri la mărfurile de bază, care se extind dincolo de energie, la alimente și la unele bunuri și servicii industriale.

Conflictul a sporit, de asemenea, problemele în lanțurile de aprovizionare și a sporit incertitudinea atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării, a explicat Paolo Gentiloni.

În ultimii doi ani, economia europeană a avut o evoluție de montagne russe.

După ce a fost afectată în 2020 de efectele pandemiei Covid, activitatea și-a revenit puternic începând cu primăvara anului 2021. Rezultatul a fost o creștere record de 5,4% în zona euro anul trecut, după o recesiune istorică (scăderea PIB-ului cu 6,4%) în anul precedent.

(foto articol © Juan Moyano | Dreamstime.com)