Forțele Aeriene ucrainene au admis sâmbătă că în primele ore ale zilei de joi au doborât cu ajutorul unui sistem Patriot o rachetă hipersonică rusească Kinjal.

Ucrainenii au doborât racheta Kinjal despre care rușii susțineau că e „de neoprit”Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Confirmarea vine după ce, vineri, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ignat, respinsese vehement informațiile din presă pe această temă: „V-am spus de o mie de ori că nu este așa (...) Nu au fost înregistrate rachete balistice”.

Sâmbătă, însă, contul de Telegram al Forțelor Aeriene a admis că informația este reală: „Felicităm poporul ucrainean pentru un eveniment istoric! Da, am doborât "inegalabilul" Pumnal (Kinjal în rusă)!”

„S-a întâmplat în timpul unui atac nocturn pe 4 mai pe cerul regiunii Kiev. Racheta X-47 a fost lansată de un MiG-31K de pe teritoriul Rusiei”, precizează sursa citată, făcând și o referire la „informații pe care inamicul le poate folosi” - o posibilă explicație pentru poziția oficială anterioară.

Forțele Aeriene Ucrainene: „Motivele sunt destul de clare!”

„Subliniem încă o dată că cei din conducerea militară au decis să nu facă publice informațiile privind doborârea rachetei X-47 Kinjal de către sistemul Patriot. Motivele sunt destul de clare. Totul la timpul său! Vă mulțumim pentru înțelegere! Împreună spre victorie!”, adaugă Forțele Aeriene.

Amintim că, vineri, Defense Express a scris că echipamentele antiaeriene ucrainene au doborât joi o rachetă hipersonică Kinjal trasă de ruși contra unei ținte din Kiev.

Experții în domeniu au spus că imaginile publicate cu resturile căzute în Kiev sunt ale unei rachete hipersonice rusești.

Probabil că nu au vrut ca rușii să știe de doborârea rachetei Kinjal

Oficialii de la Kiev au negat însă vineri informația, iar jurnalistul ucrainean Oleksii Yarmolenko a spus că Forțele Aeriene nu au vrut să facă public reușita, astfel încât rușii să nu știe despre ea.

Yarmolenko a afirmat că militarii care au doborât racheta au confirmat neoficial informația de ieri și că reprezentanții Forțelor Aeriene Ucrainene au fost „foarte furioși” de apariția informației.

Este posibil ca autoritățile militare ucrainene să fi dorit să țină ascunsă informația - altfel o reușită cu adevărat importantă - pentru ca rușii să știe cât mai puține despre capacitățile antiaeriene și despre poziționarea sistemului Patriot cu interceptoare de tipul PAC-3 primit de la americani.

Reușita este cu atât mai remarcabilă cu cât rușii susțin că X47M2 Kinjal este o rachetă „de neoprit”, Vladimir Putin declarând chiar că este o armă „invincibilă”.