Kremlinul a denunțat luni în termeni duri afirmațiile generalului Kirilo Budanov, șeful seriviciului de informații militare al Ucrainei, despre disponibilitatea Kievului de a ucide „ruși în întreaga lume”, relatează TASS.

Kirilo Budanov șeful serviciului secret al armatei Ucrainei Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro

„Aceasta este o declarație cu adevărat monstruoasă. Această declarație, și ceea ce a spus domnul Budanov, este o confirmare directă că regimul de la Kiev nu doar sponsorizează activități teroriste, ci este organizatorul direct al unor astfel activități”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

El a subliniat că Rusia condamnă ferm astfel de declarații.

„Avem servicii speciale care vor face tot ce trebuie pe fondul unor astfel de declarații. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în acest sens”, a avertizat secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin.

El a mai spus că Kremlinul este încrezător că Occidentul nu trebuie să ignore astfel de cuvinte.

„Astăzi vom urmări foarte atent reacția capitalelor europene, precum și a Washingtonului, în special a Washingtonului, pentru că este foarte greu de imaginat că astfel de declarații teroriste de la Kiev pot rămâne fără condamnare. Prin urmare, astăzi vom aștepta aceste condamnări”, a adăugat el.

„În sfârșit, această declarație a domnului Budanov confirmă încă o dată corectitudinea deciziei președintelui [Vladimir] Putin de a lansa o operațiune militară specială ” împotriva Ucrainei, a conchis Dmitri Peskov.

Comentariul generalului Budanov care a stârnit furia Rusiei

Reacția Kremlinului a venit după ce Kirilo Budanov a fost întrebat duminică despre presupusa implicare a serviciului său de informații în lovirea unor ținte aflate în interiorul Rusiei și în teritoriile ucrainene ocupate de forțele armate ale Moscovei, el fiind chestionat în mod specific despre asasinarea Dariei Dughina în luna august a anului trecut.

„Tot ce voi comenta este că am ucis ruși și vom continua să ucidem ruși oriunde în lume până la victoria completă a Ucrainei”, a răspuns el, potrivit Kyiv Independent.

Această afirmație a declanșat un val de furie în Rusia, Vladimir Jabarov, președintele adjunct al Comisiei pentru relații externe din Consiliul Federației, camera inferioară a parlamentului rus, declarând pentru presa de la Moscova că Budanov „și-a pierdut mințile și s-a transformat într-un Osama bin Laden al Ucrainei”.

Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ruși, a avut o criză de nervi în timp ce comenta afirmația, amenințând cu lovituri cu rachete împotriva clădirii în care se află sediul din Kiev al serviciului de informații condus de Budanov.

„O mână de rachete ar ajuta la trezirea instinctului de autoconservare al conducerii Ucrainei (...) este nevoie doar de un ordin”, a spus el în timpul uneia dintre emisiunile sale.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a comentat și ea această afirmație a oficialului ucrainean, declarând că „regimul de la Kiev a anunțat practic că administrația Biden sponsorizează terorismul”.

Pe 21 aprilie un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele generalului Kirilo Budanov, acuzându-l de organizarea de „atacuri teroriste" în interiorul Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.