Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a părut duminică să renunțe la planurile de retragere din Bahmut, spunând că Moscova i-a promis mai multe arme și sugerând că ar putea continua asaltul asupra orașului. În restul Ucrainei, rușii au desfășurat bombardamente intense și au tras cu rachete asupra unei instalații industriale din Nikolaev, iar în Crimeea au fost auzite mai multe explozii, Moscova susținând că a doborât 22 de drone ucrainene.

Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontuluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • A doborât sistemul Patriot o rachetă hipersonică rusească? Americanii cred că da / Ce înseamnă asta pentru Pentagon. În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachete hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută, spune CNN. Interceptarea ucraineană a oferit acum o demonstrație în lumea reală a acestei capacități - un lucru care a fost considerat în cadrul Pentagonului ca fiind o evoluție majoră, a declarat sursa respectivă.
  • Wagner, o „umbră a ceea ce a fost odată”: Expert în securitate despre furia lui Prigojin. „Wagner este o umbră a ceea ce a fost odată. Videoclipurile sale sunt cu adevărat expresii ale unui grad de disperare. Sunt una dintre puținele modalități de a ajunge la Putin, având în vedere că acesta nu are niciun fel de linie directă. Dar, să fim sinceri, el a făcut amenințări similare de retragere în trecut și nu a dat curs”, spune analistul Mark Galeotti pentru Kyiv Independent.
  • Analiză: Șeful Wagner, Prigojin, acționează conform dorințelor șefului său. Șeful Wagner, Evgheni Prigozhin, servește un singur stăpân, președintele rus Vladimir Putin. Orice spune el despre Bakhmut trebuie înțeles în acest context. Vineri, el a amenințat că își va retrage trupele, acuzându-i pe șefii apărării lui Putin că i-au lăsat luptătorii săi fără muniție.
  • Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului - iar inteligența artificială l-ar putea supraîncărca. Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale va accelera și mai mult lucrurile.
  • Forțele de securitate ruse au dejucat o tentativă a serviciilor secrete ucrainene de a ataca un aerodrom militar din centrul Rusiei cu drone încărcate cu explozibili, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate (FSB).
  • Liderii ucraineni au fost avertizați în privat de președintele ceh Petr Pavel - un general în retragere care a fost anterior principalul consilier militar al NATO - că o contraofensivă pripită ar putea să se transforme într-un dezastru, scrie The Guardian.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 438, LIVE-TEXT:

23:50Naționalistul rus Zahar Prilepin spune că nu se va lăsa intimidat, după ce a supravieţuit unui atac, sâmbătă. „Dumnezeu există. Vom învinge”

Zahar Prilepin, scriitorul rus susţinător al invaziei din Ucraina rănit sâmbătă în Rusia în explozia maşinii sale, în care a murit asistentul său, a afirmat duminica într-un mesaj că „nu se va lăsa intimidat”. „Le spun demonilor, nu veţi intimida pe nimeni. Dumnezeu există. Vom învinge”.

23:27Rusia încearcă să epuizeze apărarea aeriană a Ucrainei

Forțele rusești încearcă să ciopârțească sistemul de apărare aeriană al Ucrainei, a declarat duminică, într-un interviu, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de CNN. „Rușii încearcă să testeze și să afle unde sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”.

22:30Analiză CNN: Șeful Wagner, Prigojin, acționează conform dorințelor șefului său

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, servește un singur stăpân, președintele rus Vladimir Putin. Orice spune el despre Bahmut trebuie înțeles în acest context.

Vineri, el a amenințat că își va retrage trupele, acuzându-i pe șefii apărării lui Putin că i-au lăsat luptătorii săi fără muniție. În cazul în care războiul lui Putin îi va exploda în față, Prigojin le-a spus rușilor pe cine ar trebui să dea vina.

Evaluarea Kievului este că el îl izolează pe binefăcătorul său de lungă durată, omul care l-a transformat dintr-un șef de catering într-un mercenar miliardar, de repercusiunile unui eșec militar în Ucraina (integral pe CNN)

21:45A doborât sistemul Patriot o rachetă hipersonică rusească? Americanii cred că da / Ce înseamnă asta pentru Pentagon

În timp ce sistemul Patriot a avut succes în contracararea rachetelor balistice, capacitatea sa de a opri rachete hipersonice lansate din aer era pur teoretică înainte de săptămâna trecută, spune CNN.

Interceptarea ucraineană a oferit acum o demonstrație în lumea reală a acestei capacități - un lucru care a fost considerat în cadrul Pentagonului ca fiind o evoluție majoră, a declarat sursa respectivă.

Ucraina se așteaptă să provoace panică în Rusia prin contraofensiva sa

21:15De ce contează Bahmutul atât de mult?

În ciuda timpului, a soldaților și a resurselor investite în capturarea orașului, valoarea sa strategică a fost întotdeauna îndoielnică.

În schimb, orașul a ajuns să fie apreciat mai mult pentru valoarea simbolică pe care capturarea sa ar conferi-o Rusiei. I-ar oferi președintelui rus Vladimir Putin o victorie de care are mare nevoie - și o ușurare față de criticile de acasă cu privire la invazia sa șovăielnică din Ucraina, potrivit CNN.

20:58Ucraina a pregătit terenul pentru o nouă eră a războiului - iar inteligența artificială l-ar putea supraîncărca

Războiul din Ucraina a făcut ca dronele să treacă de la următoarea frontieră a livrării de colete la vârful tehnologiei de război, iar dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale va accelera și mai mult lucrurile.

Dronele fac parte din inventarul militar de zeci de ani, dar războiul din Ucraina a dus la o escaladare masivă a exploatării lor. Anunță acest lucru începutul unei noi ere în războiul modern și va duce dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale la începutul inevitabil al războaielor cu drone? (citește pe SkyNews explicațiile analistului militar Sean Bell )

20:29Oficial militar: Ucraina se așteaptă să provoace panică în Rusia prin contraofensiva sa

Ucraina se așteaptă ca comandamentul rus să intre în panică atunci când va începe contraofensiva ucraineană anticipată, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Havrilov, pentru ziarul britanic The Independent.

19:48Turcia respinge propunerea SUA de a oferi Ucrainei un sistem S-400

Turcia a refuzat sugestia SUA de a oferi Ucrainei sistemul avansat de apărare antiaeriană S-400 pe care aceasta l-a cumpărat din Rusia, a relatat duminică publicația turcă de știri Lodos Haber.

Wagner, o „umbră a ceea ce a fost odată”

19:25Ucraina presează aliații pentru aviaone de luptă occidentale

Cel mai înalt comandant ucrainean, Valerii Zalujnii, s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său german, Carsten Breuer, aflat în vizită, informându-l cu privire la situația militară a Ucrainei.

Breuer a devenit noul șef al forțelor armate germane în luna martie. Predecesorul său, Eberhard Zorn, a atras critici după ce a declarat presei că Ucraina nu va putea contracara atacurile forțelor rusești.

Într-o postare pe Telegram, Zalujnii a declarat că și-a exprimat speranța că aliații occidentali ai Ucrainei se apropie de autorizarea furnizării de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

18:51 O postare simpatică pe contul de Twitter al Statului Major General al forţelor armate ucrainene, semnalează The Guardian. „Oleksandr și pisica lui de luptă Shayba din cadrul Forțelor de Apărare Teritorială ale armatei ucrainene vă urează o seară de duminică plăcută și liniștită. Împreună vom învinge!” - e mesajul transmis.

17:26Wagner, o „umbră a ceea ce a fost odată”: Expert în securitate despre furia lui Prigojin

„Wagner este o umbră a ceea ce a fost odată. Videoclipurile sale sunt cu adevărat expresii ale unui grad de disperare. Sunt una dintre puținele modalități de a ajunge la Putin, având în vedere că acesta nu are niciun fel de linie directă. Dar, să fim sinceri, el a făcut amenințări similare de retragere în trecut și nu a dat curs”, spune analistul Mark Galeotti pentru Kyiv Independent.

Ucrainenii fac haz de un bombardament rusesc

16:26Autoritățile ruse evacuează alte sute de persoane de pe linia frontului din regiunea Zaporojie

Autoritățile instalate în Rusia au declarat că au continuat să evacueze locuitorii din regiunea Zaporojie departe de liniile de front din regiunea anexată.

Vladimir Rogov, un membru al administrației militaro-civile numite de Rusia în Zaporojie ocupată, a afirmat pe Telegram că 1.552 de locuitori "sunt în siguranță acum".

15:41 Forțele de securitate ruse au dejucat o tentativă a serviciilor secrete ucrainene de a ataca un aerodrom militar din centrul Rusiei cu drone încărcate cu explozibili, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate (FSB).

FSB a afirmat într-un comunicat că ținta atacului a fost un avion de detectare radar A-50 de pe aerodromul Severnyy din regiunea Ivanovo, la aproximativ 700 km de granița cu Ucraina.

Pilotul unui avion ușor și alți membri ai ceea ce FSB a numit un „grup de sabotaj" au fost reținuți în regiunea Tula după ce au sosit din Ucraina, se mai spune în comunicat. (Reuters)

15:28 Liderii ucraineni au fost avertizați în privat de președintele ceh Petr Pavel - un general în retragere care a fost anterior principalul consilier militar al NATO - că o contraofensivă pripită ar putea să se transforme într-un dezastru, scrie The Guardian.

În cadrul unor întâlniri recente la Kiev cu Zelenski și premierul ucrainean Denis Șmihal, Pavel i-a avertizat că nu mai dispun de elementul surpriză care a ajutat la atacurile de succes asupra Harkovului și Hersonului.

„Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eșua, pentru că nu vor mai avea o altă șansă, cel puțin nu în acest an", a declarat Pavel.

15:06 Apărarea antiaeriană a Rusiei a detectat și distrus 22 de drone ucrainene deasupra Mării Negre în cursul nopții, a afirmat duminică Ministerul Apărării de la Moscova.

De asemenea, ministerul apărării a susținut că forțele sale au câștigat mai mult teren în orașul ucrainean Bahmut, revendicând două „cvartale" în părțile de nord-vest și vest ale orașului.

15:01 FOTO Ucrainenii fac haz de un bombardament rusesc: „Din punctul de vedere al Kremlinului, era o țintă semnificativă strategic”

Zeci de bombardamente în Zaporojie

13:46 În centrul Moscovei are loc repetiția generală pentru parada de 9 mai, sărbătorită drept Ziua Victoriei în Rusia.

Iuliia Mendel, purtătoare de cuvânt al lui Zelenski, remarcă faptul ă soldații care mărșăluiesc poartă atât steaguri ale Rusiei cât și ale Uniunii Sovietice.

„Rusia se folosește de istorie pentru a distruge prezentul. Nu le putem permite să simtă o nouă victorie de data aceasta”, a adăugat ea.

13:29 Trupele Moscovei au atacat regiunea Zaporojie de 75 de ori în ultima zi, potrivit unui oficial ucreainean citat de Kyiv Independent.

Forțele rusești au atacat 16 așezări din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernatorul Iurii Malașko duminică. Nu au fost raportate victime, dar au fost avariate case și mașini.

Prigojin spune că i s-a promis câtă muniție are nevoie

13:05 Guvernatorul din Nikolaev, Vitaliy Kim, a spus că o clădire și un teritoriu aparținând unei întreprinderi au fost avariate în timpul nopții după ce bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune au vizat regiunea sa cu cinci rachete de croazieră X-22.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, a declarat la televiziunea locală că un total de șase dintre aceste rachete au fost lansate asupra Ucrainei în timpul nopții, dar că niciuna nu și-a atins țintele. (Reuters)

12:47 Când Vladimir Putin va urca marți pe scenă pentru a comemora victoria sovietică asupra Germaniei naziste, discursul său din Piața Roșie va fi fost precedat de o săptămână agitată, în care Kremlinul a fost atacat cu drone, iar unul dintre principalii săi lideri de război a amenințat cu revolta, scrie The Guardian.

Autoritățile au interzis utilizarea dronelor și au început să bruieze semnalele GPS. Binocluri au fost distribuite în grabă poliției pentru a depista eventualele drone de pe cer.

„Există o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum", a declarat un oficial din primăria Moscovei. „Dar Ziua Victoriei trebuie să se desfășoare, nu există altă opțiune", a adăugat el, vorbind sub protecția anonimatului.

12:34 Evgheni Prigojin pare să fi schimbat iar placa: Liderul Wagner spune acum că i s-a promis atâta muniție câtă are nevoie

Noua estimare a pierderilor rusești

11:44 Într-un interviu acordat cotidianului Washington Post, Oleksii Reznikov a declarat că „așteptările privind operațiunea noastră de contraofensivă sunt supraestimate în lume".

„Majoritatea oamenilor așteaptă ceva uriaș", a ministrul ucrainean al apărării, adăugând că asta ar putea duce la o „dezamăgire emoțională".

11:31 Forțele ruse au tras mai mult de 30 de obuze asupra orașului Nikopol, situat în regiunea central-estică ucraineană Dnipropetrovsk, la începutul zilei de duminică, ucigând o femeie în vârstă și rănind trei persoane, a declarat guvernatorul Serhiy Lysak.

De asemenea, tot duminică, trupele ruse au lovit cu o rachetă S-300 o parcare din Balakliia, în regiunea Harkov rănind cel puțin cinci persoane, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov. (Kyiv Independent)

11:02 Estimarea ucraineană privind pierderile armatei ruse din ultima zi: 660 de soldați, 6 tancuri, 10 alte blindate de luptă, 18 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 5 echipamente speciale, 16 diferite vehicule și 18 drone:

O criză gravă se desfășoară în inima economiei ruse

10:48 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate la nord-est de Kupiansk și în zona Kremina, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Trupele ruse au continuat să obțină câștiguri minore în interiorul Bahmutului, iar forțele ucrainene au efectuat un contraatac de mică amploare, dar de succes la sud-vest de Avdiivka, potrivit sursei citate.

10:21 Bombardamentele ucrainene de peste noapte asupra regiunii Belgorod, la granița Rusiei cu Ucraina, au avariat o conductă de gaz și linii electrice, precum și o casă din satul Spodaryushino, a declarat duminică guvernatorul regiunii.

„Cel mai important este că nu au existat victime", a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram.

Regiunea Belgorod este una dintre cele câteva din sudul Rusiei unde obiective precum depozite de combustibil și muniție au fost afectate de explozii după începutul invaziei. (Reuters)

10:02 Rusia a ajuns într-o situație în care nu a mai fost de 25 de ani. Care sunt cauzele acestei crize grave

Rușii evacuează forțat localitatea de lângă centrala Zaporojie

09:43 Șeful organismului de supraveghere a energiei nucleare al ONU a avertizat că situația din jurul centralei nucleare Zaporojie, a devenit „potențial periculoasă".

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a cerut măsuri pentru a asigura funcționarea în siguranță a celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce evacuările sunt în curs de desfășurare în orașul vecin Enerhodar.

„Situația generală din zona din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă", a declarat Grossi. (Reuters)

09:17 Rusia a început evacuarea forțată a locuitorilor din Enerhodarul ocupat, a transmis armata ucraineană, citată de Kyiv Independent,

Rusia evacuează cu forța locuitorii din Enerhodar, localitate aflată lângă centrala nucleară Zaporojie, către orașele Prymorsk și Berdiansk, ocupate de Rusia, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în conferința de dimineață.

08:09Alarme aeriene, peste noapte, în mare parte din Ucraina. Au fost doborâte mai multe drone, inclusiv deasupra Kievului

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

--------------