Autoritățile așa-numitei Republici Transnistrene au cerut Moscovei să mărească numărul soldaților ruși din regiunea separatistă, conform deschide.md.

Consiliul Suprem de la Tiraspol, TransnistriaFoto: Sergii Zarev / Panthermedia / Profimedia

Declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția de presă rusă Ria Novosti de către șeful reprezentanței separatiștilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, scrie deschide.md.

  • „În 1995, Rusia, printr-o decizie unilaterală, care nu a fost convenită la nivelul Comisiei mixte de control, a redus numărul propriului contingent la două batalioane de infanterie motorizată, deși inițial erau șase.
  • Adică actualul număr nu este mai mare de 450 de pacificatori ruși care activează permanent în zona de securitate. În același timp, personalul acestora, stabilit prin documentele comisiei, este de 3.100 de persoane” a spus Manakov.

El susține că o creștere a numărului de „pacificatori” ruși este posibilă din punct de vedere legal, o astfel de opțiune fiind justificată în caz de provocări și amenințări teroriste.

  • „Există o astfel de opțiune și se justifică din punctul de vedere al creșterii riscurilor de securitate, inclusiv a amenințării teroriste, și, în același timp, este justificată din punct de vedere juridic prin documentele adoptate în cadrul activităților CUC”, a mai spus Manakov.

Conform acestuia, forțele de „menținere a păcii” pot fi mărite inclusiv prin recrutarea cetățenilor ruși care locuiesc în Transnistria.

După invazia rusă în Ucraina, autoritățile de la Kiev au vorbit de mai multe ori despre pericolul deschiderii unui al doilea front de către trupele ruse din regiunea separatistă. În prezent, Ucraina menține un important contingent al armatei sale la granița cu Republica Moldova pentru a face față unor eventuale provocări din partea separatiștilor pro-ruși.

Transnistria, fâșia de teritoriu care s-a separat de Republica Moldova la începutul anilor '90 este situată la granița de vest a Ucrainei și a fost subiectul unor tensiuni sporite în ultimele luni. În luna februarie, autorităţile ruse şi cele din Transnistria au acuzat serviciile secrete ucrainene că ar fi pus la cale atacuri teroriste în Transnistria şi că s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pentru a pune mâna pe armamentul din depozitul de la Cobasna şi pentru a-i lua prizonieri pe soldaţii ruşi, pentru ca apoi să-i dea în schimbul prizonierilor ucraineni luaţi de ruşi.

Acuzaţiile au fost respinse de Kiev, care au avertizat, la rândul lor, în legătură cu posibile acţiuni sub steag fals puse la cale de Moscova pentru a destabiliza şi provoca.