Statele Unite au mare încredere în acuratețea afirmației Ucrainei potrivit căreia a folosit un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de producție americană, pentru a intercepta o rachetă hipersonică rusă, potrivit unei surse familiare cu acest subiect.

Ucrainenii au doborât racheta Kinjal despre care rușii susțineau că e „de neoprit”Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Amintim că, vineri, Defense Express a scris că echipamentele antiaeriene ucrainene au doborât joi o rachetă hipersonică Kinjal trasă de ruși contra unei ținte din Kiev.

Experții în domeniu au spus că imaginile publicate cu resturile căzute în Kiev sunt ale unei rachete hipersonice rusești.

Capacitate pur teoretică

În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachete hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută, spune CNN.

Interceptarea ucraineană a oferit acum o demonstrație în lumea reală a acestei capacități - un lucru care a fost considerat în cadrul Pentagonului ca fiind o evoluție majoră, a declarat sursa respectivă.

Bucurie pentru Pentagon, semne de întrebare pentru Putin

Afirmația Ucrainei a creat rumoare în cadrul Pentagonului la sfârșitul săptămânii trecute, a adăugat sursa, menționând că este semnificativă din mai multe motive.

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat în mod public capacitățile armelor hipersonice ale Rusiei și le-a prezentat ca fiind capabile să depășească toate sistemele de apărare aeriană existente.

Producția de rachete balistice hipersonice a fost întotdeauna o provocare pentru Rusia, iar sancțiunile nu au făcut decât să îngreuneze și mai mult acest lucru.

Dar, înainte de săptămâna trecută, calculul Rusiei era că, dacă ar fi folosit o rachetă balistică hipersonică, orice ar fi țintit ar fi fost cu siguranță lovit, a declarat sursa. Această interceptare a pus sub semnul întrebării acest calcul, a continuat aceasta.

Faptul că această interceptare a fost realizată de un echipaj ucrainean care a fost antrenat în Oklahoma, dar care nu a avut consilieri americani pe câmpul de luptă, este și mai mult decât atât o surpriză pentru Pentagon, a adăugat sursa, numind-o un randament major al investiției.

De asemenea, interceptarea a provocat probabil un grad sever de incertitudine pentru Rusia, ridicând întrebarea dacă Ucraina este în posesia unei contramăsuri durabile împotriva rachetelor balistice hipersonice, a adăugat sursa.

Racheta Kinjal în timpul unui exercițiu în februarie 2022Foto: Profimedia

De la negare, la acceptare

Forțele Aeriene ucrainene au admis sâmbătă că în primele ore ale zilei de joi au doborât cu ajutorul unui sistem Patriot o rachetă hipersonică rusească Kinjal.

Confirmarea vine după ce, vineri, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ignat, respinsese vehement informațiile din presă pe această temă: „V-am spus de o mie de ori că nu este așa (...) Nu au fost înregistrate rachete balistice”.

Sâmbătă, însă, contul de Telegram al Forțelor Aeriene a admis că informația este reală: „Felicităm poporul ucrainean pentru un eveniment istoric! Da, am doborât "inegalabilul" Pumnal (Kinjal în rusă)!”

„S-a întâmplat în timpul unui atac nocturn pe 4 mai pe cerul regiunii Kiev. Racheta X-47 a fost lansată de un MiG-31K de pe teritoriul Rusiei”, precizează sursa citată, făcând și o referire la „informații pe care inamicul le poate folosi” - o posibilă explicație pentru poziția oficială anterioară.

Probabil că nu au vrut ca rușii să știe de doborârea rachetei Kinjal

„Subliniem încă o dată că cei din conducerea militară au decis să nu facă publice informațiile privind doborârea rachetei X-47 Kinjal de către sistemul Patriot. Motivele sunt destul de clare. Totul la timpul său! Vă mulțumim pentru înțelegere! Împreună spre victorie!”, adaugă Forțele Aeriene.

Oficialii de la Kiev au negat însă vineri informația, iar jurnalistul ucrainean Oleksii Yarmolenko a spus că Forțele Aeriene nu au vrut să facă public reușita, astfel încât rușii să nu știe despre ea.

Este posibil ca autoritățile militare ucrainene să fi dorit să țină ascunsă informația - altfel o reușită cu adevărat importantă - pentru ca rușii să știe cât mai puține despre capacitățile antiaeriene și despre poziționarea sistemului Patriot cu interceptoare de tipul PAC-3 primit de la americani.

Reușita este cu atât mai remarcabilă cu cât rușii susțin că X47M2 Kinjal este o rachetă „de neoprit”, Vladimir Putin declarând chiar că este o armă „invincibilă”.

Ce sunt rachetele hipersonice

Președintele Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact?

Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari - viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră - și că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km.

Președintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.

Diferite clase de arme supersonice rusești

Racheta Kinjal (Pumnal)

Testată pentru prima dată cu succes în 2018, Kinjal și-a atins toate țintele în timpul testelor la o rază de la 1.000 km până la 2.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Dar această rază de acțiune poate fi extinsă deoarece sunt trase de pe avioane, în special de la Mig-31.

Racheta Avangard

Rachetele hipersonice cu planor hipersonic Avangard ale Rusiei sunt capabile să-și schimbe direcția și altitudinea la viteze foarte mari, făcându-le „practic invincibile”, potrivit lui Putin, care compară progresul științific și militar al dezvoltării lor „cu crearea primului satelit artificial al Pământului”, celebrul Sputnik.

Testate cu succes în decembrie 2018, viteza lor a atins apoi 27 Mach – sau de 27 de ori viteza sunetului – și a atins o țintă situată la aproximativ 6.000 de km distanță, potrivit Ministerului rus al Apărării. Au fost puse în funcțiune în decembrie 2019. Planoarele hipersonice Avangard sunt capabile să transporte sarcini nucleare.

Rachete Zircon

Rachetele hipersonice Zircon sunt lansate de pe o navă sau submarin de suprafață. Prima lansare oficială de test a fost în octombrie 2020 și zboară la viteze de Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat primul test de probă cu succes a unei rachete Zircon.

Alte teste au avut loc din octombrie 2020 în Arctica rusă, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de pe submarin in imersie.