Un înalt responsabil rus a afirmat sâmbătă că o rachetă balistică ucraineană a fost doborâtă deasupra Peninsulei Crimeea anexate, un eveniment rar într-un moment în care se profilează o viitoare contraofensivă a forţelor ucrainene, scrie agenția France-Presse.

Imagini din satelit cu un depozitde tehnică militară din CrimeeaFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Forţele de apărare antiaeriene au doborât deasupra republicii Crimeea o rachetă balistică trasă de un sistem ucrainean Grom-2. Nu sunt distrugeri, nici victime”, a anunţat sâmbătă pe canalul său Telegram şeful instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, relatează Agerpres.

Unul dintre consilierii săi, Oleg Kriucikov, a afirmat apoi că au fost doborâte două rachete Grom-2, potrivit unor informaţii actualizate.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, precizează AFP.

Potrivit agenţiei ruse TASS, este pentru a doua oară când utilizarea de rachete balistice ucrainene Grom este semnalată de autorităţi deasupra Crimeei. Prima semnalare a avut loc luna trecută.

Din vara lui 2022, Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este în mod regulat lovită de explozii şi de atacuri cu drone aeriene, iar uneori cu drone de suprafaţă (navale).

La sfârşitul lui aprilie, un atac cu drone a provocat un imens incendiu într-un depozit de petrol din Sevastopol, în Crimeea, unde se află baza principală a Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Acest nou anunţ survine în condiţiile în care loviturile cu drone, sabotajele şi presupusele atentate s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Rusia, uneori departe de Ucraina, fără ca autori lor să fie clar identificaţi.

Kremlinul acuză de aceste atacuri Kievul, care dezminte, în condiţiile în care se profilează o amplă ofensivă a forţelor armate ucrainene şi marile festivităţi din Rusia cu prilejul zilei de 9 mai, ziua victoriei împotriva lui Hitler în 1945.

___