Rusia a anunțat joi dezvoltarea unei drone de atac supranumite „Upiór” (Strigoi), pe care intenționează să o folosească împotriva tancurilor ucrainene, relatează TASS.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de un reprezentant al companiei de armament care a proiectat aeronava fără pilot, acesta precizând pentru TASS că ea a fost dezvoltată pentru a fi folosită pentru lovituri în spatele liniilor inamice.

El a declarat de asemenea că un prim lot de drone „Strigoi” a fost deja creat prin imprimare 3D și folosit în zona „operațiunii militare speciale”.

„Obiectivul principal al muncii noastre este lovirea inamicului la adâncime tactică pentru a izola zona de luptă. Cu alte cuvinte, vrem blocarea posibilității de a transporta muniție, personal și echipamente pentru a face luptele pe cât mai dificile și de nesuportat cu putință pentru inamic”, a declarat reprezentantul companiei pentru TASS.

Acesta a susținut de asemenea că un alt obiectiv important al noii drone va fi lovirea tancurilor ucrainene în condițiile în care acestea pot fi folosite pentru a trage din poziții statice întărite asupra militarilor ruși în luptele de gherilă urbană precum cele din Bahmut.

„Strigoiul”, proiectat de ruși pentru a lansa grenade de mână

Compania rusă de armament spune că drona „Strigoi” va putea depista și ataca astfel de ținte, „ceea ce va simplifica enorm lupta împotriva vehiculelor blindate inamice”. Reprezentantul său a refuzat să dea mai multe detalii tehnice, afirmând că dorește ca drona să reprezinte o „surpriză” pentru formațiunile blindate ucrainene.

El a precizat totuși că aceasta va putea lansa mai multe tipuri de grenade de mână sau anti-tanc.

Alți reprezentanți ai companiei, căreia presa rusă nu îi dă numele, afirmă că acum au trecut la o altă problemă importantă, găsirea de înlocuitori pentru componentele ce asigură transmisiunea video a dronei, aceasta fiind una de tip FPV (care permite filmatul în timp real).

Comentariile vin în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat încă de săptămâna trecută că partenerii occidentali ai Ucrainei i-au livrat vasta majoritate a armelor promise, inclusiv 230 de tancuri moderne, și că forțele armate ale Kievului au echipamentele necesare pentru mult așteptata lor ofensivă.

Urmărește ultimele evoluții din a 435-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.