Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

„Din nefericire, nu este momentul pentru discuţii diplomatice de pace, este momentul sprijinului militar în război” pentru Ucraina, a susţinut Borrell în intervenţia sa la forumul „Starea Uniunii”, care se desfăşoară în oraşul italian Florenţa, relatează agenţia spaniolă EFE, citată de Agerpres.

El a apreciat pozitiv implicarea Chinei, în urma convorbirii telefonice între Volodimir Zelenski şi omologul său chinez Xi Jinping, dar vede în iniţiativa de pace evocată anterior de China mai degrabă o „listă cu consideraţii înţelepte” şi consideră că singura propunere de luat în considerare este cea a Ucrainei, respectiv retragerea completă a trupelor ruse şi restabilirea graniţelor ucrainene anterioare anexării Crimeei.

„Dacă nu am fi sprijinit Ucraina, căderea ei ar fi fost o chestiune de zile. Nu avem de ales”

Borrell nu a menţionat alte propuneri de mediere, cum ar fi cea anunţată recent de Vatican, dar negată atât de Moscova cât şi de Kiev, ori cea a preşedintelui brazilian Lula da Silva. El a apărat poziţia americană şi europeană de a continua aprovizionarea Ucrainei cu arme pentru a învinge militar Rusia.

„Realitatea este că (preşedintele rus, Vladimir) Putin a spus că încă are obiective militare şi până când nu le va atinge va continua să lupte”, a motivat şeful diplomaţiei UE. „Dacă nu am fi sprijinit Ucraina, căderea ei ar fi fost o chestiune de zile. Nu avem de ales”, a mai spus Borrell.

___