Un tribunal din Moscova a emis vineri un mandat de arestare pe numele șefului serviciului secret militar ucrainean, Kirilo Budanov, acuzându-l de organizarea de „atacuri teroriste" în interiorul Rusiei, a relatat agenția de presă de stat RIA, preluată de Reuters.

Kirilo BudanovFoto: Adi Iacob/ HotNews.ro

Potrivit instanței ruse, Budanov a fost acuzat de infracțiuni legate de terorism și contrabandă cu arme.

Măsura împotriva sa a fost anunțată „in absentia", într-o aparentă recunoaștere a faptului că Budanov nu poate fi reținut.

De la începutul conflictului din Ucraina, anul trecut, o serie de explozii au lovit infrastructura rusă, depozitele de arme și instalațiile militare. Rusia a acuzat Ucraina pentru multe dintre aceste lovituri, în timp ce Kievul nu a confirmat sau infirmat implicarea sa.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a spus anterior că Budanov a organizat atacul care a avariat în octombrie podul care leagă Rusia de peninsula ucraineană anexată Crimeea.

De asemenea, Rusia a acuzat spionii ucraineni pentru atacurile cu bombă care au ucis-o pe Daria Dughona, fiica unui scriitor naționalist apropiat de Kremlin, și un blogger pro-război din Sankt Petersburg.

Budanov este o țintă prioritară pentru ruși, potrivit unei analize Washington Post au existat cel puțin zece atentate la viața acestuia.

HotNews.ro a realizat un interviu cu Budanov în luna martie în acest an, când l-am întrebat inclusiv cum se simte „în postura unui om care a fost ținta mai multor tentative de asasinat”.

„Mă simt absolut confortabil, este o situație specifică pentru mine, pentru că sunt în această postură (n.r- de țintă a unor atentate) de mai mulți ani. Cu toate acestea, trăiesc liber, nu sunt deranjat deloc. Mai mult decât atât, îmi place această postură pentru că reprezintă o dovadă că fac ceea ce trebuie. Recunoștința față de mine din partea unui dușman este cea mai înaltă apreciere”, a răspuns șeful serviciilor secrete militare ucrainene.