Comandamentul militar ucrainean a transmis în raportul său de vineri dimineață că 18 din cele 24 de drone lansate de forțele rusești au fost doborâte. De asemenea, potrivit Kievului, armata rusă a lansat 10 atacuri cu rachete asupra orașelor Kramatorsk și Zaporojie și a efectuat 75 de atacuri aeriene și zeci de atacuri cu rachete.

Razboi in UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 436, LIVE-TEXT:

08:50Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

01:30Zelenski, în mesajul său de vineri seară: „Luptăm împotriva tiraniei cot la cot cu America, am ajuns la un nivel de interacţiune ce nu a mai fost văzut vreodată între Ucraina şi Statele Unite”

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că a avut vineri seară o întâlnire cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite, cu care a discutat despre continuarea cooperării dintre Kiev şi Washington „în interesul libertăţii globale”, liderul ucrainean mulţumind preşedintelui Joe Biden şi ambelor partide americane pentru sprijinul acordat.

00:50Ucrainenii acuză rușii că au lansat bombe cu fosfor asupra Bahmut / Imagini cu orașul acoperit de muniţie incendiară - VIDEO

22:50 Rusia anunţă încheierea reparaţiilor la podul Kerci din Crimeea, avariat de atacul din octombrie

„Astăzi a fost reluat traficul pe calea ferată a podului Crimeei”, a scris pe Telegram vicepremierul Marat Husnulin, evidenţiind în mesajul său „eforturile muncitorilor care au lucrat la repunerea în funcţiune mai devreme” decât era estimat a acestui „obiectiv important de infrastructură” al Rusiei. Tronsonul rutier al podului a fost redeschis circulaţiei la sfârşitul lunii februarie.

22:19Noi contre diplomatice Ungaria - SUA. Cum răspunde șeful diplomației ungare la reproșurile ambasadorului american: „Primește un A+ la propagandă de război”

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto i-a reproşat vineri ambasadorului SUA la Budapesta, David Pressman, că desfăşoară o „propagandă de război” şi încearcă să împingă statul ungar în războiul din Ucraina, deşi Ungaria face parte dintr-o „majoritate globală pro-pace”.

21:57Josep Borrell: Nu este momentul pentru negocieri de pace, Ucraina trebuie sprijinită militar

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, iar unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate.

Nu s-a ajuns la un acord pentru autorizarea de noi nave care să efectueze exporturi de cereale din Marea Neagră

21:22 Republica Moldova a anunţat UE că intenţionează să restricţioneze importurile de cereale ucrainene

21:04 Cunoscuta regizoare rusă de teatru Evghenia Berkovici, arestată pentru „apologia terorismului”

20:37Doi soldați ruși pe un ATV, fugăriți de o dronă kamikaze ucraineană - Imagini dramatice - VIDEO

20:10 Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite nu au reușit să ajungă vineri la un acord pentru a autoriza noi nave care să efectueze exporturi de cereale din Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

Acesta a precizat însă că inspecțiile zilnice asupra navelor autorizate anterior au continuat.

19:44Rusia evacuează localităţi de pe linia frontului din regiunea ocupată Zaporojie, inclusiv Energodar, unde se află centrala nucleară

Guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie, Evgheni Baliţki, a declarat vineri că a ordonat evacuarea localităţilor din apropierea liniei de front, afirmând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile. Potrivit lui, copiii de vârstă liceală îşi vor continua educaţia în instituţiile de învăţământ pentru a finaliza anul şcolar, iar copiii mai mici vor avea parte de „îmbunătăţirea sănătăţii şi se vor odihni în taberele pentru copii”.

19:00Alerte de raid aerian sunt încă în vigoare în estul Ucrainei, inclusiv în Lugansk, Donețk, Zaporojie și Harkov, scrie The Guardian, citând Euromaidan. După ce au sunat alarmele, în ultima oră au fost semnalate explozii puternice în regiunea Donețk, potrivit aceleiași surse.

„Măcelarul din Mariupol” s-ar fi alăturat mercenarilor Wagner

18:25Ucraina amână reintroducerea primelor pentru soldaţii necombatanţi, din lipsă de fonduri

Guvernul ucrainean se confruntă cu dilema reintroducerii primelor pentru soldaţii necombatanţi, cu riscul afectării şi mai mult a echilibrului bugetar deja greu de menţinut, sau a renunţării la aceste prime, aşa cum recomandă Fondul Monetar Internaţional (FMI), caz în care riscul este de a creşte nemulţumirea în rândurile armatei.

17:56În capitala Kiev și în majoritatea regiunilor ucrainene au fost anunțate vineri alerte de raid aerian, scrie Reuters, citând oficialii ucraineni.

Numărul alertelor aeriene a crescut brusc în ultimele zile - Kievul a emis șase alerte în ultimele trei zile, avertizând asupra atacurilor rusești.

17:33„Măcelarul de la Mariupol” s-ar fi alăturat grupului de mercenari Wagner / Mizințev fusese demis luna trecută

Fostul ministru adjunct al apărării din Rusia, Mihail Mizinţev, zis şi „Măcelarul de la Mariupol”, s-ar fi alăturat grupului de mercenari Wagner în calitate de comandant adjunct, după ce a fost demis la sfârşitul lunii trecute, potrivit unui blogger militar rus. Aleksandr Simonov a postat pe Telegram două videoclipuri care îl arată pe Mizinţev purtând o uniformă cu însemnele Wagner şi vizitând aparent oraşul Bahmut din estul Ucrainei.

17:22Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri despre pregătirile pentru parada de „Ziua Victoriei” din 9 mai, într-o întâlnire cu Consiliul de Securitate, a transmis agenția de presă RIA Novosti, citând Kremlinul, conform Reuters.

Moscova a anunțat că parada va avea loc conform planului, în pofida acuzațiilor sale că Ucraina ar fi încercat să-l omoare pe Putin într-un atac cu dronă deasupra Kremlinului la primele ore ale zilei de miercuri.

Prigojin revine și îi avertizează pe Șoigu și Gherasimov: „Mă voi asigura de asta”

17:15 Decizia liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, de a se retrage din Bahmut din 10 mai ar putea fi „un punct de cotitură” în bătălia pentru orașul din estul Ucrainei, spune un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, conform CNN.

16:48Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele şi echipamentele din districtul militar sud al Rusiei, a transmis agenţia de stat TASS, citată de Reuters.

RIA, o altă agenție rusă de presă deținută de stat, l-a citat pe Shoigu că ar fi dat instrucțiuni unuia dintre adjuncții săi să se asigure că trupele dispun de toate armele de care au nevoie.

Informațiile sunt transmise în contextul în care Șoigu a fost criticat dur vineri de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care l-a acuzat că nu îi furnizează suficientă muniție, el filmându-se alături de zeci de cadavre ale luptătorilor săi.

16:41Evgheni Prigojin - care vineri a anunțat, într-un mesaj plin de furie, retragerea mercenarilor Wagner din Bahmut - revine cu un avertisment către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, potrivit Reuters.

16:18Yevgeny Balitsky, guvernatorul impus de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forțelor ruse, a declarat vineri că a dispus evacuarea satelor din apropierea liniei frontului, spunând că bombardamentele ucrainene s-au intensificat în ultimele zile, conform Reuters.

Reuters notează că așteptate contraofensivă ucraineană ar putea include și regiunea Zaporojie, din care aproximativ 80% este sub controlul forțelor ruse. La sfârșitul anului trecut, Rusia a susținut că a anexat întreaga regiune Zaporojie, împreună cu alte trei regiuni parțial ocupate.

15:55 Guvernul german intenționează să cumpere 50 de vehicule de luptă Puma în valoare totală de 1,5 miliarde de euro pentru forțele sale armate, a declarat vineri o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.

Puma, construit de KMW și Rheinmetall, este destinat să înlocuiască vechile vehicule de luptă de infanterie Marder ale Germaniei.

Premieră: Ucrainenii ar fi doborât o rachetă Kinjal, o armă supersonică despre care Putin a spus că e „invincibilă”

15:49 Raiffeisen Bank International, una dintre băncile din Europa cele mai expuse la Rusia, a anunțat vineri că profitul său în această țară a crescut de peste trei ori în primul trimestru, în parte datorită creșterii veniturilor din dobânzi.

Banca Centrală Europeană a făcut presiuni asupra RBI pentru a-și lichida afacerile extrem de profitabile din Rusia, au declarat pentru Reuters persoane din domeniu, iar banca austriacă spune că lucrează la o soluție.

„Grupul va continua să progreseze în privința unor potențiale tranzacții care ar duce la vânzarea sau separarea Raiffeisenbank Russia", a transmis RBI la momentul publicării profitului peste așteptări.

15:28 FOTO Premieră: Ucrainenii ar fi doborât o rachetă Kinjal, o armă supersonică despre care Putin a spus că e „invincibilă” - presă

15:16Rusia aduce mercenari Wagner la Bahmut, Moscova vrând să captureze orașul în preajma „Zilei victoriei” din 9 mai, susține ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, citată de The Guardian. Tot vineri, liderul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că din 10 mai Wagner se va retrage din bătălia pentru Bahmut „pentru a ne linge rănile”.

15:02Ministrul de externe al Bahrain, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, a mers vineri în Ucraina.

14:09 Răspuns ironic al ministerului ucrainean al apărării către Prigojin, care a cerut Moscovei mai multă muniție:

„Iată paradoxul: cu cât Prigojin cere mai multe obuze de la ministrul rus al apărării, Șoigu, cu atât mai multe obuze trimite armata ucraineană pentru a-i îndeplini solicitarea”.

Kievul explică incendiile și deraierile de tren din Rusia

14:01 Ritmul exporturilor de cereale ucrainene în cadrul acordului mediat de ONU a încetinit pe măsură ce cresc îngrijorările legate de posibilitatea ca navele să rămână blocate dacă acordul nu va fi reînnoit la sfârșitul acestei luni, potrivit unor surse și date Reuters.

Rusia a declarat că va continua discuțiile, deși a amenințat că va renunța la acord din 18 mai, ceea ce a creat mai multă incertitudine pentru comercianții și companiile de transport maritim care încearcă să planifice în avans.

Numărul de nave care vin să ridice încărcături a scăzut în această săptămână la două nave pe zi, de la trei sau patru nave în medie pe zi în ultimele trei săptămâni,

13:48 Incendiile și deraierile de tren ce s-au înmulțit în Rusia: Un înalt oficial ucrainean a explicat ce se întâmplă

12:56 Acordul pe 12 ani încheiat de Ucraina pentru a cumpăra de la compania minieră canadiană Cameco suficient uraniu pentru a alimenta toate reactoarele sale nucleare oferă fiecărei părți dreptul de a modifica volumele de vânzări cu un preaviz de doi ani, a precizat pentru Reuters compania ucraineană de stat Energoatom.

Flexibilitatea neobișnuită a acordului anunțat în februarie, ale cărui detalii nu au fost anunțate până acum, reflectă incertitudinile cauzate de război și subliniază mizele ridicate pentru ambele părți. Pentru Cameco, riscurile sunt de ordin financiar. Pentru Ucraina, dependența de un singur furnizor îi lasă puține alte alternative.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:41 Kremlinul a afirmat vineri că transferul activelor rusești ale companiei energetice finlandeze Fortum sub controlul Moscovei a fost în conformitate cu legea și a fost necesar pentru a apăra interesele Rusiei.

Anterior, tot vineri, Fortum a declarat că a notificat în mod oficial Kremlinul cu privire la obiecția sa fermă față de această confiscare, pe care a numit-o „ilegală".

Dmitri Peskov a declarat că transferul este similar unor decizii împotriva Rusiei din partea unor țări „neprietenoase" - cele care au impus sancțiuni. (Reuters)

12:26 Ultima estimare ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 620 de soldați, 3 tancuri, 8 alte blindate, 30 de diferite vehicule, 16 piese de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 echipamente speciale și 17 drone.

12:08 Ministrul de externe rus a afirmat că „orice țară care se respectă" se va abține să vorbească cu Zelenski, după atacul asupra Kremlinului.

Serghei Lavrov a declarat, în India, că „în ceea ce privește atacul terorist asupra Kremlinului și asupra reședinței liderului statului, ne-am exprimat clar atitudinea. Cred că nu ar trebui să așteptăm alte incidente și provocări”. (Reuters)

Prigojin anunță că Wagner se retrage din Bahmut

11:57Consiliul de Securitate al Rusiei va discuta probabil în cursul zilei de vineri ceea ce Moscova a descris ca fiind o tentativă de atac cu drone ucrainene asupra președintelui Vladimir Putin, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

11:34 VIDEO Prigojin, turbat de furie lângă cadavrele a zeci de mercenari: „Șoigu, Gherasimov! Unde e *** aia de muniție?” / El a anunțat retragerea Wagner din Bahmut

10:08 Ultimele informații despre lupte, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Surse rusești au afirmat că forțele Moscovei au obținut câștiguri teritoriale la sud de Kremina.
  • Forțele ucrainene au efectuat probabil un contraatac limitat la sud-vest de Bahmut.
  • Trupele rusești au continuat atacurile terestre în și în jurul Bahmut și de-a lungul liniei Avdiivka - Orașul Donețk
  • Surse rusești au afirmat că forțele Moscovei au respins forțele ucrainene în regiunea Zaporojie.

Nou atac cu dronă la o rafinărie din Rusia

09:46 Un atac cu drone asupra rafinăriei de petrol Ilsky din sudul Rusiei, al doilea în tot atâtea zile, a provocat un incendiu, a anunțat vineri agenția de presă TASS, citând serviciile de urgență.

Direcția Principală a Ministerului pentru Situații de Urgență a transmis că incendiul a fost stins și că nu au existat victime în urma incidentului.

Rafinăria Ilsky, situată în apropiere de portul Novorossiisk de la Marea Neagră, în regiunea Krasnodar, are o capacitate de prelucrare de aproximativ 6,6 milioane de tone pe an.

09:27 Un delegat ucrainean i-a dat un pumn în față unui emisar rus (VIDEO) în timpul unei reuniuni de la Ankara: „Ia-ți labele de pe steagul nostru, gunoi rusesc!”

09:06 Evaluarea britanică de vineri dimineață:

  • Recenta creștere a numărului de accidente feroviare rusești în zonele de la granița cu Ucraina, atribuită sabotajelor comise de entități necunoscute, a cauzat aproape sigur perturbări locale pe termen scurt ale circulației feroviare militare rusești.
  • Deși echipele sale feroviare sunt capabile să restabilească rapid liniile, aceste incidente vor crește presiunea asupra forțelor de securitate internă ale Rusiei, care, foarte probabil, vor rămâne incapabile să protejeze pe deplin rețelele feroviare vaste și vulnerabile ale Rusiei împotriva atacurilor.

UE ia la țintă țările care ajută Moscova să eludeze sancțiunile

08:13 Nivelul record al apelor ar putea distruge un baraj important din sudul Ucrainei și ar putea avaria părți din centrala nucleară Zaporojie, a declarat joi un oficial rus pentru agenția Tass.

Renat Karchaa, un consilier al directorului general al companiei de energie nucleară Rosenergoatom, a afirmat că, dacă barajul Nova Kakhovka se va rupe, cablurile de alimentare cu energie electrică pentru stațiile de pompare ale centralei Zaporojie vor fi inundate. „Acest lucru (ar crea) probleme funcționale pentru funcționarea centralei și riscuri pentru securitatea nucleară", a spus el. (Reuters)

00:47 Bani europeni pentru industria militară - 500 de milioane de euro pentru noi muniții

00:38 VIDEO Drona doborâtă deasupra Kievului aparținea Ucrainei și funcționa defectuos

00:06 Bloomberg: UE încearcă să vizeze țările care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Autoritățile din Kiev au declarat joi seară stare de alertă pentru Kiev și zona înconjurătoare. Locuitorii capitalei care au mers la adăposturile antiaeriene au spus că dronele au sosit mai repede decât de obicei după ce au fost declarate alertele. Colaboratori Reuters au auzit focuri de armă și explozii repetate și mai puternice în apropierea centrului orașului.
  • Rusia a susținut că SUA se află în spatele presupusului atac cu drone asupra Kremlinului de miercuri seară, cu scopul de a-l ucide pe președintele Putin. Statele Unite au respins ca fiind mincinoase acuzațiile Rusiei. Ucraina a negat, de asemenea, implicarea.
  • China face apel la calm și moderație, după atacurile efectuate cu drone asupra Kremlinului.
  • Aproape 50 de atacuri rusești au fost respinse de-a lungul principalelor sectoare ale liniei de front din estul și sudul Ucrainei, a anunțat joi seară Statul Major General al forțelor armate ucrainene. Cele mai grele lupte sunt în continuare în Bahmut și în Marinka, a precizat acesta.
  • Personal tehnic din Turcia, Rusia, Ucraina și ONU se va întâlni vineri pentru a discuta un acord care să permită exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, a declarat ministrul turc al apărării.
  • Ambasadoarea SUA la ONU a afirmat, în cadrul unei vizite în Brazilia, că a încurajat guvernul să includă Ucraina în orice încercare de a negocia încetarea războiului. Ea s-a referit la comentariile președintelui Lula da Silva care a cerut Occidentului să înceteze să înarmeze Ucraina pentru a permite începerea negocierilor de pace.
  • Putin trebuie să fie adus în fața justiției pentru războiul său din Ucraina, a declarat Zelenski la Haga, cerând crearea unui tribunal pentru crime de război separat de Curtea Penală Internațională.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităţilor de la Chişinău şi pe teritoriul căreia este prezentă armata rusă, obligă Ucraina să menţină trupe la graniţa cu Republica Moldova.
  • Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, l-a vizitat joi pe cetățeanul american Paul Whelan în închisoarea din estul Rusiei în care este încarcerat, după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.
  • Un sistem de detectare a rachetelor proiectat de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp să se adăpostească de atacurile rusești cu rachete, este testat la Kiev.
  • Procurorii anticorupţie ucraineni au anunţat joi că primarul din Odesa, Hennadii Truhanov, care este în funcţie din 2014, a fost reţinut pentru suspiciuni de corupţie.
  • Nou moment halucinant la televiziunile rusești: Andrei Bezrukov, un fost spion rus care a operat timp de peste două decenii în Occident, a făcut apel ca Moscova să ia o decizie hotărâtă privind Transnistria.
  • Moscova a anunțat joi dezvoltarea unei drone de atac supranumite „Upiór” (Strigoi), pe care intenționează să o folosească împotriva tancurilor ucrainene.
  • Rusia intenționează să lanseze din nou „Jocurile Prieteniei” după o pauză de 40 de ani, l-a informat joi ministrul rus al Sportului Oleg Matytsin pe președintele Vladimir Putin.

--------------