Procesul de documentare pentru demontarea simbolului sovietic „secera și ciocanul” de pe statuia din Kiev este deja în curs de desfășurare, a declarat ministrul Culturii, Oleksandr Tkașenko, la televiziunea națională, potrivit Kyiv Independent.

Patria MamăFoto: Ilie Pintea/RRA

„Acum se pregătește documentația de proiect pentru a înțelege în ce mod și cum să o îndepărtăm cel mai bine, ce lucrări ar trebui efectuate acolo”, a spus el.

Parlamentl ucrainean a votat miercuri o lege pentru îndepărtarea monumentelor sovietice și ale imperiului rus rămase în Ucraina.

Legea prevede că monumentele dedicate persoanelor care au deținut funcții de conducere în Partidul Comunist, evenimentelor legate de Partidul Comunist și de instaurarea puterii sovietice pe teritoriul Ucrainei, precum și simbolurile politicii imperiale rusești sau totalitare sovietice nu vor mai fi considerate parte a patrimoniului cultural al Ucrainei.

Parlamentul ucrainean adoptase deja la 2 mai o rezoluție care definește regimul dictatorului rus Vladimir Putin drept „rasism”, cunoscut și sub numele de „rashism” sau „ruscism”, o contracție de la „fascism rusesc”.

Aceasta se referă la regimul politic expansionist al Rusiei, amestecat cu ultranaționalismul și cu un cult al personalității centrat în jurul lui Putin.

În mai 2015, guvernul ucrainean a adoptat legi pentru a iniția o cu trecutul comunist al țării.

___