Rusia a intensificat bombardamentele asupra orașului Bahmut în speranța de a-l cuceri până marți, a declarat duminică seară generalul ucrainean responsabil cu apărarea orașului asediat, promițând să facă tot ce este posibil pentru a împiedica acest lucru, informează Reuters.

Militarii c Adam se deplasează cu un tanc T-64 spre linia frontului din apropierea orașului Bahmut, regiunea DonețkFoto: Serghei SHESTAK / AFP / Profimedia

Ziua Victoriei în Rusia este 9 mai, una dintre cele mai importante sărbători publice din țară, marcând aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste.

Generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, a declarat că forțele rusești au crescut intensitatea bombardamentelor asupra orașului Bahmut, au început să folosească echipamente mai avansate și își regrupează trupele.

„Astăzi, este important să luăm decizii cât mai repede posibil și să prevedem acțiunile inamicului", a declarat Sîrskîi pe canalul său de Telegram după ce a afirmat că a fost la trupele de pe linia frontului.

„Rușii încă speră să captureze orașul până pe 9 mai. Sarcina noastră este să împiedicăm acest lucru", a scris Sîrskîi.

Bătălia pentru oraș, unde locuiau cândva 70.000 de oameni, are o importanță simbolică pentru ambele părți, Ucraina rezistând încă în unele părți ale acestuia după mai mult de 10 luni de lupte aprige împotriva trupelor regulate rusești și a mercenarilor Wagner.

Moscova vede Bahmut ca pe o „poartă” pentru a ataca alte orașe ucrainene. Kievul a declarat anterior că menținerea apărării Bahmutului permite armatei să își pregătească contraofensiva așteptată.

Șeful Wagner Evgheni Prigojin a părut să dea înapoi duminică cu planurile sale de a se retrage din Bahmut, iar Sîrskîi a declarat că intensificarea luptelor „arată că inamicul nu are de gând să-și schimbe planurile și face tot posibilul pentru a cuceri Bahmut și a continua acțiunile ofensive".

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului spun că forțele rusești au avut unele câștiguri teritoriale în Bahmut începând cu 7 mai.

Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele Grupului Wagner au avansat mai departe spre vest în Bahmut și în apropiere de Sakko i Vanzetti, la 15 km nord de Bahmut, potrivit ISW.

Nou atac rusesc de amploare asupra Ucrainei

Rusia a lansat un nou atac în noaptea de duminică spre luni asupra mai multor zone din Ucraina.

Comandamentul militar suprem al Ucrainei a declarat că forțele sale au distrus toate cele 35 de drone Shahed, de fabricație iraniană, pe care Rusia le-a lansat în timpul nopții asupra diferitelor ținte din țară.

Cel puțin cinci persoane au fost rănite din cauza loviturilor rusești asupra Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.