Un cunoscut scriitor naționalist rus, Zahar Prilepin, a fost rănit sâmbătă într-un atentat cu mașină-capcană în care șoferul autovehiculului a murit, un atac pe care Rusia l-a atribuit imediat Ucrainei și Occidentului. Tot sâmbătă, Evgheni Prigojin a susținut că va preda pozițiile Wagner din Bahmut trupelor liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Soldați ucraineni cu lansatoare Igla în zona de front BahmutFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

09:01Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 437, LIVE-TEXT:

00:10 Zelenski: „Încă 45 de luptători au fost aduşi acasă din captivitate. Toţi au apărat Azovstal”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat în discursul său de sâmbătă seară că încă 45 de luptători ucraineni care s-au aflat în captivitate au fost aduşi acasă: „Astăzi, echipa noastră a reuşit să aducă înapoi încă 45 de războinici din captivitatea rusă. 42 de apărători bărbaţi şi 3 apărători femei. Toţi au apărat Azovstal. Din Garda Naţională. 35 de soldaţi şi sergenţi, 10 ofiţeri. Trebuie să ne readucem toţi oamenii din captivitatea rusă! Sunt recunoscător echipei noastre implicate în schimburi. Budanov, Yermak, Usov, Malyuk, Lubinets. Mulţumesc, băieti!”.

Potrivit agenției de presă Ukrinform, citate de News.ro, de la startul războiului, Ucraina a readus din captivitate aproximativ 2.000 de persoane.

23:58Zelenski, mesaj după încoronarea regelui Charles al III-lea: „Adevăraţi prieteni ai Ucrainei”

23:04Schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina: trei piloţi ruşi contra 45 de soldaţi ucraineni

Ministerul rus Apărării a anunţat că trei piloţi ai forţelor aeriene ruse au fost eliberaţi „în urma unui proces de negocieri dificil”, după ce anterior în cursul zilei Kievul a anunţat că 45 de soldaţi au fost eliberaţi la schimb din captivitatea rusă. Agenția DPA, citată de Agerpres, punctează că acest schimb de prizonieri diferă astfel de majoritatea schimburilor din trecut, când numărul de ruşi şi ucraineni eliberaţi era de obicei aproximativ egal.

22:33Anakonda-23: Exercițiile militare NATO încep în Polonia

Aproximativ 13.000 de militari polonezi ar participa la exercițiul comun dintre Polonia și aliații NATO, care se desfășoară în sud-estul Poloniei, exercițiile militare începând vineri, a anunțat Polskie Radio.

Exercițiul militar are loc o dată la trei ani și se va concentra pe măsurile de apărare și descurajare în regiunea Mării Baltice. Exercițiul va dura până pe 26 mai.

Reprezentanți ai SUA, României, Sloveniei, Suediei, Franței, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Turciei participă la exercițiile Anakonda-23 și la exercițiile coordonate Defender-23 și Aurora 23, care vor avea loc în afara Poloniei.

22:06 Incident deasupra Mării Negre, aproape de România: Un avion de vânătoare rusesc Suhoi Su-35 a șicanat o aeronavă poloneză ce patrula sub egida Frontex

„Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu”, a informat Ministerul român al Apărării.

Luptele continuă la Bahmut cu aceeași intensitate

21:50Luptele intense au continuat la Bahmut. Tirada lui Prigojin privind lipsa de muniție - „un bluf total”, spun ucrainenii

Luptele intense au continuat sâmbătă în orașul asediat Bahmut din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene afirmând că tirada șefului Wagner, Evgheni Prigojin, referitoare la lipsa acută de muniție a fost „un bluf total”, relatează CNN.

21:25Ministru: Republica Moldova se va alătura interdicției UE privind unele cereale ucrainene, permițând tranzitul

Guvernul Republicii Moldova intenționează să se alăture interdicției impuse de UE timp de o lună asupra unor cereale ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestora, a declarat ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Mykola Solski.

La 2 mai, Comisia Europeană a interzis importul de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene pentru a „atenua blocajele logistice” legate de aceste mărfuri în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia până la 5 iunie.

21:13 Rusia afirmă că SUA sunt „principalul” responsabil pentru atacul asupra scriitorului

Ministerul rus de Externe a declarat sâmbătă că Statele Unite sunt „în primul rând” vinovate pentru explozia unei mașini care a ucis o persoană și l-a rănit pe scriitorul pro-Kremlin Zahar Prilepin.

„Responsabilitatea pentru acest act terorist, și pentru altele, nu aparține doar Ucrainei, ci și celor care o conduc în Occident, în primul rând Statelor Unite”, a declarat ministerul, adăugând că "tăcerea organizațiilor internaționale relevante este inacceptabilă"

21:05Ucraina va înlocui „secera și ciocanul” de pe statuia Patriei cu un trident ucrainean

Procesul de documentare pentru demontarea simbolului sovietic „secera și ciocanul” de pe statuia din Kiev este deja în curs de desfășurare, a declarat ministrul Culturii, Oleksandr Tkașenko, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Rusia spune că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Crimeei

20:43Șase geniști ucraineni, ucişi de tiruri rusești în timp ce participau la operaţiuni de deminare

Șase ucraineni au fost uciși sâmbătă de ruși în timp ce participau la o operațiune de deminare în regiunea sudică Herson, au declarat oficiali ucraineni, potrivit AFP.

„Șase dintre specialiștii noștri au fost uciși”, a declarat serviciul de urgență al țării, adăugând că aceștia au fost „împușcați în timp ce desfășurau operațiuni de deminare în regiunea Herson”.

19:54Scriitor rus rănit: Suspectul a acționat la ordinul Ucrainei, spun anchetatorii ruși

Anchetatorii ruși au declarat sâmbătă că suspectul arestat după explozia care l-a rănit pe scriitorul naționalist rus Zahar Prilepin și i-a ucis șoferul a „acționat la instrucțiunile” agenților ucraineni.

„Anchetatorii din cadrul Comitetului de Investigații analizează implicarea lui Alexander Permiakov în tentativa de asasinat împotriva lui Zahar Prilepine”, a declarat comitetul, adăugând că „în timpul interogatoriului, acesta a declarat că a acționat la instrucțiunile serviciilor speciale ucrainene”.

19:27Rusia susţine că a doborât o rachetă balistică ucraineană deasupra Peninsulei Crimeea

„Forţele de apărare antiaeriene au doborât deasupra republicii Crimeea o rachetă balistică trasă de un sistem ucrainean Grom-2. Nu sunt distrugeri, nici victime”, a anunţat sâmbătă pe canalul său Telegram şeful instalat de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov.

Unul dintre consilierii săi, Oleg Kriucikov, a afirmat apoi că, potrivit unor date actualizate, au fost doborâte două rachete Grom-2. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

18:57Președintele CIO, Thomas Bach, s-a întâlnit sâmbătă, la Beijing, cu premierul chinez Li Qiang, cei doi oficiali exprimându-și opoziția față de „politizarea sportului”, potrivit AFP.

Bach se pronunță pentru primirea sportivilor ruși și belaruși la Olimpiadă, deși multe țări au anunțat că nu vor participa dacă acest lucru se va întâmpla.

Dmitri Medvedev avertizează: „Atacul nu va rămâne nepedepsit”

18:41Lupta medicilor pentru salvarea soldaților ucraineni răniți

Antena medicală este un punct de stabilizare, poziționat între linia frontului și spitalele din marile orașe. Fiecare unitate a armatei ucrainene are propriile centre, situate în apropierea zonelor de luptă.

În aceste locații, „obiectivul nostru este de a salva vieți și de a-i duce pe răniți la spital în viață”, explică doctorul Pihulevskyi.

Imediat după plecarea primilor răniți, un val de alți șase răniți a sosit la unitatea medicală în jurul orei 22:30. Toți fuseseră loviți de șrapnel. Cei mai mulți dintre ei ocupau poziții în tranșeele de lângă Bahmut. Oboseala extremă este vizibilă pe fețele lor, relatează AFP.

18:07 Soldat ucrainean, prizonier de două ori la ruși

17:52 „Aleg drept ţintă adevăraţii patrioţi ai ţării noastre”. Dmitri Medvedev spune că atacul care l-a vizat pe naționalistul rus Zahar Prilepin nu va rămâne nepedepsit

Schimb de prizonieri: zeci de apărători de la Azovstal eliberaţi

17:36Un număr de 45 de apărători ai Azovstal s-au întors acasă din captivitatea rusă

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a anunțat sâmbătă că 45 de prizonieri de război ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă, în cadrul unui schimb de prizonieri.

16:35 Rusia tot nu este mulțumită de modul în care este rezolvată problema exporturilor agricole rusești ca parte a acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat sâmbătă, după discuțiile avute cu un înalt oficial ONU, ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin.

„Încă nu suntem mulțumiți de progresele înregistrate. Acest lucru este foarte important pentru noi”, a declarat Vershinin, citat de agenția rusă de presă TASS. El a făcut aceste declarații după ce a purtat discuții sâmbătă, la Moscova, pe această temă cu emisarul ONU Rebeca Grynspan.

15:54 Sistemele de apărare antiaeriană din Crimeea au intrat sâmbătă în acțiune, potrivit autorităților instalate de ruși în peninsulă.

„Sistemele de apărare aeriană au fost activate pe cerul Crimeei; nu au existat victime sau pagube”, a afirmat pe Telegram Serghei Aksionov.

Prigojin spune că predă pozițiile Wagner din Bahmut lui Kadîrov

15:29 Prigojin anunță că predă pozițiile Wagner din Bahmut lui Kadîrov, nu armatei ruse: „Camarazii noștri de arme de vor lua locul”

15:14 Moscova nu are în plan evacuarea angajaţilor de la centrala nucleară Zaporojie aflată sub ocupaţie rusă

15:03 Șeful armatei ucrainene spune că mențin un dialog constant cu liderul Statului Major Întrunit al Statelor Unite, generalul Mark Milley.

„În timpul unei convorbiri telefonice, l-am informat cu privire la situația de pe front și la pregătirile pentru viitoarele demersuri ale armatei noastre în vederea dezocupării teritoriului ucrainean”, a spus Zalujnîi într-o postare pe Twitter.

14:43 Ucraina i-a trimis la încoronarea Regelui Charles pe prima doamnă Olena Zelenska și pe premierul Denis Șmihal.

(foto: Andrew Milligan / AP / Profimedia Images)

Noua estimare a pierderilor rusești

14:21Unii oficiali occidentali au cerut Ucrainei să nu elibereze Crimeea, afirmă un oficial

Unii oficiali occidentali au cerut Ucrainei să nu elibereze Crimeea ocupată, de teamă că Moscova ar putea acționa pârghia nucleară, a declarat reprezentantul permanent al președintelui în Crimeea, Tamila Tasheva.

14:05 Vladimir Putin nu a răspuns încă propunerilor secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la acordul privind cerealele, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Situația din jurul acordului „nu se îmbunătățește deocamdată", a adăugat Peskov.

În aprilie, șeful ONU i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov să îi înmâneze lui Putin o scrisoare în care propunea o „cale de urmat vizând îmbunătățirea, extinderea și extinderea" acordului care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

13:28 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 560 de soldați, 7 tancuri, 14 alte blindate, 14 piese de artilerie, 2 echipamente speciale, 2 sisteme antiaeriene, 20 diferite vehicule și 14 drone.

Mașina naționalistului rus Prilepin a fost aruncată în aer

13:09 Polonia va cere Uniunii Europene sancțiuni contra importurilor de produse agricole rusești, a declarat sâmbătă ambasadorul său la UE, Andrzej Sados, citat de agenția de presă PAP și Reuters.

„Europa nu este amenințată de întreruperi în lanțul de aprovizionare cu produse agricole acum, dimpotrivă, avem o problemă de surplus. Rezolvăm o problemă de creștere a importurilor de produse agricole din Ucraina", a declarat Sados.

Comisia Europeană a stabilit zilele trecute restricții până pe 5 iunie pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina, pentru a reduce excesul de aprovizionare cu aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

12:38Rusia: Mașina naționalistului Zahar Prilepin a fost aruncată în aer, acesta a scăpat doar cu câteva răni

Kievul nu mai neagă doborârea rachetei Kinjal

11:54 Parlamentul elvețian a aprobat o cerere a autorităților ucrainene ca Zelenski să se adreseze acestui legislativ.

Invitația vine pe fondul presiunilor asupra guvernului elvețian de a rupe o tradiție de neutralitate veche de secole și de a pune capăt interdicției de a exporta arme elvețiene în zonele de conflict, cum ar fi Ucraina.

Discursul lui Zelenski este programat pentru sesiunea de vară care începe la 30 mai, în cadrul căreia urmează, de asemenea, să se pună în discuție o moțiune pentru acordarea unui sprijin de 5 miliarde de franci elvețieni (5,6 miliarde de dolari) Ucrainei pe o perioadă de 5-10 ani. (Reuters)

11:42 Forțele Aeriene Ucrainene nu mai neagă și admit ce s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi: „Motivele sunt destul de clare!”

Cum pregătesc ucrainenii contraofensiva

10:47 Atacurile asupra infrastructurii rusești, inclusiv atacurile cu drone asupra rafinăriilor și sabotajele feroviare, s-au înmulțit în ultimele săptămâni, experții sugerând că acestea fac parte din pregătirile Ucrainei pentru o ofensivă de primăvară.

„Toate acestea au fost făcute pentru a se pregăti pentru o ofensivă. Sunt sigur că intensitatea [atacurilor] va crește”, a spis Mikhailo Samus, director adjunct al Centrului pentru Studii privind Armata, Conversia și Dezarmarea din Kiev.

Un oficial ucrainean de rang înalt, sub protecția anonimatului, a declarat că „acestea sunt măsuri standard de limitare a capacităților forțelor armate ruse". (The Guardian)

10:23 Departamentul de Justiție al SUA investighează dacă Binance Holdings a fost folosită ilegal pentru a permite rușilor să ocolească sancțiunile americane și să mute bani prin intermediul bursei de criptomonede, a relatat vineri Bloomberg News, citând persoane familiarizate cu această chestiune.

Ancheta diviziei de securitate națională a Departamentului de Justiție analizează dacă Binance sau oficialii companiei au încălcat sancțiunile legate de invazia Rusiei în Ucraina

10:02 Atacul cu drone asupra Kremlinului: Rușii spun că au reparat cupola Palatului Senatului

Zeci de evenimente de Ziua Victoriei, anulate în Rusia

09:54Evaluarea britanică de sâmbătă dimineață analizează valul de evenimente anulate de Ziua Victoriei în Rusia:

  • Șase regiuni rusești, Crimeea ocupată și 21 de orașe și-au anulat paradele de Ziua Victoriei din 9 mai, invocând probleme de securitate. Ziua Victoriei comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.
  • Sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova va continua probabil, dar la o scară mai mică. Recepția dată de președintele rus Vladimir Putin după paradă (ultima dată organizată în 2019) nu va avea loc.
  • Tradiționalul Marș al Regimentului Nemuritorilor, în care membrii familiilor aduc fotografii ale veteranilor decedați din cel de-al Doilea Război Mondial, asociat cu Ziua Victoriei, a fost, de asemenea, anulat. Această decizie vine după recenta anulare a Jocurilor Internaționale ale Armatei găzduite de Rusia.
  • Atacul cu drone asupra Kremlinului, cu câteva zile înainte de Ziua Victoriei, arată vulnerabilitatea tot mai mare a Rusiei la astfel de atacuri și a sporit, aproape sigur, senzația de amenințare resimțită de liderii ruși cu privire la evenimentele de Ziua Victoriei.
  • Posibilitatea unor proteste și nemulțumiri legate de războiul din Ucraina probabil că au influențat, de asemenea, deciziile liderilor ruși.

Maia Sandu: Suntem în siguranță doar datorită Ucrainei

09:32 Zelenski a sărbătorit succesele platformei de donaţii United24 pentru Ucraina, pe care a lansat-o anul trecut, spunând că aceasta contribuie la finanţarea proiectelor de apărare şi reconstrucţie ale ţării, informează dpa.

Donaţiile strânse în 110 ţări au sprijinit, printre altele, construirea flotei de drone navale şi toate proiectele legate de drone pentru front. „Mii de drone fac Ucraina mai puternică", a afirmat şeful statului ucrainean. (Agerpres)

09:01 Ministerul rus al Apărării pare să fi redus gradul de prioritate al ofensivei din Bahmut în favoarea pregătirii apărării împotriva așteptatei contraofensive ucrainene, punând Grupul Wagner și pe Evgheni Prigojin, într-o poziție potențial dificilă, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Furia vizibilă și viscerală a lui Prigojin din seria de clipuri video din ultimele două zile sugerează că Ministerul rus al Apărării probabil a deprioritizat Bahmut și a mutat concentrarea operațională în altă parte în teatrul de operațiuni, în moduri care pot compromite serios capacitatea lui Wagner de a acționa eficient, adaugă sursa citată.

08:53 Într-un interviu acordat Financial Times, președintele moldovean Maia Sandu a declarat că Rusia și-ar fi putut trimite trupele în Moldova dacă invazia sa la scară largă în Ucraina ar fi decurs conform planului.

„Nu cred că s-ar fi oprit la graniță. Suntem în siguranță astăzi doar datorită Ucrainei", a spus Sandu.

01:24 VIDEO Zelenski: Luptăm împotriva tiraniei cot la cot cu America, am ajuns la un nivel de interacţiune ce nu a mai fost văzut vreodată între Ucraina şi Statele Unite

00:50 VIDEO Ucrainenii acuză rușii că au lansat bombe cu fosfor asupra Bahmut / Imagini cu orașul acoperit de muniţie incendiară

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Prigojin a publicat un videoclip plin de înjurături în care apare alături de zeci de cadavre de mercenari Wgner și îi acuză personal pe șefii armatei ruse pentru pierderile suferite de luptătorii săi. El a declarat că forțele sale se vor retrage din Bahmut la 10 mai - punând capăt implicării lor în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din război - din cauza pierderilor grele și a aprovizionării insuficiente.
  • Ritmul transporturilor de cereale din Ucraina, în cadrul inițiativei susținute de ONU, a încetinit pe măsură ce cresc îngrijorările legate de posibilitatea ca navele să rămână blocate dacă acordul nu va fi reînnoit la sfârșitul acestei luni, potrivit unor surse și date Reuters. Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite nu au reușit să autorizeze noi nave în cadrul acordului.
  • Un atac cu drone asupra rafinăriei de petrol Ilsky din sudul Rusiei, al doilea în tot atâtea zile, a provocat un incendiu, a anunțat agenția de știri TASS.
  • Rusia anunţă încheierea reparaţiilor la podul Kerci din Crimeea, avariat de atacul din octombrie. Astăzi a fost reluat traficul pe calea ferată a podului Crimeei”, a scris pe Telegram vicepremierul Marat Husnulin.
  • Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina.
  • Rusia evacuează localităţi de pe linia frontului din regiunea ocupată Zaporojie, inclusiv Energodar, unde se află centrala nucleară.
  • Fostul ministru adjunct al apărării din Rusia, Mihail Mizinţev, zis şi „Măcelarul de la Mariupol”, s-ar fi alăturat grupului de mercenari Wagner în calitate de comandant adjunct.
  • Echipamentele antiaeriene ucrainene au doborât joi o rachetă hipersonică Kinjal trasă de ruși contra unei ținte din Kiev, scrie publicația Defense Express, care a obținut imagini cu resturile rachetei.
  • Un delegat ucrainean i-a dat un pumn în față unui emisar rus (VIDEO) în timpul unei reuniuni de la Ankara: „Ia-ți labele de pe steagul nostru, gunoi rusesc!”

--------------